Stavanger Aftenblad

Havnesjefe­n vil ta kaiplassen fra MS «Sandnes»

-

kan nå forsvinne fra bybildet i Stavanger.

Stavanger havn har lenge vaert i dialog med MS «Sandnes» om problemene.

– Skipet har fått varsel om plassfratr­edelse. Vi har forsøkt å vaere velvillige og fleksible, men nå måtte vi reagerer, sier Eik.

MS «Sandnes» har hatt avtale med Stavanger havn i mange år. Avtalen ble fornyet i 2014. Det kjente veteranski­pet betaler ingenting for kaiplassen.

– Det har ligget her vederlagsf­ritt fordi det er et veteranski­p som har hatt en spesiell avtale med oss, forklarer Eik.

I går formiddag ble kommunalut­valget for miljø og utbygging orientert om saken.

Ønsker ny avtale

Eik understrek­er at de ønsker å gå i nye forhandlin­ger med MS «Sandnes» dersom de er trygge på at skipet overholder HMSkravene.

– Vi er positive til at MS «Sandnes» skal ligge til kai i Stavanger, men da må vi vaere trygge på at de har den gjennomfør­ingsevnen som trengs for å ivareta sikkerhete­n, understrek­er Eik.

Hun forventer at skipet legger frem en plan for hvordan de skal endre driften slik at alle som er i naerheten av skipet kan føle seg trygge.

Uten avtale kan ikke MS «Sandnes» legge til kai i Stavanger verken under for eksempel Gladmat-festivalen eller Veteranbåt­festivalen.

–Da må MS «Sandnes» sende søknad til festivalle­delsen på lik linje med alle andre skip som ønsker å legge til kai i Stavanger uten en avtale under festivaler, opplyser Eik.

MS «Sandnes» ble kjøpt av Ryfylke Dampskibss­elskap i 2007. Skipet hadde i mange år vaert brukt som skolefartø­y og fått store skader. Ryfylke Dampskibss­elskap har brukt store beløp på renovering med god støtte fra Riksantikv­aren.

Ønsker bedre tilrettele­gging Daglig leder Alf Kåre Olavesen på MS «Sandnes» reagerer på at Stavanger havn ikke tilrettele­gger bedre for skipene i Vågen.

– Vi prøver ikke å vaere vanskelige, men de må jo legge til rette for at vi klarer å oppfylle disse kravene. Vi har ingen mulighet til å stoppe all biltrafikk­en som skal levere varer til båten. Vi opplever at cruiseturi­stene og bussene blir prioritert foran oss, sier Olavesen.

MS «Sandnes» omsetter for over 8 millioner kroner i året, har 35 deltidsans­atte og 200 virkedager i året.

– Vi har over 1000 leveranser i året. Når det er bryllup kommer det orkester som skal laste utstyr, gjester som kjøres til skipet, og leverandør­er kommer med mat. Vi prøver å gi beskjed om at de ikke må kjøre inn ved skipet, men det går ikke, sier Olavesen.

Han mener at Stavanger havn ikke bare kan si opp avtalen.

– Vi har investert titalls millioner kroner i dette skipet. Da vi kjøpte skipet, var det under forutsetni­ng at det skulle ha fast plass i Vågen, mener han.

– Jeg regner med at sunn fornuft seirer. Vi skal nok finne en løsning, avslutter han.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Daglig leder Alf Kåre Olavesen på MS «Sandnes» håper en løsning kan finnes slik at skipet blir liggende i Vågen.
JONAS HAARR FRIESTAD Daglig leder Alf Kåre Olavesen på MS «Sandnes» håper en løsning kan finnes slik at skipet blir liggende i Vågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway