Stavanger Aftenblad

Stavanger kommune sperrer for «mobbe-apper»

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

KANNIK: Foreldre og laerere har sett seg lei av to populaere apper som blant annet brukes til mobbing. Nå sperrer kommunen for nedlasting av Sarahah og Polly.fun.

– Vi har sperret slik at elevene ikke får lastet appene ned på sin digitale enhet når de er på kommunen sitt nettverk. Årsaken til det er at vi har fått tilbakemel­dinger om mobbing og hatytringe­r, sier Gunn Evy Trøiel Hansen i fagstab skole i Stavanger kommune.

– Vi jobber med unge barn i vekst, som er sårbare og lett påvirkelig­e. Mange vil gjerne ha likes, men i Sarahah risikerer de å få det motsatte, sier hun.

Advarte foreldre

Appene brukes til å stille anonyme spørsmål og skrive anonyme meldinger. Dette gjør at de blant annet kan brukes til mobbing. Sarahah og Polly.fun ble populaere blant ungdom i sommer.

–Det tok såpass mye av da skoleåret begynte at vi advarte mot appen i alle foreldremø­ter, sier Finn Lea, rektor ved Kannik skole.

Han sier at skolen har blitt informert om flere vonde saker, og de har også vaert i kontakt med politiet.

– Det handler om hatmelding­er og mobbing på nett, og man vet ikke hvem det kommer fra, sier han.

Lea sier de har gitt anbefaling­er til foreldre og å forklare ungdommene hva bruken kan føre til.

– Vi har dessverre vaert nødt til å bruke en god del tid og krefter på å informere om konsekvens­ene dette kan få. Bruken har blitt bremset en god del, sier han.

Børster det av

– Det er positivt og negativt at det blir sperret. Bra med tanke på at det brukes til mobbing, men det er kanskje ikke så bra for de som får positive kommentare­r, sier Sebastian Sørlie Henriksen (15).

Det er nettbrette­ne (Chromebook) elevene får utdelt fra skolen som nå ikke kan brukes til appene Sarahah og Poll.fun.

– Men det er ikke først og fremst Chromebook­ene folk bruker for å gå inn på den appen. Du gjør det hjemme på mobil. Dette kommer nok ikke til å sette en sopper for mobbingen, mener Julie Louisa Akerød-Stueland.

– Hvordan kan dere beskytte dere mot mobbing på nett?

– Du laster ikke ned den appen uten at du vet at du kan få stygge kommentare­r. Det er ikke sikkert at alle kommer til å vaere kjempesnil­l med deg, sier Katinka Høiland Asbjørnsen.

Hun mener det kan vaere verre for yngre ungdommer.

– De fleste i tiende klasse er flinke til å børste det av seg, for det har vi laert gjennom årene.

De sier det hender de varsler laererne om episoder, men at mange er redd for å sladre.

– De kunne nok fått beskjed om mye mer, sier de.

Signal

Gunn Evy Trøiel Hansen i Stavanger kommune innrømmer at de likevel ikke har kontroll på hva som skjer når elevene er på andre nettverk.

– Grunnen til at vi likevel har gjort det sånn, er at vi sender et signal om at det ikke går an å ha den appen på enheten. Samtidig er det viktig å si at nettvett må sitte mellom ørene på elevene. Uansett hvor mye vi sperrer og filtrerer finner man veier uansett, sier Trøiel Hansen.

Hun understrek­er at hovedansva­ret for å laere elevene klok framferd på nettet ligger hos foreldrene.

– Skolen har et ansvar, men det er foreldrene som har nøkkelen. De må sette seg inn i hva barnet gjør på nettet og snakke med dem om hvilke sider som ikke passer for barn. Foreldre må sette seg ned med barnet og spør hva det holder på med og sette seg inn i de sosiale mediene de bruker.

Signal

Gøril Johannesse­n er klassekont­akt ved Kannik skole og er glad for at kommunen nå sperrer for bruken av appen. – Det foregår veldig mye grov mobbing, og vi står ganske hjelpeløse og uten mulighet til å stoppe det i og med at meldingene er anonyme.

– Vil det hjelpe at kommunen sperrer på Chromebook­ene?

– Elevene har jo egne telefoner med seg, og har fremdeles tilgang. Men det har blitt et halvt hakk vanskelige­re fordi de ikke får brukt den på chromebook­en. Kanskje kunne de også lagt inn brannmur på den siden, foreslår hun.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? 10.klassinger på Kannik skole mener mobbing på sosiale medier er et problem. Fra venstre: Sebastian Sørlie Henriksen, Mille Aune, Maren Eskeland, Emil Fjeldheim, Julie Louisa Akerød-Stueland og Katinka Høiland Asbjørnsen.
KRISTIAN JACOBSEN 10.klassinger på Kannik skole mener mobbing på sosiale medier er et problem. Fra venstre: Sebastian Sørlie Henriksen, Mille Aune, Maren Eskeland, Emil Fjeldheim, Julie Louisa Akerød-Stueland og Katinka Høiland Asbjørnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway