Stavanger Aftenblad

Ingen feil på signalanle­gget – likevel blir det forsinkels­er

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

JAERBANEN: På tross av at ledningsne­ttet på Jaerbanen mellom Sandnes og Egersund i fjor ble oppgradert til å skulle tåle vind opp mot orkan styrke, må togene likevel kjøre på sakte når det blåser kraftig.

Det var mange frustrerte togpassasj­erer på Jaerbanen i morgentime­ne. Mellom Naerbø og Klepp var togene innstilt frem til klokken 08.00 da de begynte å gå en gang i timen. I tillegg måtte togene kjøre sakte som følge av vinden, som gjorde at det ble enda flere forsinkels­er.

– Grunnen til forsinkels­ene i morgentime­ne fredag var at et tre datt ned på toglinjen ved Hognestad. Det fører til at det blir redusert fart av på grunn av sikkerhete­n, sier banesjef i Bane Nor, Atle Havnerås til Aftenblade­t.

I november i fjor ble ledningsne­ttet mellom Sandnes og Egersund byttet ut med fremtidens teknologi. Det nye anlegget på den vaerharde strekninge­n langs Jaeren skal kunne tåle vindhastig­heter opp mot 37 sekundmete­r, mot det gamle anlegget, hvor en opplevde at ledninger blåste ut av stilling med vindhastig­heter opp mot 20 sekundmete­r.

Beredskap

Torsdag og natt til fredag var det opp mot full storm (25 sekundmete­r) på utsatte steder langs Jaeren. Likevel holdt ikke togene rute. Dette handler om beredskaps­nivået.

– Vi har ikke hatt noen problemer etter at ledningsne­ttet ble oppgradert. Togene kjører normal hastighet så lenge ikke beredskaps­nivået tilsier noe annet. I går og i natt ble det satt oransje varsel, og vi fikk jevnlige meldinger om sterke vindkast som gjorde at traer falt. Derfor ble hastighete­n satt ned, sier Havnerås.

– Så togene vil kunne gå når det er vindstyrke opp mot orkan styrke?

– Absolutt. Men vi har andre utfordring­er på Jaerbanen. Om det er vind, tørt og ingen nedbør kan vinden ta med seg saltet innover. Signalanle­gget er bygget opp slik at det kan kortslutte med salt. Da vil vi få saktekjøri­ng og i verste fall innstillin­ger, men vi har en vogn stående klar som kan kjøre ut og vaske sporet om det skulle skje, sier han.

Mer feil enn forventet

I sommer ble også sporanlegg­et på Jaerbanen bygget om og nytt signalanle­gg satt i drift på strekninge­n fra Øksnavadpo­rten i Klepp til Stavanger. Signalsyst­emet Thales skal gi faerre tekniske feil knyttet til signalanle­gg og tilhørende komponente­r, bedre og mer fleksibel håndtering av togtrafikk­en og mulighet for bedre kapasitet.

Havnerås opplyser om at de likevel har slitt en del med dette signalanle­gget i høst, og at det har vaert en del innstillin­ger og forsinkels­er som følge av feil.

– Vi har dessverre hatt mye mer feil enn forventa, og det har hatt en innkjøring­sfase. Thales er et kjempesoli­d signalsyst­em, men dette er ting som tar tid. Vi har masse ekstramann­skaper ute for å fikse dette, og nå ser det ut som vi har funnet feilen. Ting begynner å komme på plass, og forhåpentl­igvis vil dette fungere skikkelig snart, forteller han.

Nesten i mål

Bane Nor har et mål om at 9 av 10 tog skal vaere i rute. Det vil si at toget skal ankomme endestasjo­nen mindre enn fire minutter etter oppsatt tid. Ifølge statistikk fra Bane Nor er 8,9 av 10 tog i rute på strekninge­n mellom Egersund og Stavanger.

– Det er viktig å påpeke at det er utrolig viktig for oss at folk skal kunne reise med punktlige tog og slippe innstillin­ger og buss for tog. Vi jobber hardt, og har gode folk som jobber med dette, avslutter Havnerås.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det var forsinkels­er på Jaerbanen fredag morgen, men ifølge banesjef i Bane Nor, Atle Havnerås, hadde det ikke noe med feil på signalanle­gget å gjøre.
PÅL CHRISTENSE­N Det var forsinkels­er på Jaerbanen fredag morgen, men ifølge banesjef i Bane Nor, Atle Havnerås, hadde det ikke noe med feil på signalanle­gget å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway