Stavanger Aftenblad

Har vi glemt barna som er på flukt?

- Julie Marie Knutsen Nasjonal leder, UngSOS

FLYKTNINGE­R: Den siste uken har det kommet 500 nye båtflyktni­nger til Lesvos. I Hellas, et land vi forbinder med sol, ferie og varme, befinner det seg nå anslagsvis 3300 barn og unge som har flyktet alene.

Kun 1100 av dem har fått et sted å bo, de andre bor på gata, i nedlagte bygninger, på steder barn ikke skal vaere. Medienes lamper er slukket, barna er usynlige for oss her hjemme. Selv om det er stor uenighet om hvordan Norge skal håndtere flyktninge­r, vil vi alle vaere enige i at vi bør hjelpe barn i nød. Er vi så vant med å høre om flyktninge­nes utfordring­er, at vi vender det døve øret til? Uansett ønsker jeg å gi disse barna og ungdommene i Hellas en stemme.

Åpenlys prostitusj­on

Over 2000 barn i Hellas lever uten beskyttels­e, omsorg eller noen voksne til å ta vare på seg. Noen sover i containere eller på gata, og de må skaffe mat på egenhånd. Mange må ty til åpenlys prostitusj­on for å skaffe penger til å overleve. Tilbudet om psykologis­k oppfølging etter traumer og grusomme opplevelse­r fra flukten, er bare en fjern drøm. De får heller ikke assistanse til å søke asyl, noe som betyr en usikker fremtid.

Flere av de store, internasjo­nale hjelpeorga­nisasjonen­e tar ned nødhjelpsl­eirene sine og drar fra Hellas fordi det ikke finnes penger til videre drift. Greske myndighete­r skal nå overta jobben med å ivareta flyktninge­nes rettighete­r, men de har verken penger eller ressurser.

Prekaer situasjon

SOS-barnebyer mangler en million euro for videre drift av sine nødhjelpsp­rogrammer i Hellas. Programmen­e gir blant annet skole for 650 barn i flyktningl­eiren i Kara Tepe. SOS-barnebyer er den eneste organisasj­onen som tilbyr undervisni­ng her, da greske myndighete­r på øyene ikke tilbyr skole til flyktningb­arn. Programmen­e til SOSbarneby­er hjelper også til med bosetting og integrerin­g av familier, og enslige mindreårig­e asylsøkere som tidligere bodde i flyktningl­eirer. Traumebeha­ndling, juridisk støtte og utvidet undervisni­ngstilbud er også en del av nødhjelpsp­rogrammet. Allerede i desember måtte flere av SOS-barnebyers program legges ned grunnet manglende finansiell støtte. Før hadde SOS-barnebyer fire hjem for enslige mindreårig­e asylsøkere. Nå har vi ett. SOS-barnebyer vil fortsette sin innsats i Hellas, men situasjone­n er prekaer.

«Hvis samfunnet vårt ikke tar vare på disse ungdommene, mister vi forskere, laerere og ingeniører. Isteden bygges den neste generasjon kriminelle. Vi lager ghettoer og enorme problemer», uttalte nylig Kalliopi Gkliva, leder for SOS-barnebyers nødhjelpsa­rbeid i Hellas.

Nytter å bidra

Store og små pengebidra­g hjelper. Flere steder i Norge finner man egne ungdomsgru­pper for SOS-barnebyer, nemlig UngSOS. Vi engasjerer oss både for barna i Hellas, men også barn uten omsorg over hele verden. Det nytter å bidra, og det nytter å gi. La oss nå bruke vårt engasjemen­t til å hjelpe barn som trenger det mest, slik at både de og deres samfunn går en bedre tid i møte.

 ?? THANASSIS STAVRAKIS, NTB SCANPIX ?? «Selv om det er stor uenighet om hvordan Norge skal håndtere flyktninge­r, vil vi alle vaere enige i at vi bør hjelpe barn i nød», skriverJul­ie Marie Knutsen.
THANASSIS STAVRAKIS, NTB SCANPIX «Selv om det er stor uenighet om hvordan Norge skal håndtere flyktninge­r, vil vi alle vaere enige i at vi bør hjelpe barn i nød», skriverJul­ie Marie Knutsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway