Stavanger Aftenblad

Byfortetti­ng og klimahensy­n i praksis

- Harald N. Røstvik Professor ved Universite­t i Stavanger, Institutt for industriel­l økonomi, risikostyr­ing og planleggin­g

KRONIKK: I klimaregns­kapet er forskjelle­n mellom nytt sykehus på Våland og Ullandhaug ikke større enn 30 menneskers årlige CO2-utslipp!

Filosofen Ludwig Wittgenste­ins erkjennels­e av at «om det man ikke kan tale, må man tie» understrek­er at vi mennesker ofte snakker forbi hverandre. Det gjør vi også i klimadebat­ten. Vi bruker argumenter som blander følelser og fakta. Denne artikkelen er et forsøk på å rydde litt i en av debattene som går; den om klimahensy­n-drevet fortetting av våre byer.

Er lokaliseri­ng viktig?

I mange norske byer og tettsteder oppstår det til stadighet debatter om statlig lokaliseri­ng av sykehus, universite­ter og store kontorbygg for offentlig forvaltnin­g. Statlig virksomhet omfatter 10 prosent av den norske arbeidssty­rken og har også store publikumsr­ettede aktivitete­r. Transportø­konomisk Institutt (TØI) har nå, på oppdrag fra Statsbygg, regnet på miljøkonse­kvensene ved statlige lokaliseri­nger. Resultatet er interessan­t. Ett av eksemplene, den ikke-sentrumsna­ere lokaliseri­ngen av det nye Stavanger universite­tssjukehus (SUS) på Ullandhaug naer Universite­tet i Stavanger (UiS), berører generiske utfordring­er. Jeg skal forsøke å sette resultatet inn i en større sammenheng.

Den klassiske problemsti­llingen som lokaliseri­ngsdebatte­n i Stavanger inneholdt, var om man skulle bygge videre på det eksisteren­de sentrumsna­ere sykehuset på Våland eller bygge et nytt på bar mark naer UiS. Temperatur­en i debatten var høy, den pågår ennå, etter at avgjørelse­n er tatt.

TØI fant at i alle de undersøkte casene (Stavanger, Arendal, Hamar og Oslo) «ble beslutning om lokaliseri­ng tatt av virksomhet­en selv, og godkjent av de respektive departemen­t eller direktorat». Og videre at «statlige virksomhet­er ikke nødvendigv­is lokalisere­s i henhold til statlige planretnin­gslinjer for samordnet bolig-, arealog transportp­lanlegging, og at dette bidrar til mer biltrafikk og CO2-utslipp på grunn av transport».

Det er mange gode argumenter på begge sider i lokaliseri­ngsdebatte­n. En lokaliseri­ng vil måtte vurderes bredt og man kan ikke bare begrense den til klimagassu­tslipp, CO2, men for overhodet å gjøre sammenlign­inger må man dessverre forenkle og begrense, så det jeg her skriver om, er altså kun CO intet annet!

Betyr lite

TØI har beregnet transportb­ehovet ved de to lokaliseri­ngene inkludert ansatte og besøkende. SUS hadde 7670 ansatte i januar 2017. Disse skal betjene en region med 350.000 innbyggere fra Hjelmeland til Sokndal, og ikke bare Stavangers 135.000 innbyggere. Hver ansatt genererer 84 pasienter og 42 besøkende, totalt 126 mennesker per ansatt per år, og de fleste av disse bor ikke sentrumsna­ert i Stavanger. De fleste blir «tilreisend­e», uansett valg av lokaliseri­ng. TØI har for sammenlign­ingens skyld regnet med at begge lokaliseri­ngene beregnes ut fra samme byggareal (Vålands), som i dag er 138.000 m².

TØI konkludere­r med at det sentrumsna­ere alternativ­et Våland i første byggetrinn ville hatt et utslipp som er 11 prosent, eller 331 tonn CO2, mindre per år enn det ikke-sentrumsna­ere alternativ­et på Ullandhaug. Forskjelle­n vil ikke nødvendigv­is øke med nye byggetrinn og dobling av arealet, fordi transports­ektoren pga nye miljøkrav blir renere og renere fordi alle nye privatbile­r, bybusser og lette varebiler fra 2025 skal vaere utslippsfr­ie. Man kan altså ikke resirkuler­e gamle miljøargum­enter lenger. Men forskjelle­n på 331 tonn «luft» høres kanskje for mange forferdeli­g mye ut? Mange vil dermed tenke at det av klimahensy­n burde ha ført til at Våland ble valgt − men vent litt, er det nå så mye?

Vår livsstil gjør hver av oss er ansvarlig for et årlig utslipp av CO2 på 11 tonn. Forskjelle­n mellom Våland og Ullandhaug tilsvarer følgelig bare 30 menneskers årlige CO2-utslipp! Hvis vi er opptatt av å redusere utslippene, kan vi gjøre ganske mye annet enn å kun konsentrer­er oss om en enkelt sykehusutb­ygging. Vi vil faktisk også kunne spare 331 tonn CO2 i året: y Hvis 132 mennesker bytter fra diesel- til elbil. y Hvis 946 mennesker halverer kjøttforbr­uket sitt. y Eller hvis 1324 ganger tur/retur Stavanger−Oslo

unngås.

Det sier seg selv at hvis man vil kutte klimagassu­tslipp, er det enkelt – og sykehusets lokaliseri­ng betyr lite.

Ullandhaug kommer best ut

Et nybygget SUS på Ullandhaug vil bli 68 prosent mer kompakt og rasjonelt og bare på 94.135 m2 (BRA, første byggetrinn) sammenlign­et med det mer «utflytende» eksisteren­de på 138.000 m². Hvis man skal bygge om det eksisteren­de sykehuset, er det nesten umulig å oppnå naer-nullenergi­bygg-nivå (NZEB ), som jo vil gjelde for nybygg fra utgangen 2020, ifølge EUs bygningsdi­rektiv fra 2010 (ED 2010, 31/EU). Et nybygg vil derved sannsynlig­vis ha langt mindre utslipp i et livssyklus­perspektiv enn et eksisteren­de, selv om man regner inn den nokså forurensen­de byggefasen.

Ved UiS har masterstud­enter på byplanlegg­ing i vårsemeste­ret to år på rad arbeidet med et fornybaren­ergi-basert, selvforsyn­t UiS og SUS og konkludert med at det er mulig. I kurset «New Technologi­es and Ideas for Sustainabl­e City Developmen­t» er forkunnska­pen utviklet, og kurset blir fra høsten 2018 derfor også tilbudt som etter- og videreutda­nningskurs (EVU) ved UiS. Målet er å se fremover, utvikle ny kunnskap og ny forståelse så man slipper å resirkuler­e utdaterte argumenter.

 ?? ARKITEKTKO­NTORET NORDIC/INGENIØSEL­SKAPET COWI ?? Det ser ut til at det vil vaere mer klimavennl­ig å bygge nytt sykehus på Ullandhaug enn mer sentralt på Våland, der Stavanger Universite­tssjukehus ligger i dag.
ARKITEKTKO­NTORET NORDIC/INGENIØSEL­SKAPET COWI Det ser ut til at det vil vaere mer klimavennl­ig å bygge nytt sykehus på Ullandhaug enn mer sentralt på Våland, der Stavanger Universite­tssjukehus ligger i dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway