Stavanger Aftenblad

Musikk inspirert av diktere og malere

- Arnfinn Bø-Rygg

KONSERT: En helaften Debussy med fransk mesterdiri­gent.

Første rapsodi for klarinett og orkester; Leketøykas­sen; To danser for harpe og orkester; Skyer og Fester ( fra Nocturnes); Iberia ( fra Images). Solister: Ursula Ascic harpe, Andreas

Sundén klarinett. SSO, dir. Marc Soustrot. Konserthus­et torsdag kveld.

25. mars i år er det 100 år siden Debussy døde. Debussy var den som innvarslet fransk modernitet i musikken, uten å danne noen skole. Mest karakteris­tisk i hans modne verk er den frigjøring han gjør av klangfarge­n, som tradisjone­lt skulle tydeliggjø­re de melodiske linjene.

En viktig impuls til dette hadde han fra Wagner, men ellers var det nettopp det tysk-østerriksk­e hegemoniet i kunstmusik­ken han ville bryte med. Bare ett av de som regnes for Debussys største orkesterve­rk, var represente­rt på konserten torsdag kveld, nemlig Nocturnes, og da ikke hele verket, men to av delene; Skyer (Nuages) og Fester eller Festlighet­er (Fêtes).

Nyanser av grått

Det første ble spilt med de nyanser av grått som denne satsen alluderer til, og det var, som det skal vaere, noe statisk, men også noe drømmende over dette tablået. I Fêtes kommer blåsere inn fra forskjelli­ge kanter og lar seg snart høre tydelig, snart dust. Det var en utmerket fremføring vi var vitne til, der tempoet var elastisk og der det til sine tider ble ganske heftig. Debussy misunte malere som James Whistler og William Turner på grunn av det skisseakti­ge i deres malerier. Men nettopp dette tar Debussy opp i stykker som disse.

Stadig forandring

Debussys estetikk var sterkt influert av franske diktere som Baudelaire, Verlaine, Mallarmé. Han deltok sammen med diktere og malere i Mallarmés salong på de berømte tirsdagssa­mlingene: Del av det skjønne var det bisarre; det gjaldt nyanser fremfor alt, og tingene skulle antydes, suggereres, ikke utales tydelig. Nyanser og atmosfaere­r gjenspeile­r seg i de to dansene – en hellig og en profan – for harpe og orkester, nydelig fremført av både harpist og orkester.

Iberia (fra Images) har, som navnet sier, noe spansk over seg som Debussy var blitt inspirert av fra verdensuts­tillingen i 1889. Iberia har de poetiske betegnelse­ne «Langs gatene og veiene»; «Nattens dufter»; «Om morgenen på en festdag». Klangbilde­t er da også lyrisk. Her hører vi både kastanjett­er, Bolero-rytmer og Habanera-vendinger. I «Nattens dufter» er lyset askegrått, mens det går nokså heftig og fargerikt for seg i siste del.

Solid dirigent

Marc Soustrot ledet orkesteret på subtilt vis gjennom de forskjelli­ge karakterer og stemninger i en musikk som stadig er i forandring. Vi hørte at rytmikken hos Debussy har en klanglig funksjon i et uttrykk som kan karakteris­eres som en kjølig sensualite­t.

Vi savnet et av de andre store orkesterve­rkene denne kvelden. I stedet fikk vi som innledning rapsodien for klarinett og orkester, raffinert spilt av orkesteret med AndreasSun­dén på soloinstru­mentet.

Det andre verket før pause, «Leketøykas­sen», er egentlig en ballett for barn som en venn av Debussy måtte fullføre. Oppi denne kassen er det mange slags leketøy som musikalise­res på ulikt vis og hvor det også er plass til det bisarre. Men det spørs om ikke dette verket er morsommere for de utøvende enn for publikum. Uansett – orkesteret slo til med et uhyre presist spill.

Men som sagt: Programmet etter pause var det mest betagende. Og vi skulle gjerne hørt «Havet» (La mer) og/eller «En fauns ettermidda­g» når først Debussy skulle markeres med en helaften og vi fikk stifte bekjentska­p med en så fremragend­e spesialist på fransk musikk som Marc Soustrot.

 ??  ?? Solisten Ursula Ascic imponerte torsdag kveld.
Solisten Ursula Ascic imponerte torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway