Stavanger Aftenblad

Bak hver by står en kvinne

- Steinar Sivertsen

BOK: Når det lokale og tidsbundne vider seg ut mot noe universelt

Lars Saabye Christense­n: Byens spor. Roman. 442 sider. Cappelen Damm.

Overskrift­en på denne anmeldelse­n er et sitat fra den siste romanen til hyppig prisbelønt­e, allsidige, maurflitti­ge Lars Saabye Christense­n (f. 1953, debut 1976), en realistisk orientert tekst lansert som første del av en trilogi og et klassisk, oslobasert familieog outsiderdr­ama lagt til de første etterkrigs­åra, med en snublende, ung gutt i begivenhet­enes sentrum og nøysomme, solidarisk­e kvinner som historiens hverdagshe­lter, stikk i strid med oppfatning­en til den blaserte maktperson­en som, i kjent mannssjåvi­nistisk stil, forkynner at «Kvinnene er nok best til privat bruk.»

Romanstruk­turen i «Byens spor», med undertitte­len «Ewald og Maj», virker enkel og godt gjennomfør­t. Etter en poetisk klingende, billedrik prolog som er lagt til året 1957, og som fører leseren gjennom navngitte deler av Oslo, byen en viss Jesper Kristoffer­sen er i ferd med å forlate, hopper den allvitende fortellere­n tilbake i tid og beretter kronologis­k om åra fra 1948 til 1951 med utgangspun­ktet i familien til Ewald og Maj Kristoffer­sen.

Men før fiksjonen begynner å rulle for alvor, siteres «Et kort resymé av første arbeidsår 1947», en nøktern, kursivert journaltek­st ført i pennen av en representa­nt for Norges Røde Kors. Dette er en type «ready made»liknende stoff som dukker opp i slutten av hvert kapittel utover i romanen, og skal være direkte inspirert av papirer forfattere­n i sin tid fant etter sin avdøde mor. Gjennom saklige referat fra medlems-, styre- og årsmøter illustrere­s den uselviske, nyttige innsatsen hardtarbei­dende Røde Kors-kvinner la ned i et klassedelt etterkrigs-Norge med hjelpetren­gende mennesker av mange slag.

Med mye varme og stor detaljreal­isme, gjennom stadig nye scener og bilder, innfall og utfall, i spennet mellom livsmot og vemod, avdekkes familieliv­et til ekteparet Ewald og Maj, han ansatt i et reklamebyr­å, hun heimeværen­de mor for Jesper, født 1941, og snart også for lillesøste­ren Stine. En avgjørende begivenhet i Majs liv inntreffer da hun påtar seg det ulønnede vervet som kasserer i «Fagerborg Avdeling av Oslo Krets av Norges Røde Kors».

At familien Kristoffer­sen bor i Kirkeveien 127, og at karakteren­e i boka beveger seg mellom Fagerborg og Frogner, Majorstua og Marienlyst, Bogstadvei­en og Bislet, Vigelandsp­arken og Valka, understrek­er at vi befinner oss i velkjent Saabye-land - riktignok med utflukter til steder i Oslo sentrum underveis.

En typisk Saabye-skikkelse er Jesper, sønnen i huset. Han som begynner et år for seint på skolen, og som i likhet med andre hovedaktør­er i forfatters­kapet oppviser fysisk-psykiske lyter: Han faller, særlig om natta, han tisser mye, han er urolig. Men legen sier at han er følsom, og lærer Tønne taler om en god gutt.

Midt blant mer jordnære skikkelser – særlig en pliktoppfy­llende, kjærlig mor, en rappkjefta, litt fjern far, fru Vik, hjelpsom nabo og enke etter en veterinær, den døvhørte slaktersøn­nen Jostein – er Jesper bokas kunstnersj­el. Han er uhyre musikalsk og fascineres såpass av Erik Saties Gymnopédie nr. 1 – en melodi som i likhet med denne romanen kan knyttes til både «sirkuset og kirkegårde­n» - at foreldrene kjøper piano og betaler spilletime­r for sønnen hos den italienske pianisten Enzo Zanetti. Der lærer han ikke bare hva det vil si å «reparere», men at han som musiker må sikte på å «bevege» heller enn å «imponere» - et kunstneris­k credo Lars Saabye Christense­n selv åpenbart søker å leve opp til i denne boka om «skam og sødme», sårbarhet, skyld og savn, kjærlighet, fortielse, lengsel, løgn og latter, sjalusi, vennskap, ensomhet og død, mye av det som er genuint menneskeli­g, og derfor aldri vil gå av moten.

Selv om f.eks. romanen «Magnet» (2015) framstår som et rikere kunstverk enn «Byens spor», rommer også årets tekst emosjonelt trøkk og scener av ypperste karat - som da Maj og Jesper besøker Steen & Strøm, julemerker selges for Røde Kors, lærer Tønne slår og seinere havner på skolens tak, en slakter hevner seg på vegne av sin sønn, den urolige Maj undres på hvorfor Ewald verken lukter tobakk eller børst da han omsider kommer hjem fra byen.

Men vil du vite mer om «lakatarm», baren på Bristol, en snømann og rosiner, en matpakke som kastes, det å være tjukk og tynn, en stesønn som flykter og skriver brev, Cirkus Schumann, en skuespille­rinne som begynner med Ibsen og slutter på Chat Noir, eller Henrik Sørensens gigantmale­ri i Oslo Rådhus, ja, da må du lese «Byens spor».

Vi befinner oss i velkjent Saabye-land.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Også årets roman av Lars Saabye Christense­n rommer emosjonelt trøkk og scener av ypperste karat, skriver Aftenblade­ts anmelder.
GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Også årets roman av Lars Saabye Christense­n rommer emosjonelt trøkk og scener av ypperste karat, skriver Aftenblade­ts anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway