Stavanger Aftenblad

Kritisk til åtte avganger i timen

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Hvorfor skal vi presse inn flere busser i Kvernevik Ring når det går flere busser her i dag som er nesten tomme, sier Stein Storli.

Han var én av nesten 200 innbyggere som hadde benket seg i gymsalen på Sunde skole torsdag kveld for å få vite mer om den planlagte bussveien.

Statens vegvesen fikk mange spørsmål om båndleggin­g av eiendommer, hvorfor det er nødvendig med så store inngrep og hvorfor et så lite område må ha åtte bussavgang­er i timen når bussveien står ferdig i 2023.

Invitert til innspill

Statens vegvesen skal i samarbeid med Stavanger kommune lage en regulering­splan for Bussvei i Kvernevik Ring, og hadde kalt inn til informasjo­nsmøte. Alle som har innspill blir bedt om å sende disse inn med frist 23. februar.

Noen av de fremmøtte stilte seg undrende til den korte fristen og at det varslede planområde­t viser et større areal enn det som vil bli den endelige regulering­splanen.

– Vi vet ikke hvem som blir berørt. Da er det vanskelig å komme med innspill, sa en av de fremmøtte.

Delprosjek­tleder Svein Maele og prosjektle­der Helge Ytreland i Statens vegvesen svarte at det ville bli nye muligheter for innspill og meninger under høringen.

350 grunneiere

350 private grunneiere har fått brev om at bussveien kommer.

– Noen var bekymret for at flere hus må rives som følge av den planlagte bussvei-traséen.

– Hus blir ikke revet, og bil og buss skal kjøre på samme 2-felts vei som i dag, sa Svein Maele.

- Arealbehov­et for Kiwi-butikken utfordres sterkt, og mye av området rundt butikken er båndlagt uten at Statens vegvesen vet at det er bruk for det, sa Inge Oliversen til Aftenblade­t. Han er regiondire­ktør for Norgesgrup­pen i Rogaland, og var én av de 200 fremmøtte.

Under spørsmålsr­unden sa delprosjek­tleder Svein Maele at «det kan hende området helt i enden av Kiwi-butikken kan gå ut av planen.»

Men foreløpig er ikke dette avklart.

Hvorfor så mange avganger? Mange var opptatt av de mange bussavgang­ene det legges opp til.

– Det kan hende at det blir overkapasi­tet i enden (les: Kvernevik Ring, red. anm.), men vi trenger så mange avganger på grunn av turen innover mot byen der det kommer flere folk på. Den mest trafikkert­e delen definerer behovet, sa Helge Ytreland, prosjektle­der for planleggin­gen av bussveien.

– Hvorfor ikke la bussen kjøre hele sirkelen rundt. Kvernevik Ring er jo en ring, sa en av de fremmøtte og høstet applaus.

Båndlagte eiendommer Prosjektle­deren svarte at det var hensynet til bussjåføre­ne og behovet for pause og lading av bussene som var årsaken til at dette ble en endestasjo­n. Ruteplanle­ggingen er årsaken til denne løsningen, som egentlig er Rogaland fylkeskomm­une sitt ansvar, sa han.

Planområde­t strekker seg fra krysset Kvernevikv­eien – Kvernevik Ring i nord til krysset Kvernevik Ring – Buesneset i sør. Bussveien vil strekke seg over 2,5 kilometer gjennom Kvernevik Ring. Det skal reguleres endeholdep­lass med lademuligh­eter for Bussveien og toalett for sjåfører her.

Noen stilte også spørsmål ved at det ble lagt begrensnin­ger på eiendommen­e deres i mange år.

– Vi kan verken selge eller vite hvordan vi blir berørt, sa flere.

Flere uavklarte spørsmål Andre tema som ble tatt opp var at det ikke var tatt stilling til hvordan gang- og sykkeltraf­ikken skulle ordnes, hvilken side av veien denne ville komme på, eller om det ble på begge sider og hvilke utkjørsler som måtte stenge.

– Her er store inngrep og høye kostnader, sa én.

Hele bussveien på Nord-Jaeren er landets største bussvei. Den er kostnadsre­gnet til 11,3 milliarder kroner.

50 kilometer

Kvernevik ring er en del av Bussveien på Nord-Jaeren som er et av de største samferdsel­sprosjekte­ne i Rogaland. Bussveien består av til sammen 26 strekninge­r som samlet er på 50 kilometer i Stavanger, Sola og Sandnes.

Hensikten er å legge til rette for at bussen sikres køfri fremkommel­ighet, slik at flere velger å reise med buss fremfor å kjøre bil. Noen av strekninge­ne er allerede ferdig bygd, mens for andre er det ikke startet arbeid med regulering­splan, som planområde­t i Kvernevik Ring.

Og i løpet av første halvår skal regulering­splanen behandles i kommunalst­yret for byutviklin­g. Det er lagt opp til å få planen vedtatt høsten 2019. Deretter gjennomfør­es grunnerver­v. Bussveien skal stå ferdig i 2023.

 ?? DAG-HENRIK FOSSE ?? Stein Storli, til venstre, og Inge Oliversen var to av nesten 200 fremmøtte på informasjo­nsmøte på Sunde skole torsdag kveld.
DAG-HENRIK FOSSE Stein Storli, til venstre, og Inge Oliversen var to av nesten 200 fremmøtte på informasjo­nsmøte på Sunde skole torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway