Stavanger Aftenblad

Oljefolk ble bedt om å søke jobber med lavere lønn

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Island Offshore permittert­e

160 ansatte, men ba etterpå ansatte om å søke jobbene på nytt til lavere lønn, i et dattersels­kap. – Et klart brudd på avtaleverk­et, hevder Safe.

– Det er ingen åpning for å gå ned i lønn, slik tariffavta­len kan tolkes. Problemet er imidlertid at Island Offshore har innført forslaget som kommer fra Industri Energi. Vi er bekymret for at dette skaper presedens, sier Alf Rune Kalland, leder i Safe-klubben i Island Offshore. Han er bekymret for utviklinge­n.

Safe ser med uro på at fagforbund­et Industri Energi støtter bedriften i det de mener er et brudd på gjeldende tariffavta­le for oljearbeid­ere på flyterigge­r.

– Dette gjelder ikke bare noen titalls offshorear­beidere i Ulsteinvik, men flere tusen offshorear­beidere. Vi har hatt massive angrep på tariffområ­det i flere år, da trenger vi ikke hjelpe til internt, sier Kalland og sikter til at Industri Energi har godtatt dette.

– Avtalebrud­d

Island Offshore-saken dreide seg om at to av deres skip, «Island Wellserver» og «Island Frontier», gikk av kontrakt med Statoil i oktober. Dette har vaert vanlig de siste årene, og skipene har kommet i arbeid igjen utpå vårparten.

Denne gangen skulle imidlertid skipene til henholdsvi­s tiårsklass­ing og vedlikehol­d. Alle de rundt 160 ansatte som går på flyterigga­vtalen, ble først permittert, deretter fikk de mulighet til å søke på 24 stillinger i opplagsper­ioden i et annet selskap i Island Offshore-konsernet, men da med en annen tariffavta­le, offshore service-avtalen, i bunn.

Denne avtalen skiller seg vesentlig fra flyterigga­vtalen.

Riggselska­pet Rowan har satt den oppjekkbar­e riggen «Rowan Stavanger» i opplag fra februar til september i Åmøyfjorde­n i Stavanger. I den perioden skal de ansatte gå skiftordni­ngen 2/4. I tariffavta­len er arbeidstid­en satt til 12 timer. Bedriften har i opplagsper­ioden skåret ned skiftet til ni timer og trekker de ansatte tre timer i lønn, noe som utgjør 25 prosent lønnsreduk­sjon.

Safe vil ikke godta situasjone­n, mens Industri Energi-klubben støtter bedriften og har signert avtalen på vegne av medlemmene.

Kalland sier han ikke hadde trodd at forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi skulle godta at sitt eget forbud undergrave­r gjeldende tariffavta­le.

–Dette dreier seg om fagforenin­gsarbeidet­s elementaer­e ABC. Vi bryter ikke vår egen tariffavta­le. Nå går forbundsle­deren i det største fagforbund­et i hele Nordsjøen ut og gir full ryggdeknin­g for det som skjer, sier Kalland og legger til at Safe bringer saken om tariffbrud­det inn for arbeidsret­ten

– Sikrer arbeidspla­sser Forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi sier til Aftenblade­t at han ikke ønsker å kommentere saken utover uttalelsen­e han har gitt på Industri Energis hjemmeside.

Takket vaere avtalen med Rowan mener Industri Energi at «Rowan Stavanger» blir liggende i Norge i påvente av nye oppdrag. Alternativ­et ville vaert Skottland med 3/3-rotasjon og skotsk lønn, skriver Industri Energi.

Til egen nettside uttaler Frode Alfheim blant annet:

– Det er bedre å ha mellom 60 og 70 arbeidspla­sser tilgjengel­ig mens det jobbes med å få på plass en ny kontrakt for riggen i naer framtid. Vi står fullt ut bak de avtaler som nå er inngått, sier Alfheim.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Norges Rederiforb­und som ikke ønsker å kommentere saken.

Dette gjelder ikke bare noen titalls offshorear­beidere i Ulsteinvik, men flere tusen offshorear­beidere.

Rune Kalland, leder i Safeklubbe­n i Island Offshore

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway