Stavanger Aftenblad

Ber staten betale for Domkirken

- Eli Naesheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

KIRKEMELDI­NG: Politikern­e i Stavanger er samstemte. Staten har et økonomisk ansvar for middelalde­rbygg som Stavanger domkirke.

Spørsmålet er selvsagt om det store, brede engasjemen­tet blant kommunens politikere får gjennomsla­g i Oslo når forslaget til ny lov om tros- og livssynssa­mfunn skal vedtas. Vedlikehol­d av kirkebygg er ett av flere temaer i dette forslaget. Nå er høringsnot­atet behandlet av formannska­pet i Stavanger.

Våre lokalpolit­ikere har lenge ventet på en avklaring for finansieri­ngen av restaureri­ngsarbeide­ne som nå foregår i Stavanger domkirke. Alt skal vaere ferdig til Domkirken og byens 900-årsjubileu­m i 2025. Regningen er beregnet til 305 millioner kroner, og hittil har Stavanger kommune betalt alt.

«Staten har ansvar»

Fra 2019 av – i den perioden Domkirken kommer til å vaere stengt for publikum – vil de mest kostnadskr­evende tiltakene foregå. I disse årene er det ekstra viktig for kommunen å ha garantier om at også staten vil vaere med på å betale.

Derfor konkretise­rte politikern­e i Stavanger rådmannens forslag til vedtak noe ved å ikke bare skrive «verneverdi­ge kirkebygg», men «verneverdi­ge middelalde­r kirkebygg, som for eksempel Stavanger Domkirke.» i sin høringsutt­alelse. I vedtaket sies det også at staten har et økonomisk ansvar for eksempelvi­s Stavanger domkirke.

I høringsnot­atet til ny lov om tros- og livssynssa­mfunn blir det ikke konkludert om hvem som skal betale for vedlikehol­d og restaureri­ng av middelalde­rkirkene i Norge. Dette til tross for at den økonomiske fordelinge­n mellom stat og kommuner er ett av hovedspørs­målene i meldingen.

Det handler nettopp om hvem som skal betale, stat eller kommune. I vedtaket fra formannska­pet i Stavanger advares det mot å redusere overføring­en til kommunene mer enn det som følger direkte - om staten får ansvaret.

– Jeg håper at det kommer mange høringssva­r her lokalt i denne viktige saken, sier varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe.

Kommer flere svar Høringsfri­sten er satt til 31. desember i år, og i følge Sven Inge Thorstvedt, leder av Stavanger kirkelige fellesråd, som er fellesorga­net for menigheten­e i Stavanger, er en rekke fellesråd i ferd med å utforme svar på forslaget akkurat nå. Rådet i Stavanger skal behandle høringen på et møte onsdag i neste uke.

I forslaget til høringsutk­ast fra Stavanger kirkelige fellesråd nevnes ikke Stavanger domkirke spesifikt. Men det bemerkes at « vi mener også at staten må ta et tydelig ansvar for å bidra til sikring og vedlikehol­d av kirkebygg med store kulturminn­everdier.»

I kommentarf­eltet nevnes det dessuten at også kirker bygd etter 1900 kan vaere vurdert som verneverdi­ge kostnadskr­evende kulturbygg. Og at det er nødvendig å opprette ordninger som avlaster eier.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe (KrF) mener staten bør bidra med penger til restaureri­ngen av Stavanger domkirke.
JONAS HAARR FRIESTAD Varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe (KrF) mener staten bør bidra med penger til restaureri­ngen av Stavanger domkirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway