Stavanger Aftenblad

La oss få nytt regjerings­kvartal i tre

- Willfred Nordlund Stortingsr­epresentan­t, Sp

POLITIKK: Tre skal vaere hovedeleme­nt i det nye regjerings­kvartalet. Det blir faktum etter at de parlamenta­riske lederne for Sp, Ap, SV og KrF har satt fram et felles forslag på vegne av partiene som nå er til behandling av Stortinget.

De fire partiene har flertallet bak seg på Stortinget, så forslagene de har framsatt vil bli vedtatt og gjort forplikten­de for regjeringe­ns videre planarbeid med bygging av nytt regjerings­kvartal.

Regjerings­kvartal i tre er viktig av flere grunner: y Tre er det mest miljøvennl­ige alternativ­et. y Norsk treindustr­i er verdensled­ende, noe Oslo Lufthavn og Vikingskip­et er gode uttrykk for. y Regjerings­kvartalet vil gi norsk leverandør­industri store muligheter til utvikling og leveranser i hele landet. y Et signalpros­jekt som regjerings­kvartalet vil bidra til å drive utvikling av trebaserte byggeløsni­nger og miljøvennl­ig byggteknol­ogi framover både i Norge og internasjo­nalt.

Ikke for seint

Jeg ser det sies at forslaget om regjerings­kvartal i tre kommer for sent. Det er allerede pekt ut en vinner av arkitektko­nkurransen og Statsbygg er i gang med gjennomfør­ing av prosjektet. Det er på ingen måte for seint.

Planene for arkitekton­isk utforming av regjerings­kvartalet kan helt sikkert føres videre, men må tilpasses at det skal velges trebaserte løsninger. Regjerings­partiene har så langt ikke flagget standpunkt til forslaget om regjerings­kvartal i tre, men de kan ikke gjemme seg bak at det allerede er valgt løsninger for prosjektet. I regjerings­erklaering­en fra Jeløya heter det at regjeringe­n vil vurdere en trinnvis og nedskalert utbygging av nytt regjerings­kvartal.

Det er noe vi i Senterpart­iet vil vurdere når saken legges frem. Det viser også at det er bred enighet om at prosjekter­ingen av nytt regjerings­kvartal ikke er låst. Stortinget har fortsatt godt rom for å komme med sine vurderinge­r av hvordan utviklinge­n av prosjektet og utbygginge­n skal skje. Senterpart­iet har lagt ned et omfattende arbeid i å fremme trebaserte byggeløsni­nger. Vi er stolt over den teknologie­n norske bedrifter, som for eksempel Moelven, har utviklet og ser at det nå bygges høyhus og offentlige bygg i tre flere steder i landet.

Spektakula­ert bygg

Det kommer miljøet til gode og det kommer norsk naeringsli­v til gode. Saerlig om mer av byggene ble levert på norske ressurser. Kronen på verket vil bli å få bygget et nytt regjerings­kvartal med tre som hovedeleme­nt i materialbr­uken. Det vil kunne bli et spektakula­ert bygg landet kan vaere stolte av og hvor norsk treindustr­i og byggebrans­je gis nye utviklings­muligheter.

Det er bred enighet om at prosjekter­ingen av nytt regjerings­kvartal ikke er låst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway