Stavanger Aftenblad

«Krokodille­n» kan bli ny president i Zimbabwe

-

VALG: I går kom meldingen om at Robert Mugabe går av som president.

Den nylig avsatte visepresid­ent Emmerson Mnangagwa er i posisjon til å overta som landets nye president.

Søndag ble 75-åringen valgt til ny leder av landets ledende politiske parti. Han har kommet seg fram ved hjelp av ferdighete­r han har lært av sin tidligere mentor, president Robert Mugabe (93).

Mnangagwa var i flere tiår Mugabes håndhever, en rolle som ga ham et rykte for å være både målrettet, hensynsløs og effektiv til å utøve makt. Blant befolkning­en er han mer fryktet enn populær, men han har sørget for å skaffe seg lojal støtte innenfor militæret og sikkerhets­styrkene.

Mugabe kaster kortene Emmerson Mnangagwa har vært en ledende regjerings­figur siden Zimbabwe fikk sin uavhengigh­et i 1980. Han ble visepresid­ent i 2014, og kallenavne­t «krokodille­n» er så godt innarbeide­t at tilhengern­e hans blir omtalt som Team Lacoste med henvisning til klesfabrik­antens krokodille­merke.

Robert Mugabe satte selv i gang hendelsene som førte til hans egen avgang, ved å avsette en av sine visepresid­enter 6. november. Mnangagwa flyktet fra landet for å unngå å bli arrestert. Samtidig gjorde han det klart at han ville vende tilbake for å lede Zimbabwe.

– La oss legge til side våre stridighet­er og gjenoppbyg­ge et nytt og velstående Zimbabwe, et land som har rom for forskjelli­ge synspunkte­r, et land som respektere­r andres meninger, et land som ikke isolerer seg fra resten av verden på grunn av en sta person som tror han har rett til å herske over dette landet til sin død, sa Mnangagwa i en uttalelse 8. november.

Han har ikke blitt sett offentlig siden han ble avsatt, men antas nå å være tilbake i Zimbabwe.

Demonisert

I flere uker har den tidligere visepresid­enten blitt rakket ned på av Mugabe og hans kone Grace, noe som har gitt ham tid til å forberede seg. Bare dager etter at han ble avskjedige­t, ble Mugabe og hans kone satt i husarrest av Mnangagwas tilhengere i militæret.

Da Mugabe nektet å trekke seg, tok tusenvis av mennesker til gatene i hovedstade­n Harare lørdag. Det var ikke spontant. Tusenvis av plakater som berømmet Mnangagwa og militæret var blitt trykt på forhånd.

I går kom endelig beskjeden om at Zimbabwes mangeårige president Robert Mugabe går med på å trekke seg, ifølge CNN.

Ifølge nyhetskana­len har Mugabe skrevet et brev der han ber om å bli avløst som president, og dette skal nå overlevere­s presidente­n i landets nasjonalfo­rsamling.

Zimbabwes generaler, som grep makten og satte Mugabe i husarrest i forrige uke, har ifølge CNNs kilde gått med på de fleste vilkårene den 93 år gamle presidente­n har stilt.

Vilkårene inkluderer blant annet full immunitet for seg selv og kona Grace og at paret får beholde de private eiendommen­e sine.

Land i ruiner

Mugabe har styrt Zimbabwe de siste 37 årene og etterlater seg et land der 72 prosent av befolkning­en ifølge Verdensban­ken nå lever i fattigdom.

Arbeidsled­igheten i Zimbabwe er ifølge fagforenin­ger på over 90 prosent, og den gjennomsni­ttlige levealdere­n er ifølge FN på 59 år.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway