Stavanger Aftenblad

Ensomme og isolerte – selv med hjemmehjel­p

- Svenn Manum Leder i Pensjonist­forbundet Rogaland

ELDREOMSOR­G: Ny forskning viser at mange eldre som bor hjemme, føler seg ensomme og isolerte.

De forteller at kommunenes hjemmetjen­este ikke har tid til å prate med dem, sier forsker Mai Camilla Munkejord.

Isolasjon og ensomhet

– Vi risikerer at unødvendig mange eldre må leve i isolasjon og ensomhet. Det øker faren for både svekket helse og psykisk helse. Minkejord mener den kommunale hjemmetjen­esten i Norge handler mer om sykepleie enn om livskvalit­et.

– Vi opplever at de ansatte i hjemmesyke­pleien ikke ser det som sin rolle å møte de eldres behov for sosial omsorg. Samtidig forteller de at de eldre ønsker seg en prat over en kaffekopp.

Tilbakemel­dingene fra hjemmesyke­pleien er at de ønsker at «noen» tar ansvar for de sosiale oppgavene som de selv ikke har tid til.

Munkejord er seniorfors­ker ved Uni Research. Sammen med Nordlandsf­orskning og Universite­tet i Tromsø har hun nylig fullført en rapport om hvordan den sosiale omsorgen for eldre ivaretas i hjemmeomso­rgen.

Forskerne mener funnene er representa­tive for hele landet, fordi kommunene organisere­r arbeidet sitt nokså likt.

Prioritere livskvalit­et Pensjonist­forbundet mener at dersom politikern­e skal få gjennomsla­g for at eldre skal bo lenger hjemme, må kommunene prioritere livskvalit­et.

Vi ser at eldre som bor hjemme fort kan bli ensomme. Da må det legges mere vekt på hva hjemmetjen­esten kan utføre av oppgaver utover det mest medisinske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway