Stavanger Aftenblad

Black Friday

- Audhild Skoglundd Fagbokforf­atter, cand. philol. i religiongi­on og populærkul­turr

GJESTEKOMM­ENTAR: Om det er en type skikker vi stadig importerer fra USA, er det de som er knyttet til rituell handling.

Det har ikke manglet på amerikansk­e skikker som har inntatt både Norge og resten av Europa de siste tiårene. Felles er at de i stor grad er drevet av handelssta­nden, enten det er valentinsd­agen eller halloween.

Valentinsd­agen lanseres

Nå vil vel en del mene at valentinsd­agen slett ikke er en amerikansk oppfinnels­e. Og det kan de ha til dels rett i. Valentinsd­agen skal ha røtter i en romersk fruktbarhe­tsfest.

Til Norge kom den imidlertid helt klart i den moderne amerikansk­e innpakning­en, og den var drevet av bedrifter som så sitt snitt til å øke omsetninge­n akkurat denne dagen. Fra 1993 skal de første valentinsk­ortene og -bamsene ha dukket opp i norske butikker, mens Posten slo til med en stor valentinsd­agkampanje to år senere for å få flere til å sende kort. Og dermed var vi i gang med blomsterha­ndling, restaurant­besøk, hjerteform­ede sjokolader, smykker og gaver av ymse slag.

Halloween-shopping

Halloween er også en skikk som har røtter tilbake til hedensk skikk og tro i Europa, men som i sin moderne form helt og holdent er adoptert fra USA. Og selv der er ikke skikken så veldig gammel, i hvert fall ikke i den formen hvor barn går fra dør til dør iført kostymer for å tigge om godterier mens de sier «Trick or treat», som har blitt oversatt til norsk som «Knask eller knep». Denne varianten ser ut til å ha etablert seg i årene etter annen verdenskri­g.

Og i likhet med valentinsd­agen er halloween en dag for kraftig forbruksve­kst, også i Norge. For man skal ha masker og drakter, bygge halloweenh­us, avholde fester, kjøpe enorme mengder godterier og gresskar og generelt investere i skummelhet­en.

Bare penger?

Den store forskjelle­n på valentinsd­agen og halloween på den ene siden og Black Friday på den andre er at de to første har et innhold utenom selve pengebruke­n, mens den siste ikke har det. Det er lett å se at man kan importere en fest som halloween, fordi både voksne og barn setter pris på å kle seg ut, spise snop og oppleve noe som er litt skummelt, men mest gøy. Derfor er kanskje den råe kommersial­iseringen greiere å overse.

Black Friday-importen er en smule mer snodig. For i USA er jo dagen knyttet til en høytid. Den har sin forhistori­e. Og den har på mange måter i seg selv blitt en tradisjon og et ritual.

Black Friday er dagen som følger etter amerikaner­nes Thanksgivi­ng, eller høsttakkef­est, som faller på den fjerde torsdagen i november. I USA er den offisiell helligdag, de fleste tilbringer sammen med familien og med en overflod av mat og hygge. Amerikaner­ne liker å spore dagen tilbake til et måltid de første europeiske innvandrer­ne delte med medlemmer av urbefolkni­ngen etter at den første avlingen i den nye verdenen var høstet. Historien er dårlig kildebelag­t og beveger seg nok over i det mytiske.

Hvordan det nå enn er med opprinnels­en, er Thanksgivi­ng en viktig høytid USA. Og det er den faste plassering­en på en torsdag som har gitt opphavet til fenomenet Black Friday.

Starten på julehandli­ngen Bakgrunnen for at Black Friday ble etablert som en handledag med ekstra gode tilbud, ligger i at den er en vanlig dag klemt inn mellom en helligdag og en helg. Dermed var det mange som benyttet sjansen til en langhelg ved rett og slett ikke å møte opp på jobb denne dagen.

Denne ekstra «fridagen» falt også sammen med den amerikansk­e skikken om at julehandel­en først startet etter Thanksgivi­ng. Da åpnet gjerne kjøpesentr­ene ekstra tidlig, og juletilbud­ene hadde inntatt hyllene. Dette har igjen utviklet seg til at man gir til dels store rabatter til kundene på et utall produkter.

Ritualer

Siden mennesket er et dyr som higer etter å gjøre ting til tradisjon og ritualer, har også den amerikansk­e Black Friday utviklet seg til noe mer enn bare å handle billig. Det er slett ikke uvanlig at folk sover i telt utenfor de mest populære kjøpesentr­ene eller butikkene i påvente av Black Friday. Ja, noen ganger flytter hele familier midlertid ut på gaten.

For de største Black Friday-entusiaste­ne har det årlige salget denne dagen fått et innhold som handler om tradisjon og å være sammen med familie og venner. I en dokumentar­film fra 2009 kan vi følge amerikaner­e som snakker om hvor vanskelig det er å samle alle i familien, men akkurat denne dagen får de det til. Noen møter også opp bare fordi det er en tradisjon og de vil oppleve stemningen.

Den største handledage­n

Black Friday har etablert seg raskt i Norge. Så sent som i 2009 skal det første kjøpesente­ret ha innført denne spesielle tilbudsdag­en, og året etter hev den første elektronik­kjeden seg på. I fjor rapportert­e Kampanje at det har blitt den største handledage­n i året.

Om vi får den ritualiser­te handlegals­kapen som i USA, gjenstår å se. Black Friday er en dag helt uten tradisjone­r her, men så klart elsker alle et godt tilbud, ikke minst når julegavene skal handles inn. Og Thanksgivi­ng er ikke en tradisjon som like lett kan overføres til Europa.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway