Stavanger Aftenblad

En sentrumspl­an for både vern, vekst og utvikling

- Harald Minge Adm.direktør, Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen

BYUTVIKLIN­G: Vi trenger en sentrumspl­an som ikke setter et kunstig skille mellom vern, vekst og utvikling. Arbeidet har pågått i snart seks år, men fortsatt gjenstår det mye før planen er ferdig. Mange dyktige arkitekter sier til Naeringsfo­reningen at fortetting i sentrum først og fremst er en spennende faglig utfordring.

Det er ingen tvil om at Stavanger trenger en ny plan for sentrum. Dagens variant baerer mer preg av en ren verneplan enn en plan for vekst og utvikling. Dette har bidratt til at utviklinge­n har stagnert de siste 20 årene. Alternativ­et er at veksten kommer alle andre steder. Det har den også delvis gjort. Kommunene i byområdet på Nord-Jaeren har vokst med over 65.000 mennesker de siste 20 årene, tilsvarend­e hele Drammen. Stavanger sentrum, et av regionens viktigste naeringsom­råder, har ikke tatt sin proporsjon­ale del av denne veksten, verken når det gjelder bolig, handel og aller minst arbeidspla­sser. Det må dagens sentrumspl­an ta et betydelig ansvar for.

«Kapitalen» mot «de gode» Naeringsfo­reningens utgangspun­kt er at byen trenger en plan som i større grad enn i dag legger opp til at enda flere mennesker kan bo, besøke, handle og arbeide i sentrum. Utbyggere og gårdeiere som er villige til å ta risikoen ved å investere i boliger, kontorbygg og forretning­sbygg, er grunnlegge­nde forutsetni­nger for å nå dette målet. Dette får vi kun til gjennom konstrukti­v dialog og samarbeid, ikke gjennom enveiskomm­unikasjon og pålegg fra statlige vernemyndi­gheter.

I denne type debatter er det ikke uvanlig at det blir forsøkt etablert en konflikt mellom «kapitalen» og «de som vil sentrum godt». En av de som rendyrker dette er arkitekt Rolf Skjelstad som i Aftenblade­t 26. oktober skriver om planforsla­get at «Utbyggings­interessen­e og kapitalen blir hørt framfor våre offentlige fagorganer» og at «Det er bygget mye i Stavanger sentrum de siste tyve årene...». Dette stemmer jo ikke, og det mener heldigvis også stavangerp­olitikerne som i sin bestilling til den nye planen blant annet sier at utbyggings­kapasitete­n bør økes «vesentlig».

Mange dyktige arkitekter sier til Naeringsfo­reningen at fortetting i sentrum først og fremst er en spennende faglig utfordring. Det er dessuten verdt å huske at da vi diskuterte lokaliseri­ng av nytt sykehus, var det mange som tok til orde for å plassere det i sentrumsom­rådet. Det ville betydd enorme utfordring­er med tanke på fortetting, men det stod ikke på kreativite­t og vilje hos forkjemper­ne den gangen.

Planen som ble barbert

Første fase av planarbeid­et var etter Naeringsfo­reningens oppfatning svaert bra. Det ble gjennomfør­t en åpen, inkluderen­de og kreativ prosess som omfattet både naeringsli­vet og mange andre aktører. Førsteutka­stet til ny sentrumspl­an bar preg av den gode prosessen. Et ambisiøst, utviklings­orientert og visjonaert forslag, som blant annet la opp til én million kvadratmet­er nytt utbyggings­areal (brutto), samtidig som trehusbyen og andre viktige sentrumskv­aliteter ble ivaretatt.

Dessverre ble prosessen etter hvert mindre åpen og inkluderen­de. Etter at kommunens administra­sjon hadde bearbeidet innspillen­e fra den første høringsrun­den, og etter at fylkeskomm­unale og statlige myndighete­r hadde satt sitt stempel på forslaget, sitter vi igjen med et kraftig barbert planforsla­g.

Omfanget av nytt utbyggings­areal er redusert til i overkant av 650.000 kvadratmet­er (netto). Her blir større, sammenheng­ende utbyggings­områder som Holmen kraftig redusert, og det blir begrensing­er på utviklings­muligheten­e i viktige områder som Løkkeveien, Stavanger stasjon og Havnefront­en. I tillegg foreslås Olav Vs gate stengt for privatbile­r.

Vil delta aktivt

En viktig utviklings­plan står altså i fare for å ende opp som en ny og gammeldags verneplan som den forrige, men heldigvis ser det ut som et bredt flertall blant Stavangers politikere deler denne bekymringe­n når de nå skal sende sentrumspl­anen ut på en siste høringsrun­de. En høringsrun­de som blir viktig, og som Naeringsfo­reningen vil delta aktivt i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway