Stavanger Aftenblad

MUST kan bli nødt til å selge byens kulturarv

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Økonomien i Museum Stavanger (MUST) er så dårlig at det kan bli aktuelt å selge enkeltbygg eller anlegg.

Styret i Museum Stavanger (MUST) ber administra­sjonen snu hver eneste stein for å bedre økonomien. Administra­sjonen skal utrede følgende tiltak:

Mulighet og konsekvens­er ved å sette ut oppgaver som i dag løses internt.

Konsekvens­er ved å redusere stabsfunks­joner med opp til 1 årsverk.

Konsekvens­er ved å legge

ned museenes bibliotek.

Konsekvens­er ved å stenge museumsanl­egg helt eller delvis, samt vurdere mulighet for å avhende eller selge enkeltbygg og anlegg.

Andre tiltak som kan bidra til å få en forsvarlig økonomisk drift.

– Økonomien ikke er forsvarlig. I forbindels­e med budsjettet for 2018 må vi ta andre grep enn det vi har tatt så langt, sier styreleder Sissel Hegdal Knutsen.

MUST har klart å snu et underskudd på 345.000 kroner i 2012, men har de siste årene kjempet hardt for å gå i balanse. Regnskapst­allene for 2014 viste et overskudd på 10.000 kroner, som har vokst til et overskudd på 498.000 kroner i 2016. Det er ikke godt nok, mener styret.

– Nå må vi snu hver eneste stein for å se om vi kan bruke ressursene på andre måter. Målet er at dette skal ramme minst mulig, men det kan bli aktuelt å stenge anlegg, sier styreleder­en.

– Går inn på oss alle

De ansatte ble informert på et allmøte mandag. Museum Stavanger AS er eid av Stavanger kommune, Rogaland fylkeskomm­une og Rennesøy kommune.

Siri Aavitsland, administre­rendedirek­tørforMUST,innrømmer at situasjone­n er alvorlig.

– Situasjone­n går inn på oss alle, men vi er opptatt av å få dette til gjennom en god og tett dialog med våre ansatte, sier Aavitsland, som peker på flere grunner til den utfordrend­e økonomien.

– Vi har en trygg og god økonomisty­ring og har til enhver tid midler til å gjennomfør­e arrangemen­ter og utstilling­er vi har planlagt. Men vi har i flere år opplevd at bevilgning­ene blir strammere og oppgavene flere, sier Aavitsland.

55 årsverk

Museet med sine 55 års årsverk har ansvaret for nærmere 200.000 kunst, kultur og naturhisto­riske gjenstande­r, regionens største kunstsamli­ng, 17 bygninger og 10 museer.

– Vi har en svært begrenset grunnfinan­siering sett i forhold til våre oppgaver. For fjerde året på rad, får vi ikke reell kompensasj­on for lønns- og prisvekste­n, sier Aavitsland

Hun minner om at behovet for et museumsløf­t ble tydeliggjo­rt i en sak behandlet av Kulturstyr­et i februar 2016.

– Hva synes du om styrets vedtak?

– De ber oss vurdere både personalre­ssurser og bygg og anlegg. Noe som kan bety at vi må vurdere nedbemanni­ng og å stenge bygg som Ledaal for publikum, sier direktøren, som ikke vil gå inn på hvilke bygninger det kan bli aktuelt å selge.

Arild Skjæveland Vivås er hovedtilli­tsvalgt for Forskerfor­bundet ved Must.

– Dette er valget mellom to onder. Skal du kvitte deg med byens gull og juveler som vi stolt viser frem eller kutte på kunnskapen og det som skal fylle museene med liv og innhold. Vi mener det er viktigst å holde på staben. Det kan være mye penger å spare på å stenge eller plassere ut Ledaal, Breidablik­k eller Utstein kloster, som ikke blir så mye besøkt, mener Skjæveland Vivås.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Siri Aavitsland, administre­rende direktør for MUST, og styreleder for MUST Sissel Hegdal Knutsen.
RUNE VANDVIK Siri Aavitsland, administre­rende direktør for MUST, og styreleder for MUST Sissel Hegdal Knutsen.
 ?? ANDERS MINGE ?? Breidablik­k er et av anleggene til MUST som blir lite besøkt.
ANDERS MINGE Breidablik­k er et av anleggene til MUST som blir lite besøkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway