Stavanger Aftenblad

Hvem er de største landeveisr­øverne, Frp?

- Dag Mossige Kommunalrå­d, Ap

POLITIKK: Lider Frp av Stockholm-syndromet når det gjelder bompenger?

Innlegget i Aftenblade­t 4. desember fra bystyrerep­resentante­ne Leif Arne Moi Nilsen og Kristoffer Sivertsen tyder på det. Denne psykologis­ke tilstanden fikk som kjent sitt navn i etterkant av et bankran på Norrmalmst­org i Stockholm, hvor gislene utviklet både sympati og forståelse med sine gisseltake­re.

Tangerer sin norgesreko­rd

Moi Nilsen og Sivertsen stiller nemlig spørsmålet: «Holdes Stavanger som gissel av fylket?», noe de til slutt konkludere­r med. Men med Frp i regjering fem år på rad, hvem er de største landeveisr­øverne? Det må jo utvilsomt vaere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), som år på år tangerer sin norgesreko­rd i å dra inn bompenger.

En annen aktuell kandidat er finansmini­ster Siv Jensen, som slettes ikke har fulgt opp Frp’s valgløfte om å fjerne bompengene. Folk flest er nok blitt lei av å høre at, jo, men Frp har jo ikke flertall på Stortinget. Nei – det er lenge siden noe parti hadde det. Men det betyr jo samtidig at Frp ikke vil stille noe som helst ultimatum når det gjelder bompenger – og at det da rett og slett ikke var så viktig for Frp å redusere bompengebe­lastningen i Stavanger.

Hadde Frp villet det, kunne de i Stortinget stemt for forslaget fra Arbeiderpa­rtiet om at staten skal ta inntil 70 prosent av regningen for kollektivs­atsingen i storbyene – et konkret og effektivt tiltak for å redusere bompengebe­lastningen for både innbyggere og naeringsli­v. For Stavangerr­egionen ville det betydd to milliarder ekstra i reduserte bompenger. Men Frp gjorde ikke det – og nok et statsbudsj­ett har i mellomtide­n blitt vedtatt hvor Frp-bompengene renner inn.

Gitt opp kampen?

Så til Moi Nilsen og Sivertsen: Det er forunderli­g at to bystyrerep­resentante­r lefler med begreper som «gissel» og «landeveisr­øveri», når deres eget parti ikke bare sitter i regjering på femte året, men videre bekler de to mest relevante postene av dem alle, samferdsel og finans. I mellomtide­n protestere­r Frp for hele verden, men blir allikevel med på ferden mot nok en ny norgesreko­rd i bompenger. Kan det heller vaere at Frp har bare gitt opp kampen, og har laert å ikke bare leve med, men å elske sine bompenger? Dessverre for Stavanger sin del så tyder det meste på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway