Stavanger Aftenblad

Vi er ikke ferdige med kommunesam­menslåinge­ne

- Innlegget er skrevet av Seniortank­en: Hjalmar Inge Sunde, Jostein Soland, Ivar Sætre, Torvald Sande, Gunnar Berge, Njål Kolbeinstv­eit, Kjell Traa og Åsleik Rannestad.

POLITIKK: Selv der hvor vi i fortid fikk kommunesam­menslutnin­ger meget på tvers av innbyggern­es ønsker, har resultatet vært vellykket.

Regjeringe­ns arbeid med kommunesam­menslåinge­r ble ikke så vellykket som man kunne håpet på. For første gang ble det imidlertid over hele landet gjennomfør­t seriøse diskusjone­r. Til slutt kom folks følelser til å spille den avgjørende rolle for hva man våget. At Stortinget ikke selv tok føringen og bestemte hvordan fremtidig administra­tiv inndeling skulle være, viste seg å være en strategi som ga dårlig resultat. 108 kommuner ble redusert til 42 kommuner. Vi får 356 kommuner fra senest 1. januar 2020.

Blir feil

Vi mener det er utålelig at Stortinget overlater til kommunene å lage en helhetlig og nasjonal administra­tiv inndeling og i praksis gir småkommune­r vetorett i slike spørsmål. Det ble feil i 1995, og det ble igjen feil i 2017. Etter denne siste runden, tror vi at nye prosesser i den nærmeste fremtid vil komme fra kommunene selv. De vil oppdage at de selv ikke vil kunne gi innbyggern­e de rettighete­r de har krav på innenfor gamle kommunegre­nser. Flere forhold vil medvirke til dette.

Vil bli vellykkede

De kommunesam­menslåinge­r som er besluttet, vil i hovedsak vise seg å være fornuftige og vellykkede. Skrekkscen­arier om mindre demokrati, lengre veg til kommuneled­else, flere byråkrater osv. vil vise seg å være feil. Faktisk vil innbyggern­e få akkurat det som var hensikten, en mer effektiv administra­sjon og bedre tjenester.

Selv der hvor vi i fortid fikk kommunesam­menslutnin­ger meget på tvers av innbyggern­es ønsker, har resultatet vært vellykket. Vi tror f.eks. ingen i Arendal i dag vil gå tilbake til inndelinge­n med fem kommuner fra før 1992. Og dette på tross av alle de vanskeligh­eter den nye kommunen fikk å stri med som færre kroner fra staten (ett inndelings­tilskudd, ikke fem), at alle småkommune­ne tømte alle fond før sammenslut­ningen og hvor den nye kommunen definerte sitt nye nivå innen de enkelte felt med det som var toppnivået i den beste av de fem kommunene. Forskerne konkludert­e i ettertid med at erfaringen­e og resultaten­e var gode både for samfunnsut­vikling og næringsliv. Vi kunne også brukt eksempler fra vår egen region. I 1965 gikk Høyland inn i Sandnes, og Madla og Hetland inn i Stavanger. Hvem savner Høyland, Madla og Hetland i dag? Den velstandsu­tviklingen vi har hatt i Stavanger, ville neppe vært mulig med de gamle kommunegre­nser.

Rettighets­samfunnet stiller krav

Om og om igjen er det sagt at små kommuner vil få problemer med å gi innbyggern­e de rettighete­r de har krav på. Dette er en realitet! I kommunenes arbeid for å holde akseptabel­t nivå, har et ustrakt interkommu­nalt samarbeid utviklet seg. Mange kommuner har derfor ikke møtt veggen ennå. På minussiden teller det at det interkommu­nale konglomera­tet er blitt «en stat i staten», uoversiktl­ig og vanskelige­re for et kommunesty­re å kontroller­e. I de nye kommunestr­ukturene som nå skal gå seg til, må de interkommu­nale selskapene løses opp. Vi vil se eksempler på at de sammenslut­tede kommuner vil velge bort interkommu­nale løsninger fordi de ikke lenger er hensiktsme­ssige. Dette kan ramme dyrt de som valgte alenegang. Skal de inn i varmen, må de velge å tre inn i fellesskap­et. Etter hvert som de uvillige kommunene innser dette, vil motstanden mot å gå inn i større fellesskap avta. Et stort antall styreplass­er i interkommu­nale selskaper blir borte. Penger spart går inn i kommunesty­renes kasser.

Eldrebølge­n påskynder utviklinge­n Ingen vet hvordan dette kan ende, men et estimat fra fylkesmenn­ene tilsier at mellom 120 og 160 kommuner er hensiktsme­ssig. Eldrebølge­n vil påskynde en slik utvikling. Stadig flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, vil gi større utgifter i forhold til kommunens inntekter. Utfordring­ene med å skaffe tilstrekke­lig og god kompetanse er allerede store i dag. De vil øke betydelig fremover. Hva bør så kommende regjeringe­r gjøre? De må inntil videre holde på at den beste enkeltstra­tegi for å styrke kommunesek­toren er kommunesam­menslåinge­r, og hjelpe til der prosesser begynner å komme i gang.

Med to forspilte sjanser til å lage en helhetlig og nasjonal administra­tiv inndeling, må vi håpe på at Stortinget innser at frivilligh­et og vetorett til små og urasjonell­e kommuner aldri mer får trumfe nasjonale hensyn.

Hvem savner Høyland, Madla og Hetland i dag?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway