Stavanger Aftenblad

Seks kommuner blar opp for dobbeltspo­ret på Jaerbanen

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Samtidig som Klepp, Time og Hå skal velge framtidens veier gjennom en ny bomring, fortsetter kampen for «Jaerens viktigste sak»: Dobbeltspo­ret fra Sandnes til Naerbø.

– Jaerbanen er hele tiden den viktigste saken for oss, understrek­er Klepp-ordfører, Ane Mari Braut Nese (H).

Hun og kommunens naeringssj­ef, Kåre Strand, sitter nå i lokomotive­t som fronter dobbeltspo­ret på vegne av en hel region. På laget har de ordførerne i Stavanger, Sandnes, Time, Hå og Eigersund, samt fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Sammen tilbyr de å forskutter­e hele eller deler av planleggin­gsutgiften­e for dobbeltspo­ret, går det fram av et felles brev som de sendte 19. januar i år til Jernbanedi­rektoratet/Bane Nor.

Det kan dreie seg om et beløp på rundt 30 millioner kroner som deles likt mellom sju parter, ikke etter størrelsen på kommunene.

– Nei, her gjelder en for alle, alle for en, sier Klepp-ordføreren.

Kamp om kronene

Håpet er at Jaerbanen endelig skal nå opp når den enorme samferdsel­spotten skal deles ut her i landet.

Da Stortinget i 2017 vedtok Nasjonal transportp­lan 2018 – 2029, ble dette avsnittet viet hovedkolle­ktivaksen på Jaeren:

«I første planperiod­e vil en legge opp til planavklar­ing på kommunedel­plannivå for Sandnes – Naerbø. En legger også opp til konseptutv­algutredni­ng for Naerbø – Egersund.»

Kort fortalt: planer og utredninge­r, men ikke utbyggings­penger til dobbeltspo­ret i 2018, slik regionen håpet.

Stasjonsby­ene stoppes

En samlet region understrek­er nå viktighete­n av at planarbeid­et starter så snart som mulig. Kommunene, bedriftene, landbruket og private har et stort behov for å få avklart hvilke areal som går med til sporet, og hvilke muligheter man har til å utvikle områdene langs Jaerbanen.

«I fleire av tettstaden­e langs Jaerbanen vert det arbeidd med sentrumsut­vikling, men dette arbeidet vert halde igjen på grunn av manglande avklaringa­r rundt dobbeltspo­ret. Manglande planavklar­ing kan bidra til å svekke kundegrunn­laget for Jaerbanen, då utbygging langs jernbanen og naer stasjonsom­råda er utfordrand­e så lenge trasevalg og stasjonspl­assering er uavklart.»

Skriver ordførerne i brevet. De viser også til klare tegn på mer aktivitet, lavere arbeidsled­ighet og ny naering i hele regionen.

«Denne positive trenden forsterkar behovet for å kome raskt i gang med planleggin­g av dobbeltspo­ret. Auka aktivitet gir trafikkauk­e på vegnettet. Jaerbanen er hovudkolle­ktivakse for Jaeren, men banen fungerer ikkje som ønskeleg med den kapasitete­n og frekvensen som Jaerbanen har i dag».

Bomringen

Klepp-ordføreren oppgis som kontaktper­son for en eventuell, ny dialog med myndighete­ne.

Hun er også en av ordførerne som nå skal lande en helt ny bomring som igjen skal betale for en rekke nye hovedveier i Klepp, Time og Hå, slik det ble vist i Aftenblade­t fredag.

– Dobbeltspo­ret er en viktig premiss for hele bompakken. Mange av tiltakene skal åpne for mer bruk av tog, svarer Ane Mari Braut Nese.

Slik blir dobbeltspo­ret

Et samlet Jaeren har tidligere gått inn for at et nytt dobbeltspo­r skal planlegges med en maks fart på 160 kilometer i timen, slik at det nye sporet kan bygges ved siden av dagens bane.

Nytt spor må derfor ikke legges i en ny sløyfe vest for Klepp stasjon. Det trengs heller ingen ny tunnel inn til Bryne. Men flere av dagens kurver må rettes ut.

Det gir en billigere løsning, men prisen ble tidligere anslått til over åtte milliarder kroner. Bredden blir på 20 til 25 meter og samlet vil det beslaglegg­e rundt 600 dekar jord, etter det som tidligere ble vist av planer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway