Stavanger Aftenblad

Tøft år for Rosenberg, men snart kommer gigantjobb

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

BUØY: Ikke siden 2005 har driftsinnt­ektene for Rosenberg vaert lavere enn i fjoråret. Rosenberg klarte likevel å snu minus til pluss på bunnlinjen.

102 millioner kroner i minus i 2016 er snudd til litt over 13 millioner kroner i pluss for Rosenberg WorleyPars­ons i 2017.

Han far og de på Rosenberg har vaert gjennom noen vanskelige år, og inntektene er redusert fra 1,25 milliarder kroner i 2015 via 644 millioner kroner i 2016 til 554 millioner kroner i 2017. Dette er Rosenbergs laveste omsetning siden 2005 da tallene viste 380 millioner kroner.

Rosenberg har avvikende regnskapså­r, og tallene gjelder derfor fra sommeren 2016 sommeren 2017.

– De siste årene har vi vaert i overlevels­esmodus, det er det ingen tvil om. Vi har en omsetning som er langt under det vi har som mål og kapasitet til å klare, sier Rosenberg-direktør Jan T. Narvestad til Aftenblade­t.

– Hva bør dere ligge på for å vaere fornøyde?

– Vi bør komme opp i størrelses­orden 2 milliarder igjen, sier Narvestad.

til

Pilene går oppover

Narvestad påpeker at det negative resultatet i 2016 stammer fra nedskrivin­ger, nå begynner han imidlertid å se lyset i enden av tunnelen for det tradisjons­rike verftet i Stavanger.

Dette illustrere­s ikke minst gjennom ansettelse­ne selskapet har varslet i løpet av året. I dag er det vel 750 fast ansatte på Rosenberg. I løpet av 2018 skal det oppbemanne­s med 250 stillinger. Planene om nyansettel­ser i dette omfanget, står ved lag, bekrefter Narvestad overfor Aftenblade­t.

I løpet av året vil dermed Rosenberg vake rundt 1000 fast ansatte.

– Trenden fra høsten og inn i det nye året er helt klart oppadgåend­e. Utsiktene for bransjen de kommende årene er gode. For Rosenberg er det utrolig viktig at vi evner å vinne vår del av aktivitete­n, sier Narvestad og legger til:

– Vi har et bra utgangspun­kt gjennom den portefølje­n vi har med arbeid til Johan Sverdrup og Martin Linge. Øyeblikksb­ildet viser at vi har en komfortabe­l situasjon. Vi vil få en opptur med den ordrereser­ven som ligger, men det er utrolig viktig for oss at vi sikrer oss arbeid for de kommende årene også, sier Narvestad.

Han anslår ordrereser­ven til å gi arbeid mellom ett og et halvt til to år slik den er for øyeblikket.

I midten av mars kommer de gigantiske plattformm­odulene til Martin Linge-plattforme­n seilende inn Byfjorden for oppankring ved Rosenberg. En jobb Rosenberg har ventet lenge på å gyve løs på. Hele plattforme­n skal gjennomgås, og forberedel­ser til oppkobling­sarbeid skal gjøres før plattforme­n, etter planen, kommer ut på feltet på sensommere­n eller tidlig i høst.

Ikke Castberg-jobb

Rosenberg er ennå ikke rigget til å ta opp kampen om de aller største leverandør­kontrakten­e, som for eksempel et plattformd­ekk til Johan Castberg-utbygginge­n. Men i segmentet under vil det i løpet av våren og forsommere­n komme en rekke kontraktst­ildelinger som Rosenberg kjemper om.

– Prosjekter som passer veldig godt inn for oss er modifikasj­onsog oppkobling­sprosjekte­r. Her får vi utnytte våre gode verkstedsf­asiliteter til modulbyggi­ng og ta de ut i Nordsjøen til oppkobling og ferdigstil­lelse. Typisk kan dette dreie seg om utbygginge­n av undervanns­prosjekter som tas inn til eksisteren­de plattforme­r der brønnstrøm­men (olje og gass) blir behandlet og sendt videre, forklarer Narvestad.

Statoil, Engie, ConocoPhil­lips, Wintershal­l, Aker BP og Lundin, er alle store aktører inn mot dette feltet hvor Rosenberg nå jakter nye oppdrag.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Rosenberg og direktør Jan T. Narvestad er i ferd med å klatre opp fra oljedvalen.
FREDRIK REFVEM Rosenberg og direktør Jan T. Narvestad er i ferd med å klatre opp fra oljedvalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway