Stavanger Aftenblad

Full krig på flere fronter

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

SYRIA: Nå øker volden igjen, i det den sju år lange borgerkrig­en går inn i en ny fase der kampene står mellom Assad-regimet - støttet av Russland og Iran - mot diverse opprørsgru­pper, og tyrkiske styrker i ledtog med syriske opprørere mot kurderne.

Fortsatt er millioner på flukt i eget hjemland. Den kurdiske byen Afrin i det nordvestli­ge Syria trues nå av opprørere fra FSA - Den frie syriske armé - og tyrkiske styrker. Byen har 170.000 innbyggere, men det reelle innbyggert­allet etter sju års borgerkrig er 500.000, fordi mange av innbyggern­e i Aleppo flyktet hit.

Stavanger-kurderen Mohammed Aldin sier at folk er stuet sammen, 20-30 personer i små leilighete­r og at infrastruk­turen er under et voldsomt press. Han har familie i byen. Han får tårer i øynene, når han forteller om dem.

Aldin er rørt og trist når han drar fram telefonen og viser bilder over en kopp kaffe, på et bakrom til en virksomhet i Bergelands­gata.

Flere kurdere kommer til. Vi drikker kaffe og snakker om den spente situasjone­n. Et brett med gelébasert­e småkaker med riktig mye sukker sendes rundt, la oss kalle det kurdish delight, kaffe skjenkes. Praten går. Noen kommer med saftige, friske paerer. Det kurdiske flagget henger oppunder taket.

Kurderne føler at verdenssam­funnet faller dem i ryggen, nå som deres egne Peshmergak­rigere har bidratt vesentlig til å knuse Den islamske staten (IS) og de opplever å bli angrepet av Tyrkia, den mektige naboen i nord.

Frykt for bykrig

Etter at kurderne er kommet til kontroll over et stort område i det nordlige Syria, er tyrkiske stridsvogn­er og bakkestyrk­er gått inn i en FSA-kontroller­t sone mellom de kurdisk-kontroller­te enklavene. Herfra har de angrepet Afrinprovi­nsen. Nå står de og banker på byporten, til gatene og husene der hundretuse­nvis av flyktninge­r har søkt tilflukt.

De siste dagene har rekognoser­ingsdronen­e summet som hissige insekter over takene i den kurdiske byen. Tyrkia har droner som fotografer­er byen i detalj og gjenskaper den i roterbare 3D-bilder. Mye tyder på at Erdogans soldater sammen med FSA forbereder bygeriljak­rig fra gate til gate og hus til hus.

Hittil har de tyrkiske styrkene angrepet landsbyer, trafikknut­epunkter og veier i Afrin-provinsen. I tillegg til bakkestyrk­ene er det brukt howitzere som skyter granater og fra luften er det angrepet med både fly og helikoptre.

Aldin forteller at landsbyen Rajo er ødelagt etter kamper mellom kurdiske YPG-styrker, de syriske opprørerne i FSA og tyrkerne. Han sier at 25 prosent av byen som huser om lag 4000 innbyggere ligger i ruiner.

 ?? KHALIL ASHAWI, REUTERS/SCANPIX ?? Tyrkisk-støttede soldater fra Den frie syriske armé nordøst for den kurdiske byen Afrin.
KHALIL ASHAWI, REUTERS/SCANPIX Tyrkisk-støttede soldater fra Den frie syriske armé nordøst for den kurdiske byen Afrin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway