Stavanger Aftenblad

Rogaland først i landet med selvkjøren­de buss

- Runar Henningsen runar.henningsen@aftenblade­t.no

FORUS: Kolumbus har sendt inn søknad om bruk av selvkjøren­de buss i rute. Bussen skal i første omgang kjøre en

1,2 kilometer lang trasé på Forus.

Kolumbus har i samarbeid med Forus PRT og Forus Naeringspa­rk testet ut en førerløs buss i lukket testområde på Forus. Nå har de søkt om å få testet bussen i trafikken.

– Det som er spennende, er at vi får muligheten til å vaere først ute med dette prosjektet, på landsbasis. Vi har holdt på med førerløs buss siden tidlig 2016. Testene som er utført på det lukkede området, har vaert positive. Det er kjørt 1500 kilometer, og vi har fått testet ut hvordan bussen respondere­r, kartlagt risiko og fått gode erfaringer på hvordan den fungerer. Dette har vaert fase 1, sier kommunikas­jonssjef i Kolumbus, Grethe Skundberg.

Har med fører ennå

Fase 2 innebaerer å teste ut bussen i trafikken. 1. januar vedtok Stortinget en lov om utprøving av selvkjøren­de kjøretøy.

– Bussen er som en trikk uten skinner. Den er forhåndspr­ogrammert i traseen, ved bruk av GPS. Det er et pilot-prosjekt, så det vil vaere en fører om bord som passer på at det går pent og pyntelig for seg, sier daglig leder i Forus PRT, Linn Therese Lohne Marken.

Hun opplyser at føreren vil kunne gi informasjo­n om bussen til passasjere­r.

– Vi ser at denne teknologie­n er defensiv. Bussen kjører forsiktig og stopper opp for hindringer. Den er klar for å testes ut på offentlig vei, basert på de erfaringen­e vi har tilegnet oss gjennom de testene som er gjort, sier Marken.

Interessen for den selvkjøren­de bussen har vaert enorm. Siden 2016 har det vaert 6000 besøkende, alt fra barnehager og skoleklass­er til forsknings­grupper og bedrifter.

– Det er viktig å påpeke at dette ikke er en erstatning av dagens busser, men heller et supplement, sier Marken.

Hun ser for seg at bussen kan bli en viktig brikke i mobilitets­løftet i regionen.

– Mobilitets­løftet går ut på å få opp kollektivb­ruk, sykkel og gange. Den selvkjøren­de bussen kan bli en viktig bidragsyte­r. I et lengre løp er vi trygge på at den skal kunne kjøre selv og fungere godt i trafikken, sier Marken. Men før den tid trengs mer testing.

Ved Tvedtsente­ret

Bussen vil i første omgang kjøre en 1,2 kilometer lang trasé mellom Tvedtsente­ret og Kanalslett­a.

–Det vi ser for oss er et slags rullende busskur. Bussen vil pendle fram og tilbake på strekninge­n mellom Tvedtsente­ret og Kanalslett­a. Den vil ikke gå i så veldig høyt tempo. Dette vil vaere en demonstras­jon og uttesting, sier prosjektle­der for Forus Naeringspa­rk, Bjarte Dybvik.

Først i landet Vegdirekto­ratet bekrefter at de har mottatt søknaden fra Kolumbus.

– Det er den første av denne typen søknader vi har mottatt. Vi går i gang med gjennomgan­g av søknaden umiddelbar­t. Det er en omfattende søknad, som vi skal sette oss grundig inn i. Sikkerhet skal ivaretas, og da er det viktig at vi tar den tiden vi trenger, sier rådgiver i Vegdirekto­ratet, Vegard Svendsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway