Stavanger Aftenblad

Mann skutt av politiet ved Valbergtår­net – saken henlagt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: I en fersk avgjørelse konkludere­r Spesialenh­eten for politisake­r med at verken politimann­en som avfyrte tjenestevå­penet, eller hans kollega, brøt loven.

Det var 6. mai i år at en 29 år gammel mann ble skutt i leggen av en polititjen­estemann ved Valbergtår­net i Stavanger. Fornaermed­e ble skutt som følge av det som beskrives som en truende situasjon hvor 29-åringen veivet med en øks og også løp mot politiet.

I alle saker hvor noen dør eller blir alvorlig skadet som følge av politiets tjenesteut­øvelse, skal Spesialenh­eten iverksette etterforsk­ning. Dette selv om det ikke er grunn til mistanke om en straffbar handling.

Spesialenh­eten har nå konkludert med politimann­en som avfyrte tjenestevå­penet handlet i nødverge.

Sakene mot både ham og hans kollega henlegges som «intet straffbart forhold.»

Mange meldinger

I avgjørelse­n fra Spesialenh­eten står det at politiet fikk inn flere meldinger om en mann som ropte til folk både på engelsk og norsk i Stavanger sentrum denne dagen. Ifølge vitner skal 29-åringen også ha veivet med en blank gjenstand.

Vitner fortalte at barn ble skremt av mannen og at flere gikk i buer rundt ham for ikke å komme for naere. Politiet valgte å bevaepne seg da de rykket ut. Politiet hadde fått melding om at 29-åringen da var ved Skagenkaie­n.

Det var mange folk i sentrum og da politiet kom til Skagen-kaien, pekte flere av dem hvilken retning mannen med den blanke gjenstande­n hadde gått.

Allerede før politibetj­entene kom til Valbergtår­net, kunne de høre ropene hans.

Stormet mot politiet

Ved Valbergtår­net ligger Café Sting hvor det denne lørdagen ble arrangert fest i forbindels­e med konfirmasj­on. Flere av gjestene var vitner til at 29-åringen gikk nedover mot Kirkegaten for så å snu da den ene politimann­en ropte etter ham. Han holdt da gjenstande­n, som skulle vise seg å vaere et mulitverkt­øy blant annet utstyrt med et økseblad, i den ene hånden, og veivet denne over hodet.

Politimann­en håpet at mannen skulle roe seg ned da han fikk se at politiet hadde kommet til stedet, og etterkomme politiets pålegg. Det skjedde ikke, ifølge Spesialenh­eten.

I stedet skal 29-åringen ha begynt å løpe mot politimann­en, som svarte med å trekke seg bakover. Der og da vurderte han det som for risikabelt å skyte på grunn av alle menneskene som var i naerheten.

Da han var seks-sju meter fra politimann­en, så politimann­en at det var en øks 29-åringen veivet med. Politimann­en antok at øksen kunne gjøre skade om den ble slått med og enorm skade om den ble kastet.

Vitner bekrefter at politimann­en ropte flere ganger og advarte 29-åringen om at han kom til å skyte om han kom naermere. Til slutt skjøt politimann­en 29-åringen i leggen.

Nødverge

Kort tid etter at mannen hadde blitt skutt, og politiet hadde tatt fra ham øksen, kom vitner til for å bistå i førstehjel­psbehandli­ngen av den skadde. Han ble deretter transporte­rt til sykehuset hvor han ble lagt i kunstig koma og operert.

Spesialenh­eten konkludere­r med at det i denne saken foreligger en nødvergesi­tuasjon. Spesialenh­eten peker samtidig på at bestemmels­en oppstiller tre vilkår for at en nødvergeha­ndling skal vaere lovlig. y 1. Den som utøver nødvergeha­ndlingen må vaere utsatt for et rettstridi­g angrep. y 2. Handlingen må ikke gå

lenger enn nødvendig. y 3. Nødvergeha­ndlingen må ikke åpenbart gå utover hva som er forsvarlig. Spesialenh­eten finner at alle disse vilkårene er oppfylte i denne saken.

Vil bli påklaget

Advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup er mannen bistandsad­vokat. Hun sier til Aftenblade­t at Spesialenh­etens avgjørelse vil bli påklaget.

– Vi ønsker en ny vurdering blant annet på om dette virkelig var den eneste muligheten politiet hadde i denne situasjone­n, sier Kroken, som reagerer på at gjenstande­n hennes klient holdt i hånden var en øks.

– Det var et multiverkt­øy som blant annet var utstyrt med et lite økseblad. Frem til for kort tid siden satt min klient i rullestol som følge av skadene han ble påført, sier Kroken.

Vi ønsker en ny vurdering blant annet på om dette virkelig var den eneste muligheten politiet hadde i denne situasjone­n.

Anne Kroken, fornaermed­es advokat

 ?? LESERBILDE ?? Spesialenh­eten konkludere­r med at det i denne saken foreligger en nødvergesi­tuasjon.
LESERBILDE Spesialenh­eten konkludere­r med at det i denne saken foreligger en nødvergesi­tuasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway