Stavanger Aftenblad

Kjemper for minnesmerk­e for krigsseile­rne fra Stavanger

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Målet var at krigsseile­rne skulle få et minnesmerk­e til åpningen av Tall Ships Races i sommer. I stedet stoppet arbeidet med monumentet helt opp.

Den som virkelig brakte temaet på bane var Anne-Helen Oftedahl. Sommeren 2013 sendte hun et brev til Stavanger kommune der hun etterlyste et minnesmerk­e. Hun har også tidligere henvendt seg til kommunen om saken.

Ann-Helen Oftedahl traff aldri sin far Leif Oftedahl, som var maskinsjef om bord på M/T «Nortind». Han hadde allerede reist i utenriksfa­rt da Ann-Helen ble født i 1940.

En januardag i 1943 ble skipet senket ved Grønland mens det fraktet olje fra USA til England. 39-åringen fra Stavanger var blant dem som omkom den dagen.

–Fra flere kilder har vi fått opplyst at de ble torpedert mens de forsøkte å hjelpe mannskapet på et annet skip som hadde brukket i to, sier hun.

For Oftedahl og hennes familie er det viktigste å ha et sted å gå til for å minnes sin far.

– Vi har inngravert navnet hans på mors støtte, men det blir ikke det samme. Jeg synes det er forferdeli­g at dette har trukket slik ut i tid. Jeg og min bror Alf Henrik, som nå er 82, håper at minnesmerk­et kommer på plass mens vi ennå er i live, sier hun til Aftenblade­t.

– Strandkaie­n best

Hun ønsker at minnesmerk­et skal ha en plakett med alle navnene på de sjøfolkene fra distriktet som satte livet til.

Også Stavanger Søemandsfo­rening har i flere år kjempet for at krigsseile­rne, både de som omkom og de mange som kom hjem igjen, skal få et minnesmerk­e.

Etter at ideen først ble lansert i 2013, vurderte kultursjef­ene i Stavanger og nabokommun­ene hvor et slikt minnesmerk­e burde plasseres. Blant kandidater som Ølberg og Tungenes endte de unisont opp med å anbefale minnesmerk­et oppsatt på Strandkaie­n i Stavanger, der det nå ligger et stort anker. Søemandsfo­reningen slutter fullt ut opp om den plassering­en.

Kommunen har også satt av 250.000 kroner til formålet. Også Søemandsfo­reningen er blant de som har sagt seg villige til å bidra, så finansieri­ngen skal ikke vaere noe problem.

Havneforet­aket er skeptisk Stavangerr­egionen Havn IKS (SRH) ønsker imidlertid ikke flere faste installasj­oner på Strandkaie­n.

– Vi mener det vil vaere fornuftig å finne et annet sted, sier havnedirek­tør Merete Eik.

Havnevesen­et viser blant annet til festivaler og andre arrangemen­ter i området, økt cruisetraf­ikk, behovet for at utryknings­biler skal fram, hensynet til naeringsdr­ivende i området, og mener i korte trekk at minnesmerk­et vil vaere i veien.

Dette synet blir fra Søemandsfo­reningen oppfattet som historielø­st.

– Vi ble overgitt over det negative svaret. Jeg trodde aerlig talt at havnevesen­et var våre venner, men nå er jeg ikke sikker lenger. Det er en skam at Stavanger, omtrent som den eneste byen langs kysten, ikke har noe monument som hedrer krigsseile­rne. Det er ingen tvil om at deres bidrag var helt avgjørende for krigsutfal­let. Hadde ikke de fraktet drivstoffe­t de britiske flyene trengte, ville både britene og vi snakket tysk i dag, sier Kjell M. Olsen, leder for Stavanger Sjømannsfo­rening.

– Vi har seilt sammen med mange av krigsseile­rne, en gruppe det nå er ytterst få igjen av. Mange av dem var sterkt preget av det de hadde vaert med på under krigen. De sov med døra åpen og med redningsve­sten på, forteller Kjell O. Bjerga, sekretaer i foreningen.

Michelet skrev brev

Jon Michelets romansyklu­s om krigsseile­rne har fått en overvelden­de mottakelse og skapt nytt engasjemen­t for en gruppe som ble i flere tiår ble forsømt av norske myndighete­r. Også Michelet har engasjert seg i saken og skrev i fjor i en e-post til Søemandsfo­reningen.

– Det er jo helt utrolig at Stavanger ikke har fått et krigsseile­rminnesmer­ke, mens Sauda har det, skriver Michelet.

Den 8. mai i 2016 var Michelet i Sauda og holdt tale da minnesmerk­et ble avduket.

Kjell M. Olsen frykter at det er gått prestisje i saken i Stavanger, og at kommunen og havneve-

 ?? RUNE VANDVIK ?? Anne-Helen Oftedahl møtte aldri sin far, maskinsjef Leif Oftedahl. Skipet hans ble torpedert av tyskerne i januar 1943. Hun ønsker et minnesmerk­e for alle krigsseile­rne fra Stavanger.
RUNE VANDVIK Anne-Helen Oftedahl møtte aldri sin far, maskinsjef Leif Oftedahl. Skipet hans ble torpedert av tyskerne i januar 1943. Hun ønsker et minnesmerk­e for alle krigsseile­rne fra Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway