Stavanger Aftenblad

Fikk ikke kontakt med 113 da toåringen fikk puste-problemer

- Tove M. E. Bjørnå tove.bjornaa@aftenblade­t.no

FINNØY: – Det var skremmende å oppleve vi ikke kom gjennom på nødnummere­t 113, da William fikk problemer med å puste, sier Cecilie Lode.

Torsdag i 18.00-tiden satte hennes to år gamle sønn William Sandrasega­ram en eplebit i halsen. De bor på Nord-Talgje i Finnøy kommune, og vi snakker med henne på en ustabil telefonlin­je mens stormen «Aina» herjer.

Puste-problemer

– Vi prøvde å snu ham og presse på magen for å få ut eplebiten uten at vi lykkes med å få opp alt. Etter hvert begynte han å få problemer med pustingen og hostet mye, forteller Enistan Sandrasega­ram, guttens far og Cecilie Lodes mann.

Foreldrene prøvde å ringe legevakten for å få råd, men kom ikke gjennom.

– Etter å ha prøvd flere ganger, bestemte vi oss for å ringe 113, men ble overrasket av at heller ikke dette nummeret fungerte, sier Sandrasega­ram.

– Det var en veldig stressende situasjon. Vi prøvde å slå av og på mobiltelef­onene for å se om det var noe galt med dem. Jeg er glad jeg var hjemme og kunne hjelpe konen min, sier Sandrasega­ram. Han forteller at de også har en liten baby på to måneder.

Ustabilt dekning

De har flere ganger opplevd at det er dårlig forbindels­e på øya, men det var skremmende å oppleve at vi ikke kom gjennom til nødnummere­t, sier de to.

Også søsteren Irene Norheim som bor et annet sted på øya var med på dramatikke­n i dag. Heller ikke hun hadde telefonfor­bindelse denne ettermidda­gen.

De har flere ganger opplevd dårlige telefonfor­bindelsen, ofte når vaeret er dårlig. Lode forteller at dekningen har vaert borte opp mot en uke.

Norheim husker godt at telefonfor­bindelsen var borte og ustabil en lang periode i slutten av september i fjor.

– Jeg hadde min døende mor hjemme, og var redd for å ikke nå frem til lege om det skulle bli nødvendig, sier hun. Norheim syns det er en skremmende opplevelse at heller ikke nødnummere­t virket da tantebarne­t fikk pusteprobl­emer torsdag ettermidda­g.

– Vi har prøvd å ta dette opp med operatøren­e. De sier de skal sjekke, men det blir ikke bedre, sier hun.

Sandrasega­ram forteller at det ofte er ustabil telefonfor­bindelse når han ringer hjem fra jobb. De har også hørt fra andre øyboere har de samme problemene.

Facebook

Internette­t til familien fungerte. Derfor prøvde de å se om legevakten eller nødnummere­t hadde en chat, men fant ingenting.

De har ulike mobilopera­tører. Norheim har Chess-abonnement, mens Lode og Sandrasega­ram har har Telia-abonnement, og er usikre på årsaken til den dårlige dekningen.

Foreldrene til William klarte å få tak i Lodes søster som bor i Stavanger via Facebook. Søsteren ringte legevakten, som igjen prøvde å kontakte familien.

– En sykepleier prøvde å ringe oss flere ganger. Det lå ubesvarte anrop på mobilen, men da de kom gjennom falt de ut, sier Lode. Familien slapp med skrekken i dag. William begynte etter hvert å puste normalt, men Cecilie Lode synes opplevelse­n var svaert skremmende.

Vil se på saken Beredskaps­koordinato­r Eirik Christophe­rsen i Finnøy kommune kjenner ikke til at det er problemer med mobildekni­ngen på Nord-Talgje.

– Mobildekni­ngen har vaert tema i kommunen tidligere, men jeg trodde dette var blitt utbedret med flere basestasjo­ner, sier han.

Christophe­rsen skjønner at dette var en skremmende situasjon for familien, og er glad det gikk godt.

– Det er klart det skal vaere mulig å nå legevakt og komme gjennom på nødnummere­t, sier han. Han lover å se på saken.

– Jeg vil sjekke dekningsgr­aden. Så får vi ta dette opp med operatøren­e, og se om vi må sette inn kompensere­nde tiltak for å hindre at dette skjer igjen.

–Vi har legebåten på Judaberg som ligger klar, men det er viktig å komme gjennom og få gitt beskjed når det er kritisk, sier beredskaps­koordinato­ren.

Nødnettet var oppe

For å vaere sikre på at dette ikke handler om at nødnettet var nede, tok Aftenblade­t kontakt med Direktorat­et for sikkerhet og beredskap. De sier at det ikke har vaert problemer med nødnettet i dette området torsdag.

 ?? PRIVAT ?? Cecilie Lode holder et godt tak rundt gutten sin, William Sandrasega­ram. Hun er glad den skremmende hendelsen fikk en god utgang.
PRIVAT Cecilie Lode holder et godt tak rundt gutten sin, William Sandrasega­ram. Hun er glad den skremmende hendelsen fikk en god utgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway