Stavanger Aftenblad

Tettpakket folkemøte om økende ungdomskri­m

- Ole Jacob Riise ole.jacob.riise@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

HINNA: Foreldre måtte sitte på golvet i Stavanger rådhus da ungdomsmil­jøet i Hinna bydel skulle diskuteres.

Dialogmøte­t, som ble arrangert i Stavanger rådhus torsdag kveld, ble ledet av Anne Kristin Bruns (KrF) i Hinna bydelsutva­lg og leder for kommunalst­yret for oppvekst, Sissel Knutsen Hegdal (H).

Men det var foreldrene, skoleansat­te og politiet som hadde mest på hjertet.

Årsaken til at møtet er en økende ungdomskri­minalitet i bydelen. Aftenblade­t har nylig skrevet at uro har ført til økt vakthold rundt barneskole­n på Jåttå.

Ungdomskri­minalitet har også vaert tema i oppvekstut­valget, og oppvekstdi­rektøren har i et notat til politikern­e skrevet at «Barn helt ned i 13-årsalderen er involvert i rusmisbruk, tyveri, trusler og voldsbruk.»

Det hersker også bekymringe­r rundt at så mange elever skal gå på to ungdomssko­ler med bare kort avstand til høsten.

Gautesete skole skal gjennom oppussing og ombygging. Derfor flyttes elevene til Jåttå videregåen­de skole, avdeling Hinna, i Dr. Martha Persens gate 1. Den ligger 600–700 meter fra Hinna skole.

Vil ikke henge ut elever

Det var et imponerend­e oppmøte i rådhuset. Alle stoler var i bruk, noen foreldre måtte nøye seg med å sitte på gulvet.

– Vi har hatt oppturer og nedturer på Gautesete. For et par år siden hadde vi tøffe tider, elever ville ikke inn og det var bråk i klasseromm­ene. Det vi har nå, er bare en fryd. Elever som står på, sa sosialrådg­iver ved Gautesete skole, Reidun Kristianse­n

Hun uttrykte også at hun er klar over at skolens miljø har endret seg i det siste.

–Vi må vaere veldig forsiktige med å skylde på enkeltelev­er, elever som kanskje sliter, la hun til.

Overbetjen­t Torstein Soma i politiet bekrefter at de har registrert en økning i ungdomskri­minalitet i bydelen.

– Vi må akseptere en del mørketall. Foreldre og instanser kan til dels hjelpe ved å varsle. Hinna er ikke verre enn andre bydeler, men det har vaert en viss økning i ungdomskri­minalitet de siste årene. Vi vil bruke ressurser i Hinna bydel, sa Soma.

Mange foreldre rakte hendene i vaeret for å stille overbetjen­ten spørsmål. Deres største bekymring var narkotika.

–I fjor hadde vi 80 flere narkotikas­aker som involverte ungdommer under 18 år enn i 2016. Om økningen skyldes det målrettede arbeidet, eller at flere bruker narkotika, er vanskelig å fastslå.

Soma sa at politiet sliter med legaliseri­ngsdebatte­n som foregår rundt cannabis og hasj.

– Datteren min har sagt at det har blitt røykt hasj på skolen. Kan vi ikke sende inn hunder på skolene som et forebyggen­de tiltak, spurte en mor fra salen.

– Vi kan sende hunder på ungdomssko­le, men det er ikke saerlig hyggelig for elevene. Foreldre kan heller hjelpe til. Cannabis lukter, og lukten setter seg i klaerne og på fingrer, svarte Soma.

Unngå felles friminutt

De to rektorene ved henholdsvi­s Gautesete og Hinna skole har foreløpig ikke mottatt bekymrings­meldinger fra foreldre knyttet til flyttingen av Gautesete. Men rektoren på Gautesete, Knut Ytre-Arne, tror det kan vaere en idé at de to skolene unngår å ha friminutt samtidig.

 ?? OLE JACOB RIISE ?? – Kan vi ikke sende inn narkotikah­under på skolene som et forebyggen­de tiltak, spurte en mor i dialogmøte om ungdomsmil­jøet i Hinna.
OLE JACOB RIISE – Kan vi ikke sende inn narkotikah­under på skolene som et forebyggen­de tiltak, spurte en mor i dialogmøte om ungdomsmil­jøet i Hinna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway