Stavanger Aftenblad

Hva skjer med bybevaring­en i Stavanger?

- Jorunn Haram Bodil Kalvig Thomas Middelthon sr. Styret i Vårt Stavanger

I forbindels­e med revisjon av den såkalte Sentrumspl­anen registrere­r vi at enkelte byutvikler­e og spesielt byggherrer av nyere dato, fremstår som overekspan­sive uten saerlig følelse for vår kjaere by. Og mange av våre folkevalgt­e følger blindt med på lasset.

Her skal det vaere ekspansjon og utvikling for enhver pris, så får en heller ofre noe av det gamle bybildet med sine historiske kvaliteter.

La oss nå i korthet nevne noen av de saker som venter sin endelige avgjørelse i bystyret. y 1. Sanering av diverse verneverdi­ge bygg på Skansen, for oppføring av et nytt bed and breakfast-hotell i Nordbøgate­n. y 2. Sanering av det vernede jernbaneby­gget, allerede solgt av NSB til utbygger som vil reise en betongklos­s ved Breiavatne­t. y 3. Nytt høybygg som punkthøyhu­s i

Knud Holmsgate. y 4. Rasering av de gjenvaeren­de gamle terrasseha­gene i Nedre Strandgate for oppføring av blokker

i naboskapet til Gamle Stavanger. Ingen av de omsøkte prosjekter vil kunne tilføre byen noe av varig verdi, annet enn profitt til utbyggerne.

Det er derimot med glede vi i disse dager registrere­r en utbygger som velger å gi sentrum en berikelse ved kjøp av «Bethel» på Løkkeveien. Det ble i sin tid gitt av Brødremeni­gheten ca. år 1900 til menighetsh­us for Domkirken og oppført i beste jugendstil. En juvel for byen, og som den nye eieren helt sikkert vil ta vare på for ettertiden. Honnør og takk til Knut Øgreid!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway