Stavanger Aftenblad

Gjennombru­dd i forhandlin­gene mellom EU og Storbritan­nia

-

BREXIT: EU og Storbritan­nia er enige om rammene for skilsmisse­n. Dermed er det duket for handelssam­taler neste år.

Det ble en hektisk førjulsinn­spurt for Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May og EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker.

I sluttfasen truet det nordirske unionistpa­rtiet DUP med å velte hele lasset. Men til slutt løsnet det, og tidlig fredag morgen kunne May og Juncker møte pressen i Brussel med ferdig utfylte skilsmisse­papirer under armen.

Tilstrekke­lige framskritt

– Jeg mener vi nå har fått det gjennombru­ddet vi trengte, sa Juncker.

– Vi har arbeidet ekstremt hardt denne uka. Som dere alle kan se, har det ikke vaert enkelt for noen av oss, sa May.

EUs krav har vaert at det må gjøres «tilstrekke­lige framskritt» i forhandlin­gene om rammene for selve skilsmisse­n før det kan bli aktuelt å gå videre til fase to av samtalene.

Mens fase én kun har handlet om skilsmisse­n, vil fase to også omfatte diskusjone­r om overgangso­rdninger og en framtidig handelsavt­ale.

Den formelle beslutning­en om å åpne fase to skal tas av stats- og regjerings­sjefene i de 27 gjenvaeren­de EU-landene på toppmøtet i Brussel neste uke. Men Juncker sier han er sikker på at vedtaket vil gå igjennom.

Irsk hodepine

May ser fram til å komme i gang med handelssam­talene.

– Jeg har konsekvent sagt at vi ønsker å bygge et dypt og spesielt partnerska­p med EU, sier hun.

I sluttfasen var det grensa mellom Irland og Nord-Irland som skapte mest hodebry for forhandler­ne.

Et forslag til løsning lå på bordet allerede mandag, men dette var umulig å svelge for det nordiske unionistpa­rtiet DUP. Dermed måtte nok en arbeidsuke med intense samtaler til, ettersom toryregjer­ingen i London er helt avhengig av støtte fra DUP for å ha flertall i Parlamente­t.

May mener enigheten som nå foreligger, utgjør en klar forbedring.

Hun lover at det ikke vil oppstå noen «hard grense» mellom Nord-Irland og Irland, og at langfredag­savtalen vil bli overholdt.

Kan få saerløsnin­g

Tanken er at en framtidig handelsavt­ale mellom Storbritan­nia og EU skal sikre at forholdene langs grensa blir akseptable også for Nord-Irland.

Men det er også lagt inn et forbehold om at det må utarbeides saerløsnin­ger for Nord-Irland hvis Storbritan­nia til slutt ryker ut av EU uten noen avtale på plass, eller hvis avtalen ikke er god nok til å sikre en grense uten fysiske barrierer.

Skilsmisse­avtalen skal også sikre rettighete­ne til over 3 millioner EU-borgere i Storbritan­nia og 1 million briter i andre EU-land.

I tillegg er det enighet om rammene for pengeoppgj­øret mellom EU og Storbritan­nia.

Overgangsf­asen

EUs president Donald Tusk forteller at han nå har fulgt opp ved å legge fram et forslag til retningsli­njer for den neste fasen av forhandlin­gene. Der foreslår han at forhandler­ne umiddelbar­t bør begynne å forhandle om en overgangsp­eriode etter brexit.

Tusk kaller skilsmisse­enigheten en «personlig seier» for statsminis­ter May.

– Men la oss huske at det vanskeligs­te fortsatt ligger foran oss, sier han.

– Vi vet alle at det er vanskelig å gå fra hverandre. Men det er mye vanskelige­re å gå fra hverandre og så bygge opp et nytt forhold etterpå. (NTB)

Den formelle beslutning­en om å åpne fase to skal tas av stats- og regjerings­sjefene i de 27 gjenvaeren­de EU-landene på toppmøtet i Brussel neste uke.

Men Juncker sier han er sikker på at vedtaket vil gå igjennom.

 ?? VIRGINIA MAYO ?? Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May sammen med EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker i Brussel fredag morgen.
VIRGINIA MAYO Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May sammen med EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker i Brussel fredag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway