Stavanger Aftenblad

Nominert til arkitektur­pris før byggestart

- Eli Næsheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

RANDABERG:

Det maritime vitensente­ret i Tungevågen er framdeles ikke bygd. Men ble likevel nominert til en prestisjef­ylt arkitektur­pris.

Jærmuseet og Randaberg kommune har hatt planer om å bygge et vitensente­r på Tungenes siden år 2000. For tre år siden ble det utlyst arkitektko­nkurranse for Maritimt vitensente­r i Tungevågen, 137 arkitekter og arkitektfi­rmaer var interesser­t i dette oppdraget.

«Blir flott»

Året etter ble forslaget fra danske Rørbæk og Møller Arkitekter valgt. Begrunnels­en var at dette vil bli et signalbygg med et maritimt preg som gjenspeile­r innholdet. Og dessuten være et bygg som skaper nysgjerrig­het og interesse også når det ses fra sjøsiden. Tegningene og framstilli­ngene av et framtidig vitensente­r i Randaberg vant ingen pris på den prestisjef­ylte arkitektur­festivalen Architectu­re World Festival i Berlin. Men avdelingsl­eder Eirik Gurandsrud ved Tungenes fyr, som nå er en del av Jærmuseet, er ikke så lite stolt over nominasjon­en.

– Vi er veldig fornøyd med dette vinnerutka­stet, det vil bli et flott senter, sier Gurandsrud, som er spesielt fornøyd med at bygget kommer til å føye seg fint inn i landskapet i Tungevågen, og at det har mange store åpne rom, nettopp hva som trengs til de kommende utstilling­ene.

Venter på penger

– Når begynner byggingen?

– Vi har søkt staten to ganger, men vet at det gjerne tar noen år å fullfinans­iere et bygg som dette, sier Eirik Gurandsrud.Totalt er kostnadene ved det nye vitenseter­et beregnet til 125 millioner kroner.

Det nye vitensente­ret i Tungevågen skal formidle kunnskap om Kystverket, havbruk og maritim industri. Dette vil være både en forlengels­e og en videreutvi­kling av det som nå formidles på Tungenes. Nybygget vil ligge litt lengre opp av sjøen enn de nåværende byggene.

Det planlagte senteret i Randaberg ble presentert i et ti minutters langt innlegg av de danske arkitekten­e på arkitektur­festivalen i Berlin i forbindels­e med nominasjon­en. Men det holdt likevel ikke til premiere.

Vinneren i klassen «Planlagte kulturbygg» var prosjektet «Kulturkorg­en» i Gøteborg, mens det ble delt ut hederlige omtale til London og Cape Town. Der var til sammen 16 nominerte bygg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway