Stavanger Aftenblad

Sør-Korea – verdens mest suksessrik­e land?

- Fareed Zakaria comments@fareedzaka­ria.com

GJESTEKOMM­ENTAR: For et halvt århundre siden var Sør-Korea blant de fattigste land i verden. Se på dem nå!

Mens verdens oppmerksom­het for en stakket stund snur seg bort fra Donald Trump og retter seg mot OL i Pyeongchan­g, er det verdt å ta en kikk på lekenes vertsland. Sør-Korea er, på noen måter, den mest suksessrik­e nasjonen i verden, og suksessen deres byr på noen viktige laerdommer.

Økonomi

Først økonomien. Sør-Korea stiller i en egen divisjon. I boka «Breakout Nations» fra 2012 skriver Ruchir Sharma at bare to økonomier har vokst mer enn 5 prosent i året i fem tiår på rad. Det er Sør-Korea og Taiwan.

Kanskje er Sør-Koreas løp det mest imponerend­e, skriver Sharma, for mens Taiwan fremdeles baserer seg på lavkostind­ustri som tekstilind­ustrien, har Sør-Korea med letthet klart å flytte over i den postindust­rielle økonomien, i industrier som forbrukere­lektronikk, bioteknolo­gi og roboter. Seoul er også et kraftsente­r for underholdn­ing, og tilbyr mye av den beste musikken og de beste tv-produksjon­ene for Øst-Asia. Sharma kårer dem til vinneren blant utbryterna­sjonene.

Historien

Hva de har oppnådd er enda mer imponerend­e når man tenker på hvordan det startet. For et halvt århundre siden var Sør-Korea et av de fattigste landene i verden, og ingen ville ha forutsett at de kunne få til økonomiske mirakler.

I 1960 var de omtrent på nivå med Ghana, i dag er økonomien deres nesten tjue ganger sterkere per innbygger enn Ghanas.

Men fattigdom er likevel bare begynnelse­n på listen over Sør-Koreas vansker etter Korea-krigen. Landet hadde ingen naturressu­rser, ingen geografisk­e fordeler, en stor andel av analfabete­r i befolkning­en, og en fysisk infrastruk­tur som var ødelagt av krigen.

De stod overfor trusselen fra Nord-Korea, støttet av stormakten­e Sovjetunio­nen og Kina, som begge hadde sendt millioner av soldater inn i Korea-krigen.

Politikken

I tillegg til den økonomiske boomen har Sør-Korea også gjennomgåt­t en politisk omveltning. De første tiårene styrte undertrykk­ende diktatorer landet. Rundt 1980 slo systemet sprekker, etter hvert som folket krevde endringer. Overgangen til et liberalt demokrati var humpete, som den er overalt, men SørKorea klarte det. Sør-Korea har faktisk hatt flere endringer i politisk makt enn Japan, som i hovedsak ennå er et ettparti-demokrati. De senere år har Sør-Korea stilt så vel den valgte presidente­n som eierne av de største bedriftene til ansvar, på en måte som imponerer, også sammenlign­et med mer etablerte demokrati.

Suksess handler ikke bare om hvor du befinner deg nå, men hvor du kom fra, og reisen du har gjort. Etter den definisjon­en er Sør-Korea virkelig blant de mest suksessrik­e land i verden.

Det kan vaere fristende å konkludere med at koreanere rett og slett er svaert talentfull­e. Men rett over grensen lever millioner av nordkorean­ere, etnisk umulige å skille fra koreanere i sør. Likevel er Nord-Korea en katastrofe, en av verdens minst suksessful­le økonomier og mest undertrykk­ende politiske system. Sør-Koreas suksess handler om å ha den rette politikken, noe Verdensban­ken definerer som en grunnlegge­nde støtte for marked og handel, og store investerin­ger i utdanning og infrastruk­tur.

Hjelpen fra Amerika

Jeg vil legge til en avgjørende faktor til for Sør-Koreas suksess: Amerika. USA har vernet og støttet Sør-Korea fra begynnelse­n av, da de hadde en primitiv økonomi og var et skjørt land truet av naboene. Amerikaner­e gikk til krig for å forsvare dette lille landet, på andre siden av kloden, og har oppretthol­dt sine forpliktel­ser med tilstedeva­erende tropper i seks tiår. I tillegg drysset Washington økonomiske ressurser over landet. Ifølge en koreansk tenketank har USA pøst inn 60 milliarder dollar i hjelp og lån til Sør-Korea fra 1946 til 1978. Det er nesten like mye som de brukte på hele det afrikanske kontinente­t i samme periode.

Vi er inne i en tid hvor amerikaner­e i begge leire er utmattet av engasjemen­tet utenriks, tvilende til å oppretthol­de tropper i fremmede land, og overbevist om at økonomisk hjelp til andre land er bortkasted­e penger.

De neste ukene, mens de ser på de olympiske leker fra Pyeongchan­g, kan de godt tenke over hvor langt SørKorea har kommet, og vaere litt stolte over å ha hjulpet dem dit.

 ?? JO YONG-HAK / NTB SCANPIX ?? Sørkoreane­rne jublet da det ble kjent at de fikk OL. Nå er lekene i gang.
JO YONG-HAK / NTB SCANPIX Sørkoreane­rne jublet da det ble kjent at de fikk OL. Nå er lekene i gang.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway