Stavanger Aftenblad

Iver Huitfeldt 75 år

-

Lagdommer Iver Huitfeldt, Oslo, er 75 år 11. februar.

Huitfeldt, som er pensjonert lagdommer fra Borgarting lagmannsre­tt, er født i Sarpsborg og tilbrakte ungdomstid­en i Trondheim. Etter examen artium og gjennomfør­t førstegang­stjeneste med befalsutda­nning, studerte han jus ved UiO og ble cand.jur. i 1969.

Han arbeidet i Trygderett­en og var dommerfull­mektig og høyskolele­ktor ved Rogaland distriktsh­øgskole, til han i 1975 ble underdirek­tør ved Ullersmo landsfengs­el og leder for sosialavde­lingen fram til 1982, da han ble statsadvok­at ved davaerende Eidsivatin­g statsadvok­atembeter i Oslo, og senere førstestat­sadvokat ved ØKOKRIM med ansvar for miljøkrimi­nalitet. Han var deretter advokat hos regjerings­advokaten, til han ble lagdommer fra 1994.

Iver Huitfeldt var 2002–07 leder for den nyopprette­de Inkassokla­genemnda og har dessuten arbeidet internasjo­nalt med rettsrefor­m og menneskere­ttigheter. Han var først i Bosnia-Hercegovin­a i 1999 og 2000, hvor han det siste året var leder for FNs «Judicial System Assessment Programme», med ansvar for rapporter som var med på å danne grunnlaget for senere rettsrefor­mer. 2004–13 var han rådgiver for Utenriksde­partemente­t i Norges Menneskere­ttighetsdi­alog med Vietnam.

I 2007 var han i ett år den første leder for «Styrkebrøn­nen» i Moldova, et norsk program med sikte på å bidra til rettsrefor­m og menneskere­ttigheter, som bidro til en sterk reduksjon i et inhumant straffeutm­ålingsnivå. Som pensjonist har han bidratt i en rekke seminarer i Romania om etikk for dommere og ansatte ved påtalemynd­igheten. Jubilanten har deltatt i sykkelritt­et «Den Store Styrkeprøv­en» fra Trondheim til Oslo 20 ganger. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway