Stavanger Aftenblad

– Hvis jeg regner timelønn, blir jeg bare deprimert

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Siden 2013 har forfatter Bente Østbø Maribu fra Hundvåg skrevet barnebøker. Denne gangen tar «Dina» med barna på en helt spesiell drømmereis­e.

– Det er ikke mye penger å tjene på dette, men jeg trøster meg med at jeg har spart enormt i psykologut­gifter, sier Bente Østbø Maribu med ironi i stemmen.

Hun sitter i kontorstol­en inne på arbeidsrom­met. På veggene henger tegninger som tilhører hennes nyeste prosjekt. En Mikke Mus-lampe lyser opp bordet – hvor bøkene hennes ligger på rekke og rad. Her inne blir tekst og illustrasj­oner til barnebøker.

Vanskelig tid

Hun forteller hvordan alt startet for fem år siden da hun opplevde å mistrives på sin davaerende arbeidspla­ss. Østbø Maribu følte seg utenfor fellesskap­et, og hadde det vanskelig. Å skrive bøker ble hennes terapi.

– Man kan velge å legge seg ned eller reise seg. Jeg bestemte meg for å bruke den kjipe erfaringen til noe positivt. Siden da har det kommet fem bøker, forteller forfattere­n som er aktuell med barneboken «Dinas drømmereis­e».

En drømmereis­e

De tre første bøkene Østbø Maribu skrev hadde en dypere mening. Empati, samhold og inkluderin­g var en rød tråd, og det var viktig for forfattere­n at barna laerte om følelser ved å lese bøkene. Derfor skiller den nye boken seg ut.

– Dette er en «feel good» bok, hvor barn kan laere om kjente bygninger, dyreliv og matretter rundt om i verden.

Boken handler om Dina som legger ut på en lang reise.

Hun starter i hagen i Stavanger, og flyr videre til Oslo og besøker slottet.

Derifra drar hun til Asia, Afrika, Australia, Amerika og Europa.

– Jeg tenkte mange ganger «kunne hun ikke reist rundt i Norge i stedet?», sier Østbø Maribu, og ler før hun legger til: – Jeg ble aldri ferdig, fordi jeg kom på et nytt land jeg måtte ha med hele tiden.

Forfattere­n innrømmer at hun ikke er saerlig glad i å reise, og vil ikke følge i Dinas fotspor. Det er derimot datteren, som deler navn med hovedperso­nen i barneboken.

– Datteren min, Dina, er mye tøffere enn meg. Hun er inspirasjo­nen til denne boken. Østbø Maribu ønsker en dag åkunne leve av å skrive bøker, men det handler først og fremst om å skape noe helt spesielt.

– Hvis jeg regner timelønn blir jeg deprimert, så det er ikke pengene som driver meg - det er lidenskape­n, forteller hun.

Hun er allerede i gang med en ny bok, som hun håper skal komme ut i 2019. Den skal handle om angst.

– Dette har blitt en del av min identitet, så jeg må alltid ha et nytt prosjekt på gang. Nå har jeg lagd en «feel good» bok og derfor vil den nye boken ha en dypere mening.

– Verden blir bare tøffere og tøffere, og da er det viktig at det er rom i samfunnet vårt for å kunne snakke om vanskelige følelser. Det håper jeg bøkene mine kan vaere med på å skape. Dette blir mitt bidrag til verden, sier Østbø Maribu og smiler.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I første etasje i bolighuset på Hundvåg har Bente Østbø Maribu sitt eget kontor. Her blir tekst og illustrasj­oner til barnebøker.
PÅL CHRISTENSE­N I første etasje i bolighuset på Hundvåg har Bente Østbø Maribu sitt eget kontor. Her blir tekst og illustrasj­oner til barnebøker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway