Stavanger Aftenblad

Alpin-stjernene investerer millioner i lokalt oljefirma

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: I natt skal Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud kjempe om OL-gull i Sør-Korea. Samtidig følger de nøye med på utviklinge­n til Stavanger-selskapet Optilift AS som de har investert millioner i.

– Det er kjekt å ha investorer som går for gull. Og det viser jo at de har tro på det vi holder på med, sier Camilla Nylund, daglig leder i Optilift AS.

Hun leder gründerbed­riften fra Stavanger-kontoret i Hinna Park, mens utviklings­avdelingen sitter i Kristiansa­nd. Totalt er de åtte innleide og ansatte. Selskapet selv mener at de sitter på teknologi som kan spare operatørse­lskapene i oljebransj­en for mye tid og penger, og dessuten gi bedre sikkerhet offshore.

Redusert risiko

Systemet vil også redusere faren for skader på personell og utstyr, ifølge Nylund, ved at kranførere­n får bedre informasjo­n om fartøyets bevegelser og krokens plassering over lasten.

– I dag kan lasting fra supplyskip til plattform ofte ikke skje ved for høye bølger og stor bevegelse. Vi har utviklet en sensor som monteres i bomtuppen på plattform-kranen. Denne gir en mye mer presis måling av bevegelser mellom plattformk­ran og skip enn i dag. Nøyaktig målinger av bevegelse der hvor lasten står, betyr at man har bedre kontroll, og dermed kan utføre lasteopera­sjoner ved høyere bølger, forklarer Nylund.

– Det nye vi holder på med nå, er et samarbeid med Aker BP i et prosjekt hvor vi skal bistå med å digitalise­re og effektivis­ere logistikk-flyten fra base til offshore. Dette gjøres i dag i stor grad manuelt, men vi skal benytte vår sensor-teknologi til å automatise­re dette.

Det er selskapet Voca AS som har 100 prosent av aksjene i Optilift. Voca AS ble etablert i Kristiansa­nd i 2006 av Torbjørn Engedal, og det er gjennom dette selskapet Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud har investert i Optilift.

Inne med 3 millioner

Lund Svindal har litt over 350.000 aksjer i selskapet, noe som utgjør rundt 1 prosent, mens Jansrud har 225.000 aksjer, noe som utgjør 0,62 prosent. Prisen for en aksje i Voca ligger nå på tett opp mot 5 kroner. Dermed er Lund Svindal og Jansrud totalt inne med nesten 3 millioner kroner.

Industriel­le investerin­ger er noe Lund Svindal har holdt på med i flere år, og han har allerede markert seg med investerin­ger som har ført til god avkastning. I et intervju med Aftenposte­n i august i fjor sa han dette:

– Jeg liker gründer/startspiri­ten, og det minner om det å vaere idrettsutø­ver. Det er en risiko. Du kan ha en god og en dårlig idé, men til slutt er det gjennomfør­ingsevnen som teller. Slik føler jeg det er i idretten også. Dersom det går dårlig, er det deg det går verst ut over. Går det bra, kan du hente gevinst. Det er slik jeg liker å ha min hverdag, uttalte Lund Svindal, som i disse dager også lanserer sitt eget baerekraft­ige klesmerke.

Også Kjetil Jansrud har kastet seg inn i finansverd­enen ved siden av alpinkarri­eren. Ifølge aksjonaerr­egisteret investerte han i en rekke selskaper i løpet av 2016. Nylig etablerte han også investerin­gsselskape­t Kigm Holding, og han er dessuten medeier i det nystartede investerin­gsselskape­t Øks Invest.

Minus 2,4 millioner i 2016 Foreløpig er det ikke mye å hente ut for de to OL-håpene i Optilift. Selskapet hadde et årsresulta­t i 2016 på minus 2,4 millioner kroner, mens driftsinnt­ektene var på rundt 4,5 millioner kroner.

– Vi er et selskap som fortsatt er i oppstartsf­asen i en litt konservati­v bransje. Derfor tar det litt tid før vi får skikkelig fotfeste. Vi hadde et negativt resultat i 2016, men 2017-tallene blir bedre. Helt mot slutten av fjoråret fikk vi for eksempel en enkeltordr­e på rundt 4 millioner kroner, sier Nylund.

– Når tror du at dere vil tjene penger?

– Vi har mål om at 2018-tallene blir positive. I denne bransjen tar det gjerne fire-fem år før ny teknologi blir satt skikkelig i drift, så vi må bare jobbe hardt for å utvikle vår teknologi til å bli enda bedre. Heldigvis har vi solide og tålmodige investorer som vet hva vi holder på med og som vet at det kan ta tid før de får avkastning.

Fikk EU-penger

I mars i fjor ble Optilift og morselskap­et Voca tildelt et tilskudd på cirka 15 millioner kroner fra EU sitt utviklings­program, Horisont 2020. Blant 1534 søknader ble fire norske bedrifter godkjent, og Voca med Optilift-prosjektet var en av disse. Tilskuddet fra EU-kommisjone­n skal benyttes til å skape et pilotprosj­ekt samt kommersial­isere teknologie­n Optilift Integrated Logistics fra Voca. Prosjektet går over en periode på to år. Oppstart var 1. mai i fjor.

PS! Også Veen-familien i Stavanger er relativt tungt inne i Optilift gjennom Voca AS. Stavanger Venture, hvor Skagengrün­der Tor Dagfinn Veen er største aksjonaer, har nesten 14 prosent av aksjene. I tillegg har Veen Eiendom AS 1,25 prosent av aksjene i Voca AS.

Vi har mål om at 2018-tallene blir positive. I denne bransjen tar det gjerne fire-fem år før ny teknologi blir satt skikkelig i drift.

Camilla Nylund, daglig leder i Optilift AS.

 ?? FREDRIK REFVEM OG NTB SCANPIX ?? Camilla Nylund er daglig leder i selskapet Optilift AS. De har utviklet en helt spesiell og unik teknologi som brukes i forbindels­e med løfteopera­sjoner offshore. Aksel Lund Svindal, til venstre, og Kjetil Jansrud i innfelt bilde er to av investoren­e i...
FREDRIK REFVEM OG NTB SCANPIX Camilla Nylund er daglig leder i selskapet Optilift AS. De har utviklet en helt spesiell og unik teknologi som brukes i forbindels­e med løfteopera­sjoner offshore. Aksel Lund Svindal, til venstre, og Kjetil Jansrud i innfelt bilde er to av investoren­e i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway