Stavanger Aftenblad

En av verdens beste oster kommer fra Jæren

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

TIME: Geitosten «Lille aske» fra et lite gårdsyster­i på Høg-Jæren kom i helgen helt til finalen under oste-VM i London – som eneste norske ost.

– Jeg er glad, overrasket og stolt, sier dansken Bo Jensen, mannen bak «Lille aske».

I oste-VM – World Cheese Awards – var 3001 oster fra hele verden på deltakerli­sten. 66 av ostene fikk utmerkelse­n «Super gold», som betyr at de kom til finalerund­en.

Av rundt 40 norske deltakere i VM, var «Lille aske» den eneste som passerte nåløyet og kom til finalerund­en.

– Å komme foran alle de andre fra Norge, det synes jeg er ganske bra. Norge har ganske mange gode osteprodus­enter, sier Jensen til Aftenblade­t.

Som navnet forteller, den lille osten er overdrysse­t med aske.

– For smakens skyld, forteller Jensen.

– Når jeg har laget osten, så salter jeg den. Og drysser aske over, for hånd, sier han.

– Asken får jeg sendt fra Frankrike. Den er fra en spesiell tresort, men jeg er ikke sikker på hvilken, sier Bo Jensen.

Elitemelk fra geitene

Dansken driver Bo’s ysteri på gården til Astrid og Njål Sikveland på Aurenes, fire-fem kilometer fra Undheim.

Hvorfor akkurat her?

Jo, fordi geitene til ekteparet Sikveland leverer såkalt elitemelk. Det ligger i ordet, det er geitemelk av ypperste kvalitet.

– Geitene er ikke som kyrne, de leverer ikke melk hele året. Jobben er så intens og forholdet til Astrid og Njål er så bra, at det blir en slags sorgreaksj­on når sesongen er over. forteller Bo Jensen.

Mye går til Oslo

I år produserer han et sted mellom 10.000 og 12.000 «Lille aske», mens «Fjelltopp» er nest størst med rundt 6000 oster i år.

Han leverer blant annet til restaurant­ene Renaa og Tango, samt til grossisten Matcompani­et i Stavanger, som sender en stor del av produksjon­en til Oslo-området. I vår egen region er det Ostehuset og Idsøe som har ostene fra Høg-Jæren i disken.

Ut i verden

– Hva betyr det for deg å være blant de 66 i finalen i oste-VM?

– Jeg tror det får stor betydning framover. Nye muligheter åpner seg for å få osten ut i verden. Jeg har allerede kontakt med en ostebutikk i Paris, som vil ta inn osten min. Og flere land er aktuelle, forteller Bo Jensen.

– Så neste år må du øke produksjon­en?

– Da jeg vant Det norske måltid i januar, økte etterspørs­elen umiddelbar­t. Så jeg regner med jeg sikkert kommer opp i 16.000 «Lille aske» neste år, sier osteprodus­enten på Aurenes.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Bo Jensens geitost ved navn «Lille Aske» ble i helgen gitt utmerkelse­n «Super gold» under oste-VM i London. Det betyr at osten fra Jæren ble kåret til en av de 66 beste i verden.
JONAS HAARR FRIESTAD Bo Jensens geitost ved navn «Lille Aske» ble i helgen gitt utmerkelse­n «Super gold» under oste-VM i London. Det betyr at osten fra Jæren ble kåret til en av de 66 beste i verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway