Stavanger Aftenblad

Nav dobler antall jobbspesia­lister i Rogaland

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

ARBEIDSLIV: Nav har i dag fire jobbspesia­lister i Stavanger og fire i nordfylket. Nå dobles antallet – åtte nye ansettes – for å hjelpe arbeidsled­ige i Sandnes, Sola, Gjesdal, Klepp, Time og Hå.

– Å bistå arbeidssøk­ere med ulike helseutfor­dringer er på mange måter Navs primaeropp­gave. Tidligere har politikken vaert å kjøpe disse tjenestene av private, men ved at vi nå også gjør det i egen regi, kommer vi tettere på både brukerne og arbeidsgiv­erne, sier seniorrådg­iver Ane Stø i Arbeids- og velferdsdi­rektoratet.

I 2017 ble 100 millioner kroner satt av til det som i Nav baerer navnet «Utvidet oppfølging». I år er potten økt til 200 millioner, og Stø håper satsingen vil bli enda sterkere i årene framover.

Mange får fast jobb Bakgrunnen er at fylkene Akershus, Hedmark, Telemark, Hordaland og Sør-Trøndelag har hatt ordningen gående helt siden 2013, med svaert gode erfaringer.

– I snitt har 68 prosent av brukerne i disse fem fylkene endt opp i fast arbeid. Det tallet er vi godt fornøyde med, sier Stø til Aftenblade­t.

– Hva med de 32 prosentene som dere da ikke har fått ut i fast jobb?

– Bildet er sammensatt. Noen har så store utfordring­er at det å stå i jobb faktisk er umulig for dem, men da har vi iallfall gjort et forsøk, sier Stø.

Åtte nye jobbspesia­lister

I Rogaland startet de første jobbspesia­listene våren 2017. Hver av de fire har 20 brukere som de følger tett opp. I dag er det dermed rundt 80 brukere som får dette tilbudet av de fire jobbspesia­listene i Stavanger.

I løpet av våren blir ordningen utvidet til Sandnes, Sola, Gjesdal, Klepp, Time og Hå. Fire jobbspesia­lister og én kombinert leder og jobbspesia­list skal ha tilhold hos Nav Forvaltnin­g på Forus, mens de tre jobbspesia­listene som skal betjene jaerkommun­ene får kontorplas­s hos Nav i Klepp.

Dermed får ytterliger­e 150 brukere tilbud om tettere oppfølging for å komme seg i jobb.

Trnger gode døråpnere

– Til disse stillingen­e er vi ute etter personer som er gode med folk, som er gode til å møte mennesker der de er og som kan vaere gode døråpnere inn i arbeidsmar­kedet, sier Trond Nessa, leder for Nav Arbeidsråd­givning Rogaland.

Jobbspesia­listene er ute og besøker brukerne eller i bedriftsbe­søk i minst 40 prosent av arbeidstid­en.

– I praksis er de ofte ute mer enn dette. En jobbspesia­list med 20 brukere står mye friere enn en vanlig Nav-veileder med over 100 brukere i sin portefølje, og vi mener dette er en helt riktig satsing, sier Nessa.

20 har fått fast jobb

Siden tilbudet i Rogaland er såpass nytt, er det for tidlig å trekke konklusjon­er. Men Nessa konstatere­r at seks brukere så langt har fått fast jobb og er ute av oppfølging­en fra jobbspesia­list, mens 14 brukere har fått fast jobb og fortsatt er under oppfølging. I tillegg er flere brukere i lønnet arbeid, men foreløpig uten fast jobb.

– Vi synes dette

viser gode tendenser, sier Nessa til Aftenblade­t.

Nav blir mer effektivt Rapporter inn til Ane Stø i Arbeidsog velferdsdi­rektoratet forteller samme historie.

– Brukerne ser ut til å vaere veldig fornøyd, og vi er glade for å ha stoppet tiltakskar­usellen for mange av dem. For Navs egen del ser vi at vi klarer å gjennomfør­e tiltakene billigere og mer effektivt, samtidig som vi øker vår egen kompetanse. Vi er nødt til å ha dyktige folk med god kompetanse i Nav-kontorene, vi kan ikke bare sitte og administre­re og kjøpe tiltak fra private, sier Stø.

I snitt har 68 prosent av brukerne i disse fem fylkene endt opp i fast arbeid. Det tallet er vi godt fornøyde med.

Ane Stø, seniorrådg­iver i Arbeidsog velferdsdi­rektoratet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway