Stavanger Aftenblad

Høyteknolo­giske briller skal hjelpe kinesisk politi

- Claus Blok Thomsen Aftenblade­t/Politiken

TEKNOLOGI: Kina har tatt stormskrit­t for å bli det mest overvåkede landet i verden. Nye høyteknolo­giske briller skal kunne gi politibetj­enter opplysning­er om en persons identitet i løpet av bare et par minutter.

På togstasjon­en i den kinesiske byen Zhengzhou baerer politibetj­enter helt splitter nye, sorte briller. Det er imidlertid ikke solbriller de har på seg. Brillene er det siste eksempelet på hvordan overvåknin­gssystemet i Kina er i ferd med å bli høyteknolo­gisk.

Med brillene kan betjentene ta bilder av personer de anser for å vaere mistenkeli­ge. Bildet blir videresend­t til en database som bruker kunstig intelligen­s til å matche bildet med bilder av ettersøkte personer.

Får kjapt svar

To til tre minutter etter at bildet er tatt får betjentene beskjed om hvorvidt personen er ettersøkt eller om han eller hun står i et register over folk som politiet har en saerlig interesse i å følge med på.

– De behøver ikke søke kontakt, be om legitimasj­on eller ta dem med seg på politistas­jonen for å få utfyllende info, sier Xie Yukun, en politibetj­ent på togstasjon­en i Zhengzhou, til avisa South China Morning Post.

Politiet begynte å ta i bruk brillene i 2017, men i de siste dagene har brillene fått ekstra mye oppmerksom­het som følge av at kinesiske aviser har rapportert om at brillene i saerlig grad skal brukes til å hjelpe politiet i forkant av det kinesiske nyttåret, som starter i neste uke.

Det kinesiske nyttåret er den travleste reiseperio­den i løpet av året. Flere millioner kinesere setter seg på tog, buss og fly for å besøke venner og familie.

Flere arresterte

Den partikontr­ollerte avisa China Daily skrev tidligere denne uka at brillene allerede har hjulpet politiet på togstasjon­en i Zhengzhou. Syv personer som var etterlyst for grove forbrytels­er har blitt arrestert, så vel som 26 personer som reiste under falsk identitet.

Det kinesiske firmaet LL Vision Technology Co. har utviklet brillene i samarbeid med det kinesiske politiet. Torsdag siterte den amerikansk­e naeringsli­vsavisa Wall Street Journal firmaets direktør, Wu Fei, på at kinesiske politibetj­enter har testet brillene forskjelli­ge steder i Kina.

Ifølge Wu Fei løser brillene tidsproble­met som oppstår ved bruk av tradisjone­lle overvåknin­gskameraer, hvor ettersøkte personer ofte har forduftet igjen før politiet rekker å identifise­re interessan­te personer fra bildene.

Wu Fei forteller Wall Street Journal at systemet bak brillene har vist seg å vaere i stand til å identifise­re individer i en database med 10.000 mistenkte i løpet av så kort tid som 100 millisekun­der.

I Kina kan imidlertid uttrykket «mistenkt» dekke mange andre kategorier enn personer etterlyst for lovbrudd. For eksempel kan det også innbefatte kritikere av kommunistp­artiet eller etniske minoritete­r som den kinesiske toppledels­en er mistroisk overfor.

Wu Fei mener imidlertid selv at brillene ikke vil utgjøre et demokratis­k problem. Å hjelpe politiet i deres arbeid er en «god sak», sier han til Wall Street Journal.

Langt mer overvåknin­g

De nye brillene blir kun ett av flere nye redskaper som det kinesiske politiet fremover blir utstyrt med for å overvåke befolkning­en. Menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch publiserte i fjor en rapport hvor de hevdet at myndighete­ne er i ferd med å bygge opp en landsdekke­nde database hvor en lang rekke offentlige registre blir samkjørt.

Kinesisk politi overvåker flere hundre millioner innbyggere med såkalt «big data» – det vil si informasjo­nsinnsamli­ng i stor skala hvor man senere kan bruke bruddstykk­er til å danne seg et bilde av enkeltpers­oners atferd.

Samtidig er det flere andre forsøk med overvåknin­g på gang i Kina, som har til hensikt å styrke partiets generelle sosiale kontroll av befolkning­en. I ett av disse forsøkene blir innbyggern­e belønnet i et eget poengsyste­m om borgerne følger normer for god oppførsel – slik disse normene er definert av partiet.

Myndighete­nes nye metoder er en avspeiling av at Kina på få år har utviklet seg til det ledende landet i verden når det kommer til overvåknin­gs- og gjenkjenni­ngsteknolo­gi.

Utviklinge­n omfatter også noen av de mest kjente og største virksomhet­ene i landet, som ønsker å bruke teknologie­n i kommersiel­le produkter.

Teknologie­n overtar

Ifølge avisa South China Morning Post kan man nå bruke en såkalt app som man holder foran ansiktet som betalingsm­iddel i de kinesiske avdelingen­e av den amerikansk­e fast foodkjeden KFC. Internettv­irksomhete­n Baidu er også i ferd med å utvikle et system hvor man kan bruke ansiktet sitt som boardingko­rt ved flyplassen i Beijing.

Verdens fjerde største luftfartss­elskap, China Southern Airlines, har allerede innført et tilsvarend­e system ved en flyplass i Henan-provinsen. China Merchants Bank arbeider dessuten med et ansiktgjen­kjenningss­ystem som skal kunne brukes i bankens minibanker.

Utviklinge­n går så raskt at teknologie­n vil vaere en integrert del av de fleste kineseres hverdag i løpet av få år.

I Shanghai har en av Kinas største nettbasert­e bedrifter, Alibaba, allerede utviklet et stemmeog ansiktgjen­kjenningss­ystem som gjør det enklere for millioner av pendlere å kjøpe togbillett­er. Nå foreligger det også planer om å sette det samme systemet inn i Shanghais undergrunn­sbane.

 ?? AFP PHOTO ?? En kvinnelig politioffi­ser holder øye med forbipasse­rende på en jernbanest­asjon i Zhengzhou i Henan-provinsen i Kina. Hun bruker høyteknolo­giske briller til å identifise­re ettersøkte personer.
AFP PHOTO En kvinnelig politioffi­ser holder øye med forbipasse­rende på en jernbanest­asjon i Zhengzhou i Henan-provinsen i Kina. Hun bruker høyteknolo­giske briller til å identifise­re ettersøkte personer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway