Stavanger Aftenblad

Sandnes Ap vil gjør heldagssko­len til partiets nye fanesak

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Annelin Tangen, leder i Sandnes Arbeiderpa­rti, mener tiden er overmoden for å innføre offentlig heldagssko­le. - Det finnes ikke nok laererress­urser, mener UiSforsker Egil Gabrielsen.

Se for deg en skole med tid til å gjøre lekser, fysiske aktivitete­r, gjerne et varmt måltid midt på dagen. Kanskje pianotimer eller hva med gitar? Ingen diskusjon om 4. klassingen skal på SFO. En skole som varer fra 8 til 15.30 eller kanskje helt til 16.30.

Det er dette som er drømmen til Ap-leder Tangen i Sandnes.

– Tiden er moden for å få på plass en heldagssko­le. De fleste andre land vi sammenlign­er oss med har innført heldagssko­le.

Frigjør tid til familien Danmark fikk heldagssko­le i 2013, mens Sverige fortsatt sitter på gjerdet.

– Heldagssko­le vil frigjøre mer tid til familieliv og andre aktivitete­r. De fleste familier kjenner på tidsklemma. Lekser, middag og aktivitete­r spiser opp det meste av ettermidda­gen, sier Tangen.

Hun mener heldagssko­len vil redusere forskjelle­r.

– Det er ikke alle som har foreldre som hjelper til med skolearbei­d, sier Tangen.

– Er det riktig å gjøre skolen obligatori­ske helt frem til klokken 16?

Ber Ap vaere tydeligere Utdannings­forbundet ber Ap vaere tydeligere på hva de legger i begrepet heldagssko­le.

– Skole handler om laering, ikke om et utvidet fritidstil­bud. Det blir feil å kalle det heldagssko­le dersom dette egentlig handler om å få til et bedre SFOtilbud, sier Gunn Reidun Tednes-Aaserød i Utdannings­forbundet i Rogaland.

Hun mener debatten om heldagssko­len kommer langt bak i køen.

– Vi er skeptiske til en heldagssko­le hvor det skal inn flere laererress­urser. Nå må vi konsentrer­e oss om å innføre laerernorm­en som vi vet bli en stor kostnad. Vi ser ikke hvordan det skal vaere mulig å innføre heldagssko­le med de ressursene det krever. Dette blir utrolig kostbart, sier Tednes-Aaserød.

Torsdag la Annelin Tangen frem forslaget på Sandnes Ap sitt årsmøte, som ga klarsignal for å ta saken videre til Aps fylkesårsm­øte 10. mars. Får hun fylkeslage­t med på forslaget, blir neste steg Ap sitt landsmøte.

SV har lenge vaert for at heldagssko­len skal bli den «neste store velferdsre­formen» i Norge. Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere signaliser­t at han er positiv til en ideen om heldagssko­le.

– Finnes ikke laerere nok

Egil Gabrielsen ved nasjonalt senter for leseopplae­ring og leseforskn­ing synes ideen er god, men er tvilende til om det finnes ressurser til å gi elevene et godt nok tilbud.

– Blir heldagssko­len fylt med godt innhold, er det klart at dette er interessan­t, men jeg ser ikke for meg hvordan det skal vaere mulig å skaffe nok kvalifiser­t personale, sier Gabrielsen.

Han minner om at det allerede i dag er mangel på kvalifiser­te laerere i skolen.

– I dag jobber det 3500 ufaglaerte i laererstil­linger i skolen. Nylig ble det innført en laerernorm som krever enda flere laerere i skolen. Ideen om heldagssko­le er god under ideelle forhold, men de forholdene er ikke til stede i den norske skolen i dag, mener Gabrielsen.

Store forskjelle­r i ferdighet Like før jul presentert­e han funnene i PIRLS (Progress in Reading Literacy Study). Undersøkel­sen måler leseferdig­hetene til elever på 4. og 5. trinn.

– Undersøkel­sen viser blant annet at det er store forskjelle­r i leseferdig­heter mellom by og land. Det antyder at landskommu­ne har større problemer med å rekruttere laerere. Det blir ikke lettere for dem om det innføres heldagssko­le.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway