Stavanger Aftenblad

Syltynt håp om å redde ubåten

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

SAVNET: Eliana Krawczyk er den første kvinnelige ubåtoffise­ren i Argentina. Hun er ombord i ubåten «ARA San Juan» som ingen har fått kontakt med siden onsdag i forrige uke.

Det pågår nå et kappløp med tiden i letingen etter den tyskbygde dieselelek­triske ubåten utenfor kysten av Argentina. Ombord er 44 besetnings­medlemmer fra den argentinsk­e marinen.

Men ingen har hørt fra dem siden forrige onsdag. Nå er letingen etter den forsvunne ubåten i en kritisk fase, og man frykter det verste.

Lørdag fikk de pårørende som er samlet i en marinebase i Argentina nytt håp fordi man fanget opp signaler fra en satellittt­elefon som kunne komme fra ubåten. Men nå viser det seg at signalene, som bare varte i noen sekunder, trolig ikke var livstegn fra ubåten likevel.

– Det drives nå en intens leteaksjon etter ubåten, sier Gabriel Galeazzi, talsmann for marinebase­n Mar Del Plata til nyhetsbyrå­et Reuters.

- Det deltar 11 skip fra den argentinsk­e marinen og fra andre land som Uruguay, Chile, Brasil, USA og Storbritan­nia.

I følge talsmannen er det svært vanskelige leteforhol­d i området på grunn av sterk vind og inntil åtte meter høye bølger.

– Vi følger den antatte ruten til ubåten, men vi leter i et stort område i havet.

Brann eller eksplosjon?

Ingen vet hva som har skjedd. Det kan ha vært en brann eller en eksplosjon ombord som kan ha ødelagt kommunikas­jonsutstyr­et, og kanskje også navigering­sevnen til ubåten.

Ubåten, som ble bygd i 1985, ble utstyrt med nye motorer og batterier for fem år siden. Skroget er likevel gammelt. Det tåler trykk på inntil 5–600 meters dybde men går ikke under 300 meter.

Dersom ubåten ligger på den argentinsk­e kontinenta­lsokkelen, er den trolig fortsatt intakt, men den har kollapset dersom den har sunket svært dypt.

Vanligvis kjører en ubåt som dette på ca 50 meters dybde. I vanlig drift kommer den gjerne opp en gang i døgnet for å hente oksygen og lade batteriene ved å bruke dieselmoto­rene. Og for å gi radio-beskjed om at alt er ok.

Den har proviant og utstyr til å oppholde seg cirka en måned til sjøs, men altså ikke under vann hele tiden.

Nede i 10 dager

Hvor lange kan folk overleve uten at ubåten går opp?

– Alt avhenger av når de sist ladet batteriene og hentet oksygen. Men normalt vil en ubåt som dette kunne være neddykket i én uke, kanskje ti dager, sier Peter Layton ved Griffith University i Australia til CNN.

Det er svært vanskelig å finne en ubåt dersom den ligger på havbunnen. Ubåter er jo konstruert for ikke å bli oppdaget. Vanligvis vil man forsøke å lytte seg fram til ubåten ved hjelp av såkalt passiv sonar. Men dersom motoren ikke er i gang, er det umulig.

Å bruke aktiv sonar er det andre alternativ­et, altså sende ut og motta lydbølger - som i et ekkolodd. Vanlige ekkolodd sender lydsignale­ne bare loddrett ned.

Men aktiv sonar er mye mindre effektiv når objektet ligger på havbunnen. Systemet er jo beregnet til å oppspore ubåter som befinner seg mellom havbunnen og overflaten.

Det er ikke aktuelt å bruke en annen ubåt i letingen. De er ikke utstyrt med effektivt søkeutstyr.

Kan de reddes?

Men hva skjer dersom ubåten virkelig blir funnet og mannskapet fortsatt er i live?

Dersom ubåten blir funnet, vil det rekvireres en spesiell redningsub­åt fra USA, som ligger klar. Det er en fordel at ubåten er bygget i Tyskland fordi den da er tilpasset Nato sitt utstyr som gjør det enklere å redde den.

Uansett vil tidsbruken bli helt avgjørende. Dersom ubåten blir funnet, vil det gå noen dager før redningsub­åten er framme, og oksygenet kan ta slutt.

– Det er også avgjørende at ubåten, dersom den fortsatt er intakt, ligger i riktig vinkel på bunnen. Den bør ligge tilnærmet i normalt leie. Men havbunnen er ikke nødvendigv­is flat, noe som gjør at det kan bli vanskelig å få hektet på kroker som kan trekke ubåten oppover, sier Peter Layton.

 ?? ARGENTINA NAVY / AP-FOTO SCANPIX ?? Ubåten var på vei fra Ushuaia til Mar del Plata da den forsvant. «ARA San Juan» drives av batterier under vann og dieselmoto­r i overflatep­osisjon. Offiseren Eliana Krawczyk, oppe til venstre, og 43 andre besetnings­medlemmer er ombord i den savnede...
ARGENTINA NAVY / AP-FOTO SCANPIX Ubåten var på vei fra Ushuaia til Mar del Plata da den forsvant. «ARA San Juan» drives av batterier under vann og dieselmoto­r i overflatep­osisjon. Offiseren Eliana Krawczyk, oppe til venstre, og 43 andre besetnings­medlemmer er ombord i den savnede...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway