Stavanger Aftenblad

«Viking må få orden på FK sin innflytels­e. Ellers kommer de ikke tilbake som topplag»

- Stig Nilssensse­n journalist stig.nilssen@ @ aftenblade­t.not.no

FOTBALL: I Viking FK var det sterke krefter som dro i alle retninger og var mer opptatt av bredden enn A-laget. Det sier RBK-trener

Kåre Ingebrigts­en til Aftenblade­t like etter at gullstøvet har lagt seg over Lerkendal.

– Det er trist det som har skjedd i Viking. Jeg fikk følelsen av det gikk nedover da jeg forlot klubben sommeren 2014, sier Kåre Ingebrigts­en.

Rosenborg-treneren har akkurat blitt hyllet av 17.000 ekstatiske trøndere og hentet klubbens tredje strake og totalt 25. seriegull søndag kveld.

Samtidig rusler et slagent Viking i garderoben mens musikken, konfettien, pokalene, stemningen, gleden, medaljene og festen dominerer utenfor døren.

Kontrasten­e

Om ikke nedrykket og situasjone­n i egen klubb er vond nok, det som skjer utenfor døren forteller tydelig hvor stor kontrasten har blitt mellom det som historisk sett har vært landets to største klubber.

RBK trekker godt over dobbelt så mange tilskuere, de omsetter for 230 millioner kroner i året og leverer overskudd på rundt 40 millioner kroner. Trøndernes overskudd er altså bare noen millioner lavere enn Vikings budsjett neste sesong. Der Viking er nødt til å selge stadionet sitt for å overleve, kjøpte RBK i år opp de resterende 34 prosentene som de ikke eide i eget stadion.

– Vi var også blakke i 2012, måtte si opp mange ansatte og var gjennom en hestekur. Det er nesten bedre å få snudd en klubb når alle ser hvor ille situasjone­n er. Jeg både håper og tror det er håp for Viking, det er litt trist at vi feirer seriegull samtidig som de rykker ned, sier Tove Moe Dyrhaug, RBKs daglige leder de siste fem-seks årene, til Aftenblade­t.

RBK har fortsatt en ørliten mulighet til å avansere fra gruppespil­let i Europaliga­en når spanske Real Sociedad kommer til Lerkendal torsdag. Det vil i så fall bety ytterliger­e millioner inn.

Viking har også hatt slike mål, neste år venter lag som Florø og Notodden. Legg til at en spiller som Nicklas Bendtner tjener en tredjedel av det Viking vil ha som sitt totale lønnsbudsj­ett til spillerne neste sesong, så ser du hvor stort gapet har blitt.

Det leder tankene til en episode for 12 år siden hvor daværende Viking-trener Roy Hodgson ristet oppgitt på hodet da han entret Vikings treningsfe­lt en varm sommerdag. Han hadde fått spørsmål om Viking var interesser­t i kjøpe en RBK-spiller som ikke var på laget i Trondheim.

– Målet vårt er å bli bedre enn Rosenborg, da kan vi ikke kjøpe spillerne de ikke har bruk for, svarte Hodgson kontant.

Massiv oppgave venter Søndag kveld var det Bjarte Lunde Aarsheim som ledet Viking. Som spiller har han utallige oppgjør mot RBK bak seg. Selv om det var i perioden hvor RBK dominerte og tidvis spilte i mesterliga­en, følte Lunde Aarsheim aldri at de var sportslig underlegne.

– Det var et gap mellom klubbene også den gangen, men vi var nærmere dem sportslig. Søndag var vi sjanseløse. Veien foran oss er lang, nå får vi i første omgang en utfordring i 1. divisjon som vi må gripe fatt i. Vi kan faktisk ikke sammenlikn­e oss med RBK nå, vi er ikke samme divisjon neste sesong, påpeker Lunde Aarsheim.

Det samme sier André Danielsen. Han har møtte RBK hvert år de 14 sesongene han har spilt for Viking. Kapteinen har sett to klubber hvor utviklinge­n har gått motsatt vei.

– RBK har tatt smarte grep, det har ikke Viking. Vi har en massiv oppgave foran oss, men vi må slutte å se på det som skjedde for 30 år siden. Nå må vi samle oss, få orden på økonomien, rykke opp og begynne å stabiliser­e klubben, sier Danielsen.

Ber Viking ta grep

Kåre Ingebrigts­en har akkurat stappet sin tredje gullmedalj­e i lommen, men blir tydelig engasjert når Aftenblade­t spør ham om situasjone­n Viking har havnet i. Det er ikke mer enn fem år siden Viking hentet bilselgere­n Kåre Ingebrigts­en og ga ham et nytt liv som trener under Kjell Jonevret. Han bryr seg fortsatt om Viking.

Ingebrigts­en sier han fikk følelsen av at noe positivt var på gang da han kom i 2012. Han sier det var fantastisk å jobbe med direktør Arne Larsen Økland, en person Ingebrigts­en beskriver som veldig profesjone­ll. Men han merket at Viking-pilene pekte nedover da han overtok som RBK-trener sommeren 2014.

– Jeg merket at det var krefter i klubben som dro i alle retninger, krefter som var mer opptatt av bredden og damefotbal­l enn eliteserie­laget. Viking må få orden på FK sin innflytels­e over klubben - ellers kommer de ikke tilbake som et topplag, sier Ingebrigts­en

Viking har 70 lag

Viking har i dag rundt 70 lag og 770 aktive spillere under sin paraply. Klubben er organisert slik at FK har ansvaret for alle lagene fra fem år og oppover, Viking AS finansiere­r elitesatsi­ngen fra G16 og oppover. Til sammenlikn­ing har Rosenborg totalt fire lag i hele klubben, G16, G19, rekruttlag­et og A-laget. Både Kåre Ingebrigts­en og Tove Moe Dyrhaug mener de yngste talentene utvikler seg best i egne klubber.

– Forrige helg deltok jeg på Vikings sponsortur til Nice. Det satt 135 sponsorer og samarbeids­partnere på flyet. Potensiale­t er der, men Viking må bestemme seg for om de vil være en breddeklub­b eller et topplag. Dette må de få orden på, understrek­er RBK-treneren.

Det er nesten bedre å få snudd en klubb når alle ser hvor ille situasjone­n er. Jeg både håper og tror at det er håp for Viking, det er litt trist at vi feirer seriegull samtidig som de rykker ned.

Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg

 ?? OLE MARTIN WOLD ?? Nicklas Bendtner og Rosenborg hadde få problemer med å slå Viking søndag. Her setter den danske spissen inn 1-0.
OLE MARTIN WOLD Nicklas Bendtner og Rosenborg hadde få problemer med å slå Viking søndag. Her setter den danske spissen inn 1-0.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway