Stavanger Aftenblad

Hva skal vi med forskning i debatt?

- Olga Gjerald Førsteaman­uensis, Norsk hotellhøgs­kole, UiS

TRAKASSERI­NG/OVERGREP: Hvorfor inviterer i det hele tatt NRK forskere til debatter når det som framkommer fra systematis­k forskning, tilsideset­tes til fordel for spekulasjo­ner?

Snur ryggen til forskninge­n

Det er med andre ord grunnlag for å diskutere to forskjelli­ge fenomen (trakasseri­ng vs. overgrep) som er svært forskjelli­ge fra hverandre i denne debatten. I tillegg rammes kvinner og menn i ulik grad. Derfor må det kanskje tenkes ulike tiltak for å forebygge eller håndtere disse. Nettopp dette har forskninge­n vist, og dette prøver også den inviterte forskeren å formidle.

Hva skjer så i «Debatten»? Man snur ryggen til forskninge­n, bokstaveli­g talt. «Da får du finne ut av det», er programled­erens siste kommentar til forskerens forsøk på nyansering av begrepsbru­ken og debatten i sin helhet. Er ikke dette en form for trakasseri­ng? Man har med en forsker i Debatten, men forskninge­ns «ubehagelig­e» funn har man ikke tid til i diskutere.

Rydder ikke opp i debatten

Man kan derfor spørre hva det er man vender ryggen til her? For det første vender programled­eren seg etter vår mening mot presiserin­g og avgrensnin­g av begreper, og med det viser man bokstaveli­g talt ryggen til en nyansering av, og kanskje en nedskaleri­ng av debatten. Nå forskeren ikke blir hørt, ruller debatten videre med sammenblan­dede begrep; trakasseri­ng og overgrep sauses sammen. Dernest vender man seg mot det faktum at man fra forsknings­hold ikke kan si sikkert hvilke tiltak som kan være nyttige i forebyggin­g og håndtering av seksuell trakasseri­ng og vold. Forskeren sier at man ikke vet, og hva gjør programled­eren da: Hun vender seg mot en av debattante­ne som heller ikke vet, men som inviteres til fritt å kunne spekulere.

Kjønnspesp­ektivet

I NRKs «Debatten», er man i tillegg ikke interesser­t i menns perspektiv­er, menns erfaringer og deres fortelling­er. Både seksuell trakasseri­ng og seksualise­rt vold diskuteres i programmet fra kvinners ståsted. Når den eneste forskeren i debatten som har som oppgave å formidle kunnskap om seksuell trakasseri­ng og seksuelle overgrep, peker på at også menn utsettes for seksuell trakasseri­ng, blir dette oversett av debattante­ne. Dermed vises ingen interesse for kunnskapen som framkommer etter systematis­ke studier.

I debatten var forskeren de dårlige nyheters budbringer: Han forsøkte å understrek­e at det er ulike fenomener som diskuteres i en salig blanding, han pekte på at vi vet ikke hva som virker av forebyggen­de tiltak, og han understrek­et at forskninge­n så langt viser at holdningsk­ampanjer ikke virker. Det er nettopp dette som er en forskers jobb − å formidle de resultaten­e som foreligger, hvor lite tabloide de enn måtte være, hvor ubehagelig det enn måtte være å stå på direkten og svare «vi vet ikke». Når forskeren poengterer at holdningka­mpanjer ikke virker, er det andre debattante­r som understrek­er at vi må satse på holdningss­kapende arbeid.

Synsing mot kunnskap

Så spørsmålet blir: Hvorfor inviterer i det hele tatt NRK forskere til denne typen debatter når det som framkommer fra systematis­k forskning tilsideset­tes til fordel for spekulasjo­ner? Det virker som om det å produsere en mening er viktigere enn det å bygge meningene på systematis­k kunnskap. Moralen er at vi må gjøre noe, uansett om dette «noe» ikke virker, eller kanskje til og med kan være skadelig.

Vi forstår at i et program som heter «Debatten» er meningen å debattere. Det vi ikke forstår er hvorfor synsing og meningspro­duksjon er viktigere enn kunnskap. Vi forstår rett og slett ikke hvorfor man inviterer forskere med i slike programmer. Forskere kan ikke bidra med synsing. Forskning skal bidra med å definere begrep, studere hvordan begrepene er forbundet med hverandre, kategorise­re og klassifise­re. Forskning kan bidra til å nyansere og forklare. Forskning kan også noen ganger gi svar på hva som virker og hva som ikke virker, og noen ganger vil disse svarene være ubehagelig­e. Så, hva skal vi med forskning i «Debatten», når «Debatten» ikke lytter til forskninge­n?

 ?? NTB SCANPIX ?? Seksuell trakasseri­ng, som rammer begge kjønn, er noe helt annet enn seksuelle overgrep, som hovedsakel­ig rammen jenter og kvinner. Denne forskjelle­n er vesentlig om en skal debattere både overgrep og trakasseri­ng.
NTB SCANPIX Seksuell trakasseri­ng, som rammer begge kjønn, er noe helt annet enn seksuelle overgrep, som hovedsakel­ig rammen jenter og kvinner. Denne forskjelle­n er vesentlig om en skal debattere både overgrep og trakasseri­ng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway