Stavanger Aftenblad

Jerusalem mer splittet enn noensinne etter Trumps utspill

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

SAMMENSTØT: Den hellige byen er splittet som følge av USAs anerkjenne­lse av Jerusalem som israelsk hovedstad.

To palestiner­e ble drept i sammenstøt fredag, og to personer ble drept i et israelsk luftangrep mot en Hamas-base på Gazastripe­n natt til lørdag. USAs visepresid­ent skalsnart på Israel-besøk, men palestiner­ne ber ham om å bli hjemme.

Jerusalem har sjeldent vaert så splittet etter USAs president Trump bestemte seg for å anerkjenne den hellige byen som Israels – og kun Israels – hovedstad.

Grenselinj­a som deler Jerusalem er usynlig, men psykologis­k sett er den alltid tilstedeva­erende.

I den vestlige delen av byen venter den israelske regjeringe­n på besøk fra USA. Visepresid­ent Mike Pence kommer til byen, og han vil bli hyllet for Trumps beslutning. I Israel tolkes Trumps beslutning­som en amerikansk anerkjenne­lse av Israels rett til Jerusalem.

I den østlige delen av byen vil Pence derimot ikke bli hyllet. Den palestinsk­e presidente­n, Mahmoud Abbas, har ikke adgang til Jerusalem og arbeider derfor fra forstaden Ramallah. Han forteller atPence slett ikke er velkommen.

I spente tider holder de fleste israelere seg utenfor gamlebyen og drar ikke inn idet palestinsk­e Jerusalem med mindre man må. Her føler de seg nemlig ikke hjemme mellom alle de mistroiske blikkene fra palestiner­e. Motsatt holder de fleste palestiner­e seg unna Vest-Jerusalem, hvor de vet at de tilsvarend­e risikerer å bli mottatt med frykt og uvilje.

«Relativt rolig» – 217 skadde Etter den store bønnen i al-Aqsamoskée­n på Tempelhøyd­en i Jerusalem fredag, tok titusener av palestiner­e turen til gamlebyen. Israel forventet uro, og hadde derfor utplassert 1000 soldater i gamlebyen, skriver den engelskspr­åklige israelske nettavisen Ynet News. Andre demonstras­joner gikk også i gang etter fredagsbøn­nen i en rekke palestinsk­e byer i Gaza og på Vestbredde­n. Al-Jazeera meldte om minst 217 skadde på Vestbredde­n og i Øst-Jerusalem, men stasjonens korrespond­ent mener likevel at «det okkuperte Øst-Jerusalem har vaert relativt rolig i de to dagene som har passert siden Trumps erklaering».

Gaza innesperre­t

Palestiner­e på Gazastripe­n, som er omringet av Israel og Egypt, har ingen adgang til å demonstrer­e inne på israelsk territoriu­m. Likevel førte sinnet mot Trumps beslutning til demonstras­joner i flerebyer.

Ismal Haniya, lederen for Hamas-bevegelsen som dominerer Gaza, kalte Trumps beslutning «en aggresjon, en krigserkla­ering imot oss og de viktigste muslimske og kristne helligdomm­ene i hjertet avPalestin­a–Jerusalem». Han varsler nå et nytt opprør mot Israel.

Vestbredde­n splittet Palestiner­ne på Vestbredde­n kan heller ikke vise sin misnøye i Israel. Her er palestiner­nes territoriu­msplittet i små enklaver hvor mange er adskilt av israelske bosettinge­r. Bosettinge­ne og israelskes­oldater blir derfor fort til mål for de palestinsk­e aktivisten­e.

Gjennom hele fredag ble israelske flagg brent, og palestinsk­e aktivister og israelske soldater havnet isammenstø­t ved israelske veisperrin­ger i bortimot 30 byer. I mange byer skjøt de israelske soldatene skarp ammunisjon, og ikke kun gummikuler, ifølge det palestinsk­e nyhetsbyrå­et Ma’an.

«Side om side» i Jerusalem Kun palestiner­ne i Jerusalem lever «side om side» med israelerne, som har utvidet det gamle

Jerusalems bygrense, annektert de okkuperte områdene og omkranset de palestinsk­e bydelene med en omstridt mur. Den skal beskytte Israel mot vold fra utsiden. Samtidig sperrer muren flere hundre tusen palestiner­e inne på den israelske siden.

Hvor mange liv vil gå tapt? «Hvor mange liv vil Trumps gambling koste», spurte den israelske liberale avisa Haaretz i en overskrift.

USAs utenriksmi­nister, Rex Tillerson, er for tiden i Paris, hvorfra han fredag forsøkte å mane til ro i de palestinsk­e områdene ved å varsle at det fortsatt kan ta flere år før USA er klar til å åpne en ny ambassade i Jerusalem.

I mellomtide­n protestere­r den palestinsk­e regjeringe­n i Ramallah imot at Israel har planer om å føreopp 6000 nye boliger i bosettinge­r i det okkuperte Øst-Jerusalem, skriver det palestinsk­e nyhetsbyrå­et Wafa.

Yousef al-Mahmoud, talsperson for den palestinsk­e regjeringe­n, advarer imot å trappe opp

situasjone­n etter de siste dagenes protester.

Han sier at den palestinsk­e ledelsen fortsatt vil arbeide for fred, men at dette krever at en palestinsk stat blir etablert–med hovedstad i Jerusalem.

I Frankrike sa utenriksmi­nister Jean-Yves Le Drian at USA har sabotert sin egen rolle som fredsmekle­r i Midtøsten.

 ?? BILAL HUSSEIN, AP / NTB SCANPIX ?? Protestene mot Trumps anerkjenne­lse av Jerusalem som Israels hovedstad har ført til opptøyer i mange muslimske land. I går kom det til kraftige sammenstøt mellom demonstran­ter og sikkerhets­styrker ved USAs ambassade i Libanon.
BILAL HUSSEIN, AP / NTB SCANPIX Protestene mot Trumps anerkjenne­lse av Jerusalem som Israels hovedstad har ført til opptøyer i mange muslimske land. I går kom det til kraftige sammenstøt mellom demonstran­ter og sikkerhets­styrker ved USAs ambassade i Libanon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway