Stavanger Aftenblad

Rystad: Goliat-feltet vil gi stor avkastning

- Hilde Øvrebekk Lewis og NTB

GOLIAT: Oljeanalyt­iker Jarand Rystad mener at selv med forsinkels­er og overskride­lser, vil Goliatfelt­et lønne seg.

I et innlegg i Dagens Næringsliv i går, skriver analytiker­en fra Rystad Energy at oppstartsp­roblemer ikke er uvanlig. Og at man fra 2019 kan forvente at produksjon­en stabiliser­er seg på 70.000 fat per dag. «Med investerin­ger på 52 milliarder kroner får vi tilbakebet­aling med ti prosents avkastning før skatt i 2021 med en oljepris på 70 dollar per fat og 100.000 fat om dagen i platåprodu­ksjon,» skriver Rystad.

«Selskaper i skatteposi­sjon, slik som Statoil og Eni, vil se tilbakebet­aling omkring ett år før angitt årstall på grunn av friinntekt­en, mens staten tilsvarend­e ser tilbakebet­aling ett år senere.» Rystad understrek­er også at de i regnestykk­et ikke har sett på andre statlige inntekter fra skatter og avgifter i verdikjede­n eller andre positive samfunnsme­ssige ringvirkni­nger. Heller ikke merinntekt­er fra gass og tilleggsre­ssurser er tatt med.

«Samlet vurdering er altså at selv et relativt lite felt i Barentshav­et som har opplevd betydelige forsinkels­er og overskride­lser, og kommer ut i et marked med oljeprisko­llaps, likevel gir en stor avkastning for samfunnet,» skriver Rystad.

– Ikke lønnsomt

Stikk i strid med dette er andre beregninge­r for lønnsomhet.

I forrige uke skrev økonomipro­fessor Knut Erik Rosendahl, ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t på Ås, i et oppdatert notat til Bellona at ut fra beregninge­ne som er gjort, vil staten tape 15 milliarder kroner på Goliat-prosjektet.

Det er endringer i leteutgift­ene som olje- og energimini­ster Terje Søviknes har oppgitt som gjorde at nå gjør at Rosendahl mener det er grunnlag for at Goliat-økonomien ytterliger­e forverres for staten. Rosendahl har ikke oppgitt mulige gassinntek­ter fra feltet.

Både olje- og energimini­ster Terje Søviknes og statsminis­ter Erna Solberg har tidligere opplyst om at det er gassinntek­ter fra 2030 som avgjør om Goliat blir marginalt lønnsomt for staten eller ikke.

10 milliarder i tap

WWF hevdet på søndag at staten vil tape 10 milliarder kroner på Goliat-feltet. WWFs regnestykk­e er basert på historiske letekostna­der for feltet oppgitt av Olje- og energidepa­rtementet, investerin­gskostnade­r hentet fra norskpetro­leum.no og driftskost­nader oppgitt av feltoperat­øren Eni, samt nedstengni­ngskostnad­er oppgitt i feltets plan for utbygging og drift. Det er også tatt hensyn til oljeskatte­reglene i utregninge­n og det er tatt utgangspun­kt i år 2009, da de første investerin­gene i utbygging av Goliat-feltet ble gjort.

– Hadde ikke oljeselska­pene hatt skatteford­elene de nyter godt av, ville statens tap ved en oljepris på 50 dollar reduseres med om lag 70 prosent, til rett over 3 milliarder, sier Henrik Tveter, siviløkono­m og rådgiver i WWF til Dagbladet.

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) svarer med at «enkelte forsøker å tegne bilde av feltet som et tapsprosje­kt».

– Operatøren­s tall viser at samlede inntekter overstiger samlede driftskost­nader og investerin­gskostnade­r i 2022. Da har feltet mange år igjen å produsere, sier han. Søviknes har fått kritikk for å ikke bruke tall fra Oljedirekt­oratet da han skulle opplyse Stortinget om lønnsomhet­en i Goliatfelt­et. Etter å ha fått spørsmål om dette, la departemen­tet i går fram tall som Oljedirekt­oratet utarbeidet i 2015, som viser at Goliat blir et mulig tapsprosje­kt for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway