Stavanger Aftenblad

Politiet og Ptil ble stoppet av uvaeret

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

GRANSKER: Oljebransj­en er preget av dødsulykke­n på Maerskrigg­en Intercepto­r. Petroleums­tilsynet (Ptil) fulgte redningsak­sjonen tett fra sin beredskaps­sentral på Ullandhaug.

Petroleums­tilsynet (Ptil) har iverksatt gransking av hendelsen på den flyttbare innretning­en Maersk Intercepto­r på Tambarfelt­et 7. desember 2017.

– Vi gransker for å finne bakenforli­ggende årsaker og klarlegge hendelsesf­orløpet sier Anda som er direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i Petroleums­tilsynet.

Maersk Intercepto­r brukes for tiden til brønnarbei­d på Tambarfelt­et i Nordsjøen, hvor Aker BP er operatør. Ulykken ble meldt til Hovedredni­ngssentral­en for Sør-Norge klokken 12.02 torsdag.

Politiet har åpnet etterforsk­ning etter arbeidsuly­kken på den oppjekkbar­e riggen som er blant de største i sitt slag.

– Vi venter på å reise ut til riggen, men foreløpig har det ikke vaert mulig på grunn av vaeret. Det var full stopp i helikopter­trafikken torsdag, sier seksjonsle­der i Nordsjø- og miljøseksj­onen ved Sør-Vest politidist­rikt Åslaug Høgemark i går morges til Aftenblade­t. To taktikere og teknikere står klar til å reise offshore. Politiet har bedt Petroleums­tilsynet om bistand i etterforsk­ningen.

- Tragisk og grusomt Petroleums­tilsynet (Ptil) og politiet skal dra sammen ut på ulykkesrig­gen, men ble forhindret av dårlig vaer torsdag og i går.

Ptil fikk i går morges bekreftet at livet ikke sto til å redde for en Maersk-ansatt som falt i sjøen fra riggen på Tambar-feltet sør i Nordsjøen i 12-tiden torsdag.

– Det er en tragisk og en grusomt trist hendelse som gjør stort inntrykk også på oss, både når hendelsen utfolder seg og når bekreftels­en om at en er omkommet kommer. Det tøft for alle som er knyttet til bransjen, sier Inger Anda som er direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i Petroleums­tilsynet (Ptil).

Fra sin beredskaps­sentral på Ullandhaug i Stavanger førte Ptil tilsyn med hvordan de involverte selskapene, ikke minst operatør Aker BP og riggeier Maersk Drilling, håndterte krisesitua­sjonen på Tambar-feltet.

Falt i sjøen

En ansatt i Maersk Drilling falt på sjøen under vedlikehol­dsarbeid på riggen. Han ble hentet opp av sjøen av et standby-fartøy og brakt til Haukeland universite­tssykehus i Bergen med helikopter. Mannen døde av skadene. En annen person, også ansatt i Maersk Drilling, ble skadet i hendelsen.

– Vi fulgte hendelsen tett og innhenter informasjo­n på vanlig måte. Ansvaret for operasjone­n ligger hos selskapene, men vi kan gripe inn om vi mener de ikke håndterer situasjone­n på rett måte, sier Anda.

Det var ikke nødvendig.

Toppleder-møte om sikkerhet Ulykken kommer til å sette sett preg på topplederk­onferansen som Ptil arrangerer mandag på Clarion Hotel Energy i Stavanger 11. desember.

– Hendelse understrek­er viktighete­n av å vaere topp forberedt og at sikkerhete­n må og skal vaere første prioritet, sier Anda.

Ptils hovedtema for 2017 har vaert «Trenden skal snus». Bakgrunnen for temavalget var at Ptil for ett år siden konstatert­e at oljenaerin­gen sto overfor viktige sikkerhets­utfordring­er, og at utviklinge­n på flere områder gikk i feil retning.

Mandag vil Ptil vil presentere sin ferskeste vurdering av sikkerhets­situasjone­n i oljebransj­en for de cirka 120 gjestene på konferanse­n. Samtidig blir Ptils Hovedtema for 2018 lansert.

Statoils konsernsje­f Eldar Saetre er blant deltakerne som skal snakke på konferanse­n.

«Dette temaet vil prege Ptils arbeid og bygge opp under myndighete­nes forventnin­ger til naeringen det kommende året,» skriver Ptil på egne nettsider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway