Stavanger Aftenblad

Ole Andreas Tomasgaard er død

- Ludvig Lorentzen

Ole Andreas Tomasgaard døde 29. oktober, 83 år gammel. Mange i Stavanger har mye å takke ham for, langt flere enn vi som var hans pasienter i tannlegepr­aksisen i Wessels gate.

Jeg har alltid hatt et snev av tannlegesk­rekk, men hos Tomasgaard var det fort glemt. Besøkene hos ham og hans kone og sekretær Gro ble rene hyggestund­er. Paret interesser­te seg for langt mer enn tennene; de var levende opptatt av alle i pasientene­s familie, slik at vi ganske raskt følte oss i nær slekt med de to i hvitt.

Ole Andreas Tomasgaard vokste opp i Kopervik og åpnet tannlegepr­aksis i Stavanger i 1962, to år etter endt utdannelse i Kiel i Tyskland. Siden jeg er germanofil, en diagnose det ikke er lett å stå fram med, nøt jeg hans fortelling­er fra studietide­n. Jeg kunne for eksempel ikke la være å sette pris på historien om den gamle nazisten som fikk seg en omgang juling i hansabyen.

Samfunnsli­vet i Tyskland opptok Tomasgaard sterkt, men han var også et utpreget politisk menneske på hjemmebane. I 20 år satt han i bystyret i Stavanger for Høyre, og i denne tiden var han med på å utrette store ting.

Han ledet idrettssty­ret da Storhallen på Tjensvoll ble reist. Også Kvernevikh­allen, Tastahalle­n, Hundvåghal­len, Tennishuse­t og Sørmarka arena var han med på å realisere.

Ikke bare hadde Tomasgaard et stort hjerte for idretten; han satte også spor etter seg på andre områder. Høyremanne­n satt i byggekomit­een for Rogaland kunstsente­r og ledet styret både for Stavanger boligbygge­lag og Stavanger museum.

Med rette kan man kalle denne mannen en samfunnsby­gger. Grunnen til at han gjennom politikken brukte så mye tid og omtanke på andre, tror jeg bunner i dette: Ole Andreas Tomasgaard var svært glad i mennesker.

Det var dette vi merket så sterkt da vi satte oss i tannlegest­olen. At han hadde hodeskalle­n til Norges sist halshogde mann i hylla rett ved siden av, bekymret oss ikke det minste da Tomasgaard kastet et skøyerakti­g blikk på oss og vi gurglet og nikket tilhanskom­mentarerom­densisteti­dsbegivenh­eter i Tyskland og Rogaland.

Da han var 73, fikk vi beskjeden som gjorde vondt i både hjerte- og tannrøtten­e: Nå skulle praksisen avvikles.

Da to av hans kolleger ymtet frampå om å få kjøpt pasientkar­toteket, lød svaret: Man selger ikke slekta.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway