Stavanger Aftenblad

Ingen protester da Russland og Tsjekkia anerkjente Jerusalem

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

MIDTØSTEN: Russland anerkjente Jerusalem som israelsk hovedstad allerede i april, og Tsjekkia fulgte etter USA onsdag. Men i motsetning til Trump har de to landene tatt høyde for Palestinas rett til en hovedstad i den østlige delen av byen.

Hvorfor var det ingen protester da Russland og Tsjekkia anerkjente Jerusalem som israelsk hovedstad?

USAs president Donald Trumps oppsiktsve­kkende tale i Washington D.C., hvor han både anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og samtidig besluttet å bygge en amerikansk ambassade i den hellige og omstridte byen, utløste raskt arabiske protester og palestinsk­e demonstras­joner i Gaza og på Vestbredde­n.

Hamas var raskt ute med å omtale Trumps beslutning som en «åpning av porter».

Jerusalem har en vestlig del som i praksis har vaert Israels velfungere­nde hovedstad i flere tiår. Og byen har en østlig del, som er palestinsk, og som har vaert okkupert av Israel siden juni 1967.

Onsdag kveld var det Netanyahus håp og palestiner­nes frykt at Trump har akseptert Israels annekterin­g av det okkuperte Øst-Jerusalem, og at det er her han ønsker å bygge sin nye ambassade.

helvetes

Hva Trump ikke sa

I sin kunngjørin­g unngikk imidlertid Trump å fortelle hvor han har til hensikt å bygge USAs ambassade. Det var nok en bevisst strategi. Han gikk heller ikke inn på om han ser noen forskjell mellom Øst- og Vest-Jerusalem.

Trump unngikk også snakk om å plassere den kommende ambassaden i det store konsulatby­gget som USA har hatt i Øst-Jerusalem i årtier. Her har konsulatet tjent som en slags amerikansk «ambassade» i de okkuperte palestinsk­e områdene. Om ambassaden skulle bli plassert i den østlige delen av byen, ville nok denne beslutning­en ha en voldsom politisk sprengkraf­t som ville blitt tolket som en utfordring blant palestiner­ne. Men er det også bevisst at Trump heller ikke nevnte at USA i årevis har hatt en attraktiv tomt tilgjengel­ig i Jerusalem? Eiendommen ble kjøpt nettopp til en fremtidig amerikansk ambassade.

Om Trump har til hensikt å bygge USAs ambassade på nettopp denne tomta vil det kun innfri noen av de mange forhåpning­ene Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu har. Den amerikansk­e tomta befinner seg nemlig i Vest-Jerusalem, og ikke i øst.

Om Trump bygger sin ambassade på denne tomta vil han nok imøtekomme det gamle israelske ønsket om å få anerkjent sin hovedstad i Jerusalem, men han vil ikke ha anerkjent Israels forsøk på å forene Vest-Jerusalem og det okkuperte Øst-Jerusalem til én samlet by. Det kan vaere forklaring­en på at Trump uttrykkeli­g ikke vil ta de fremtidige grensene mellom israelerne og palestiner­ne på forskudd.

Den amerikansk­e tomta i Jerusalem er for øyeblikket kun en eksklusiv eiendom i det historisk vestlige Jerusalem, som ingen stater forventer at Israel skal oppgi. Og det forventer heller ikke arabiske regjeringe­r eller det palestinsk­e selvstyret.

Tsjekkia og Russland

Onsdag, kun få timer etter Trumps beslutning, meldte Tsjekkia at også det anerkjenne­r Jerusalem som Israels hovedstad, skriver Times of Israel. Men tsjekkerne sa også at «den tsjekkiske republikke­n sammen med andre EU-medlemssta­ter (…) oppfatter Jerusalem som den fremtidige hovedstade­n for begge stater, altså både staten Israel og den fremtidige staten Palestina».

Palestiner­ne er godt fornøyd med at Tsjekkia uttrykkeli­g støtter at det skal opprettes en palestinsk stat ved siden av Israel, og fordi Tsjekkia uttrykkeli­g forventer at palestiner­ne også får adgang til å innrette en hovedstad i det nå okkuperte ØstJerusal­em.

Netanyahu er imot begge deler. Han var heller ikke begeistret da russernes anerkjenne­lse av kun Vest-Jerusalem i april.

 ?? MAHMOUD ILLEAN, AP/NTB SCANPIX ?? Etter fredagsbøn­nen i går var det demonstras­joner i flere muslimske land.I gamlebyen i Jerusalem kom det til sammenstøt.
MAHMOUD ILLEAN, AP/NTB SCANPIX Etter fredagsbøn­nen i går var det demonstras­joner i flere muslimske land.I gamlebyen i Jerusalem kom det til sammenstøt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway