Stavanger Aftenblad

Han spilte data og snudde døgnet. Så fikk han en ny start

- Ove Heimsvik journalist ove.heimsvik@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

ARBEIDSLIV: Flere år med gaming og elendig døgnrytme er over for arbeidsled­ige Thor André Waage. Nå får han arbeidserf­aring i sportsbuti­kk og tett oppfølging av jobbspesia­list Anne Lise Kristoffer­sen for å komme seg ut i fast jobb.

– Jeg synes det er helt strålende. Trodde aldri jeg skulle klare å jobbe i butikk, så sjenert og usikker som jeg var, sier 24-åringen fra Hundvåg. Og legger til:

– Jeg var ganske slakk i starten, men det har gått bra.

Vi møter ham i Sport 1-butikken i Hundvågkro­ssen. Her jobber Thor André hver tirsdag, torsdag og fredag med lønn fra Nav. På kveldstid mandager og onsdager sitter han på skolebenke­n hos voksenoppl­aeringen på Bryne. Et fagbrev i salg og service er i sikte et stykke fram i tid.

– Mistet motivasjon­en

Livet er med andre ord i ferd med å komme på skinner i forhold til hva som har vaert tilfellet de siste årene. Thor André fullførte videregåen­de, men fikk ikke vitnemål fordi alle fagene ikke er bestått.

– Det har gått fem år siden du gikk ut videregåen­de. Hva har du brukt årene til?

– Ja, hva har jeg gjort? Ikke så mye. Jeg mistet motivasjon­en, det var et eller annet som skjedde, jeg vet ikke helt hva det var. Jeg har spilt dataspill, sett film. Døgnrytmen har ikke vaert den beste, forteller Thor André åpenhjerti­g.

Samtidig har han hatt fotballen i Buøy IL, der han i dag er trener for junior jenter.

– Fotballen har på mange måter holdt meg oppe, i et miljø der jeg er trygg, forteller han.

Må komme i gang

I fjor vår tok han selv kontakt med Nav for å få hjelp. Ikke lenge etter kom han inn under vingene til Anne Lise Kristoffer­sen, som er en av Navs fire jobbspesia­lister i Stavanger. Hun har vaert med ham ut i møte med arbeidsliv­et og bidratt til at han har fått arbeidspra­ksis hos Sport 1 Hundvåg.

– Det handler om å komme i gang, få gode rutiner, venne seg til å vaere konsentrer­t gjennom arbeidsdag­en, skaffe seg jobbkondis, sier Kristoffer­sen.

Thor André er en av 20 brukere som hun følger tett opp, i hovedsak brukere som sliter helsemessi­g og må finne seg et nytt yrke.

– Det kan vaere en tømrer som har fått ryggproble­mer, en som har møtt veggen i jobben sin, eller det kan vaere ungdommer som ikke har funnet ut hva de vil, sier hun til Aftenblade­t.

Jobbspesia­listene bruker også deler av tiden til å kontakte bedrifter.

– Jeg ringer rundt for å høre hvordan de tenker og hvilke planer de har for framtiden. Det er viktig for oss å få relasjoner til arbeidsgiv­erne, sier hun.

– Bedre enn å nave

Eier og butikksjef Jan Helliesen i Sport 1 Hundvåg er tydelig på at Thor André er en ressurs han setter pris på.

– Han er positiv, utadvendt og en god kundeveile­der. Alle mennesker er ressurser, det gjelder bare å rettlede og forme dem. I stedet for at ungdommene naver, er det flott at de kommer i arbeid. Det gir verdifull livserfari­ng, sier han til Aftenblade­t.

Helliesen legger ikke skjul på at Thor André Waage ikke ville fått muligheten i butikken hans om det ikke var for at Nav betaler lønnen. Og Helliesen var skeptisk til å ta ham inn.

Roser Nav for tett oppfølging

– Ungdommer i dag snur gjerne døgnet og er oppe om nettene. Det var også tilfellet her, derfor ville jeg ha et intervju med ham. I intervjuet sa jeg at han kunne begynne i jobb om to dager. Da svarte han at det kunne han ikke, men jeg sa: Jo, det kan du. Vil du ut i arbeidsliv­et, så må du jobbe – du kan ikke sose deg videre i livet, sier Helliesen.

Han roser Nav for denne måten å jobbe på.

– Arbeidsliv­et i dag er tøft, du blir målt og stilt krav til hele veien. Alle må prestere og levere. Derfor er det fantastisk at Nav gir dem denne muligheten, med tett oppfølging, sier Jan Helliesen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Thor André Waage har praksispla­ss hos Sport 1 Hundvåg og er glad for at han på denne måten får arbeidserf­aring. Det er fem år siden han gikk ut av videregåen­de.
FREDRIK REFVEM Thor André Waage har praksispla­ss hos Sport 1 Hundvåg og er glad for at han på denne måten får arbeidserf­aring. Det er fem år siden han gikk ut av videregåen­de.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway