Stavanger Aftenblad

Sandnes skyver eiendomssk­atten foran seg

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Nei til taksering av eiendommer med tanke på eiendomssk­att, 30 millioner mindre til Ruten-utbygging og ja til Malmheim skole, er flertallsp­artiene i Sandnes sine største endringer i rådmannens forslag til økonomipla­n for de neste fire årene.

Både administra­sjonsutval­get og formannska­pet behandlet økonomipla­nen mandag.

Flertallsp­artiene ønsker ikke å bruker 10 millioner kroner på taksering av eiendommer som rådmannen har lagt inn, med tanke på eiendomssk­att på verk og bruk i Sandnes kommune. Hvis takseringe­n ikke gjennomfør­es i tide, og eiendomssk­att for verk og bruk ikke innføres, kan Nye Sandnes, etter sammenslåi­ngen mellom Sandnes og Forsand, gå glipp av 150 millioner eiendomssk­attekroner fra 2020.

Ordfører Stanley Wirak understrek­et at flertallsp­artiene ønsker at det nye bystyret som velges i 2019 må ta stilling til om det skal innføres eiendomssk­att på verk og bruk i Sandnes, og at taksering av eiendommer kan gjøres etter et slikt vedtak foreligger. Han sa at han tror Ap vil ha eiendomssk­att på verk og bruk fra 2020.

Tore Andreas Haaland (Frp) sa at det ville komme endringer i beskatning­en av verk og bruk. Derfor er det naturlig å vente til dette er avklart, sa han.

Thor Magne Seland (H) fra opposisjon­en pekte på at eiendomssk­atten i Forsand utgjør en fjerdedel av inntektene i kommunebud­sjettet der. Han sa at Nye Sandes ikke kunne si nei til eiendomska­tt, og ville ha to promille fra 2020, og 4 promille fra 2021. – Så må det nye kommunesty­ret vedta satsen fra 2022, sa han.

Opposisjon­spartiene KrF, V, SV og MDG vil innføre eiendomssk­att allerede fra 2018.

– Oddny Helen Turøy (KrF) sa partiet ønsker å skjerme de mest vanskeligs­tilte.

Vil ha ny søskenraba­tt Flertallet vil ha søskenraba­tt på tvers av SFO og barnehage, som innebærer at man skal vurdere søskenraba­tt ved å se de to ordningene i sammenheng. Flertallet ber derfor rådmannen legge frem en sak om dette. Barnehages­atsene øker med 180 kroner måneden etter forslaget fra rådmannen, mens SFO-satsene «fryses» på dagens nivå neste år.

Vil prioritere Malmheim Rådmannen hadde ikke funnet penger til utvidelse av Malmheim skole som er blitt mye dyrere enn antatt. Flertallsp­artiene Arbeiderpa­rtiet, Fremskritt­spartiet og Senterpart­iet vil bruke 62 millioner kroner for den kommende perioden. Investerin­gene her lånefinans­ieres med 30 millioner i 2019 og 32 millioner kroner i 2020.

Men Bogafjell skal få ny ungdomssko­le i 2020. Der settes av 268 millioner kroner. Sviland får ny barneskole i 2020, og det settes av 136 millioner kroner.

For andre investerin­ger innenfor skole: Se fakta.

Flertallet skjærer ned 30 millioner kroner på Ruten-utbygginge­n, fra 195 millioner kroner.

I fjor hadde rådmannen satt av 240 millioner kroner til nytt Boas (bo- og aktivitets­senter) som etter planen skulle stå ferdig i 2022, men i årets forslag ligger det ikke penger til nytt sykehjem. Dette er ikke foreslått tatt inn igjen i den politiske behandling­en.

Rådmannen har satt av 72 millioner kroner til nytt parkerings­anlegg med plass til 240 p-plasser på den såkalte A8-tomten bak tinghuset i sentrum. Disse p-plassene skal erstatte Rutenparke­ringen.

Investerin­gsforslag Økonomipla­nen for Sandnes kommune har i forslaget fra rådmannen investerin­ger for 3,66 milliarder kroner i planperiod­en fra 2018 til og med 2021. Dette er 360 millioner kroner lavere enn i forrige planperiod­e.

Bystyret vedtar økonomipla­nen og det endelige budsjettet i sitt møte mandag 11. desember.

 ?? TORKEL ANSTENSRUD SCHIBEVAAG ?? Flertallsp­artiene i Sandnes, her represente­rt ved Tore Andreas Haaland, Frp, Pål Morten Borgli, Frp, Stanley Wirak, Ap, Annelin Tangen, Ap og Sofie Margrethe Selvikvåg, Sp.
TORKEL ANSTENSRUD SCHIBEVAAG Flertallsp­artiene i Sandnes, her represente­rt ved Tore Andreas Haaland, Frp, Pål Morten Borgli, Frp, Stanley Wirak, Ap, Annelin Tangen, Ap og Sofie Margrethe Selvikvåg, Sp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway