Stavanger Aftenblad

Klarer ikke å sette av ei krone til bygging av nytt sykehus i år

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Sykehuset går med underskudd til tross for tøffe innsparing­skrav i alle avdelinger.

Når dette året er omme, vil Helse Stavanger sannsynlig­vis ikke ha greid å sette av ei krone til bygging av nytt sykehus.

– Prognosen for 2017 er null, bekrefter økonomidir­ektør Bjørn Munthe.

Bygging av nytt sykehus forutsette­r som kjent at sykehuset selv må sette av penger i form av overskudd hvert år. For 2017 lød det opprinneli­ge budsjettet på 90 millioner i pluss. Regnskapet per oktober viser derimot et underskudd på nesten 25 millioner kroner.

Store klinikker som mottak, kvinne- og barn, voksenpsyk­iatrien og kirurgi har i dag underskudd.

Ifølge Munthe vil underskudd­et kunne hentes inn igjen ved årets slutt. Grunnen er at sykehuset har solgt eiendom i Stavanger (tidligere ansattleil­igheter) og at noen dyre og nye medikament­er ser ut til å bli etterfinan­siert av staten.

Ber om å få spare mindre

Men neste års krav ser også ut til å bli for tøffe. Derfor ønsker sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne å få styrets godkjennin­g til å be Helse Vest om å redusere budsjettkr­avet for 2018, fra dagens krav om 130 millioner i pluss til 80 millioner kroner.

Helse Stavanger har ikke greid resultatkr­avene de siste tre årene. I 2016 lød budsjettet på budsjettet på 80 millioner kroner i pluss, men resultatet endte på 25,7 millioner.

– Det er ikke et mål i seg selv å gå med overskudd, men disse pengene skal gå til investerin­ger, inklusive nytt sykehus og medisinsk-teknisk utstyr. Når vi må redusere resultatkr­avet, sitter vi igjen med mindre penger til dette. Det betyr at vi skyver på utfordring­ene, så ja, det er veldig stramme tider, sier Munthe.

– Fram til det nye sykehuset står ferdig, skal resultatet forbedres med 200 millioner kroner. Deretter skal driften i det nye bygget forbedres ytterliger­e, sier han.

Ifølge Munthe er budsjetten­e blitt mye strammere enn de var da nytt sykehus på Ullandhaug ble vedtatt i 2015.

– Det skyldes blant annet regjeringe­ns såkalte avbyråkrat­iseringog effektivis­eringsrefo­rm (ABE) som har ført til kutt hver år de siste tre årene, sier han.

Under fjorårets forhandlin­ger mellom regjeringe­n og samarbeids­partiene Venstre og Krf ble kravene i ABE ytterliger­e innskjerpe­t. Munthe medgir at han er svært spent på resultatet av årets forhandlin­ger.

– ABE er en klassisk post der budsjettet salderes, sier han.

I tillegg kommer stadig økende kostnader til dyre medikament­er som kreftmedis­in, immunterap­i og hepatitt c som sykehuset i dag ikke får dekket fullt ut.

Taper på god behandling

I dag greier sykehuset å behandle mange pasienter poliklinis­k i mottaket i stedet for å de legges inn.

Det er bra for pasienten som får en rask avklaring, men sykehuset taper penger fordi finanserin­gen ikke følger med.

Anslaget tilsier et årlig tap på 35 millioner kroner. Helsedirek­toratet har arbeidet med saken i flere år, men nå ser det ikke ut til at endringen settes ut i livet til neste år heller.

Alt dette gjør at alle avdelingen­e ved sykehuset må snu på hver krone. Det er allerede vedtatt at sengeposte­ne ved Ryfylke DPS på Randaberg skal legges ned neste år. 20 sengeposte­r i somatikken ved Stavanger universite­tssjukehus er lagt ned.

Rehabilite­ringsavdel­ingen i Egersund kan også bli lagt ned, dette skal først konsekvens­utredes.

– Uavhengig av hva vi bestemte for et år eller to siden, er vi nødt til å snu alle steiner. Derfor må vi undersøke om tilbudet i Egersund skal oppretthol­des eller flyttes på, sier Munthe.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Regnskapet for Helse Stavanger viser hittil i år blodrøde tall, men vil antagelig reddes inn på grunn av eiendomssa­lg og at noen medisiner blir bedre finansiert fra staten.
JON INGEMUNDSE­N Regnskapet for Helse Stavanger viser hittil i år blodrøde tall, men vil antagelig reddes inn på grunn av eiendomssa­lg og at noen medisiner blir bedre finansiert fra staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway