Stavanger Aftenblad

Gir undervisni­ng etter elevenes personligh­et

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

RANDABERG: Alle elevene har fått kartlagt sin egen personligh­et for at laererne på best mulig måte kan tilpasse undervisni­ngen til klassen. I klasse 2stb ved Randaberg videregåen­de skole er 20 av elevene innadvendt­e.

– Jeg foretrekke­r at det er stille og rolig og sitte og jobbe med egne ting, sier Tiril Gabrielsen (17).

Hun og resten av medelevene i 2stb ved Randaberg videregåen­de skole har fått gjort en kartleggin­g av egen personligh­et. Tiril, som flertallet av klassen, er introvert (innadvendt). De har også fått kartlagt 15 andre personligh­etstrekk, og har fått en 11 sider lang rapport om seg selv.

– Jeg så det komme, og ser at det stemmer at laererne ofte legger opp undervisni­ngen mest til de ekstrovert­e, (utadvendte), sier Tiril, som mener personligh­etstesten gjorde henne mer bevisst på hva slags type hun er.

– Jeg tror jeg vil klare å laere bedre når laereren vet litt mer om hvordan jeg laerer best, sier hun.

Tilpasse

Fredag laget hun og de andre medelevene hvert sitt kort med oversikt over hva slags type undervisni­ng de foretrekke­r, hva de får energi av og mister energi av. Planen er at de både skal vaere bevisst på hvordan de selv laerer best, og at dette også kan øke toleransen for seg selv og andre. De kan også vise laereren kortet slik at laereren kan ta hensyn til hver enkelt elev. Prosjektet er satt i gang av klasselaer­er Linda Imsland og rådgiver Kristin Gilje Johannesse­n. De har tidligere brukt kartleggin­gen i en psykologik­lasse og en tredjeklas­se.

– Tredjeklas­singene ga tilbakemel­ding om at de gjerne skulle visst dette litt før. Derfor har vi nå gjort det i andre klasse, sier Imsland, som mener verktøyet blant annet kan vaere nyttig når elevene skal velge videre utdanning.

– I denne klassen er 20 av elevene introverte. Det gjør at vi ekstrovert­e laerere kanskje ikke når like godt fram med våre metoder. Det handler om at vi som laerere blir mer bevisst og målrettet i undervisni­ngen, sier de to.

– Det er likevel viktig at elevene ikke føler seg stigmatise­rt. De skal selv bestemme hva som skal stå på kortet, sier Imsland.

Stemte godt

– Det er bra å få innblikk i hvordan vi er som person. Selv er jeg ekstrovert og liker å jobbe i gruppe og vaere sammen med andre. Det visste jeg fra før. Men jeg laerte også at jeg er en følende person som er veldig opptatt av andre folks verdier. Det var jeg ikke klar over, sier Johann Bjørholm (17).

I rapporten elevene fikk står det også litt om hva de muligens kan trives å jobbe med.

– Forslaget for meg var å jobbe i et miljø med andre mennesker, sier han.

Maren Husebø (17) sier hun var overrasket over hvor godt resultatet på testen stemte.

– Det var som å sitte og lese en biografi om seg selv, sier hun.

– Jeg ble også mer bevisst på svake sider. Selv er jeg ikke noe følelsesme­nneske, men når jeg blir sulten eller stressa kommer alle følelsene opp, sier Maren, som mener det er bra for klassen med en slik kartleggin­g.

– I og med at det er så mange introverte i klassen, må vi andre godta at vi må sitte stille og skrive noen timer, sier hun.

Forskjell

I fjor ble to klasser som hadde tatt testen sammenlign­et med to klasser som ikke hadde tatt testen. Funnene ble brukt i en masteroppg­ave.

– Det viste seg å vaere stor forskjell på motivasjon og psykisk velvaere. Elevene som har tatt testen sier at de føler seg trygge, bekreftet og at de vet hvordan de skal jobbe, sier Kristin Gilje Johannesse­n.

Prosjektet begynte med at Gilje Johannesse­n selv tok en eksamen i personligh­etstesten JTI typeindika­tor og dermed kunne bruke testen på andre.

– Deretter brukte jeg den på ledergrupp­en på skolen. Da fant jeg ut at dette virker motiverend­e og gir folk selvinnsik­t. Nå er vi to laerere som bruker dette, og alle elevene i disse klassene har tatt testen.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Tiril Gabrielsen (til venstre) og 19 av de andre elevene i klassen har funnet ut at de er introverte og foretrekke­r å jobbe alene foran i grupper. I midten sitter Ingeborg Ydstebø og til høyre Ingvild Aasen Knudsen.
RUNE VANDVIK Tiril Gabrielsen (til venstre) og 19 av de andre elevene i klassen har funnet ut at de er introverte og foretrekke­r å jobbe alene foran i grupper. I midten sitter Ingeborg Ydstebø og til høyre Ingvild Aasen Knudsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway