Stavanger Aftenblad

Skamplette­r på kartet

-

LEDER: Forrige uke jublet verden over at det nå er flere dager siden Berlinmure­n falt enn antall dager den fikk stå. Samtidig popper det opp flere murer og gjerder enn noensinne.

Dette er et stort paradoks, og det er et paradoks verdenssam­funnet ikke skal akseptere. En oversikt Aftenblade­t brakte denne uken viser at det nå er minst 75 oppførte eller planlagte barrierer langs verdens landegrens­er. Vi minner om at én av disse er et 200 meter langt gjerde langs den norske grensen mot Russland.

Det er én forskjell mellom Berlinmure­n og de fleste av de andre barrierene: den forhatte muren skulle hindre folk å flykte fra davaerende Øst-Tyskland (DDR), mens dagens sperringer er til for å stoppe folk fra å komme inn i et land.

På mange måter er det en logisk forklaring på dette. Det handler om et slags opprør mot elitens globaliser­ingsdrømme­r. Lokale identitete­r, deres språk, kultur og religion, søker beskyttels­e mot frihandel, åpne grenser, Schengen-avtalen og andre religioner enn landenes egne og tradisjone­lle.

Dette er i ferd med å bli legitim politikk, langt inn i de trygge velferdsst­atene i Skandinavi­a. Det er altså gode forklaring­er på at det skjer, men dette er ikke bare estetiske skamplette­r på landskapet. Det er en skamplett på ethvert kart og på enhver regjerings rulleblad.

Mange vil hevde at murene og gjerdene bare er kosmetikk. Langt på vei er det pass-, visum og tollbarrie­rer av elektronis­k karakter som tilsynelat­ende er like vanskelige å forsere. Samtidig viser forskere til at murene har en verdi i tillegg til den symbolske.

Det er politiske, økonomiske og sosiale årsaker som er hovedgrunn­en til at folk flytter på seg. Folk flytter også til eller fra klima i endring. Dette er en naturlig forflytnin­g og dessuten en grunnlegge­nde rettighet, som har lengre tradisjone­r enn landegrens­ene.

Det er likevel rasjonelle grunner for grensekont­roll, innvandrin­gsbegrensn­ing og retur av asylsøkere. De handler dessuten om langt mer enn frykt for kriminalit­et og terrorisme.

Grensemure­r er likevel ekstreme og autoritaer­e tiltak, som går på akkord med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Problemet blir ekstra stort når vestlige, frie land står i spissen for utbygginge­n. Da vil vi mangle argumenter når totalitaer­e stater gjør det samme og vi står igjen som velmenende, men mislykkede tilskuere, som vi gjorde da DDR herjet som verst med innbyggern­e sine.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Det er ikke Donald Trump som har funnet opp at det skal gå en mur mot Mexico. Denne barrieren mellom Arizona og Mexico ble reist lenge før Trump ble valgt til president.
JON INGEMUNDSE­N Det er ikke Donald Trump som har funnet opp at det skal gå en mur mot Mexico. Denne barrieren mellom Arizona og Mexico ble reist lenge før Trump ble valgt til president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway